Yeniden Kapanmamanin Tek Yolu Asi Olmak

Denizli Ticaret Odasi (DTO) Baskani Ugur Erdogan, artan karona virüs vakalarina dikkat çekerek, herkesi asi olmaya çagirdi.

Yeniden Kapanmamanin Tek Yolu Asi Olmak


Denizli Ticaret Odasi’nin temmuz ayi meclis toplantisi, hizmet binasinda gerçeklestirildi.

Meclis Baskani Salih Sarikaya’nin gündem görüsmelerini tamamlamasinin ardindan, meclis kürsüsünden DTO meclis üyelerine seslenen Yönetim Kurulu Baskani Ugur Erdogan, sözlerine son günlerde sinirlarimizin güvenligi için görev yaparken sehit olan askerlerimize rahmet, aileleri ile milletimize bassagligi dileyerek basladi.

Ardindan son bir aylik faaliyetlerini aktardi; ekonomideki gelismeleri degerlendirdi.



Odalarinin meclis kürsüsünden Denizli’ye seslenen DTO Baskani Erdogan, "Covid-19 pandemisinin en çetin günlerinde karsi karsiya kaldigimiz kisitlamalar, hayatimizi her alanda zorlastirdi. Islerimiz sekteye ugradi. Bazi is yerlerimizi kapatmak zorunda kaldik ve kazancimizdan olduk. Tekrar o günleri yasamamak için, hastalanmamak, sagligimizi ve sevdiklerimizi korumak için mutlaka asi olalim. Yeniden evlere kapanmamanin, is yerlerimizi kapatmamanin tek yolu asi olmak; bu gerçegi unutmayalim" dedi.



Baskan Erdogan bu arada pandemi nedeniyle ortaya çikan finansman sikintisini asmak için odalarinin tüm kaynaklarini üyelerine açtiklarini ve Nefes Kredisi olarak 2 ayda 95 milyon 216 bin lira dagittiklarini açikladi.



Baskan Erdogan, DTO kaynaklarinin tamamini üyelerinin istifadesine sunduklarini, bu kapsamda TOBB’un öncülügünde baslattiklari Nefes Kredisi uygulamasinda bu yil 95 milyon 216 bin TL dagitildigini açikladi.

Su ana kadar ilgili bankalara basvuranlardan sartlari tutan 672 isletmenin bu imkândan faydalandigini da sözlerine ekledi. Meclis üyeleriyle Sosyal Güvenlik Kurumu’nun istihdam verilerini de paylasan Baskan Erdogan, “Sehrimizdeki istihdama baktigimizda, resmi kayitlara göre, geçen yil nisanda 204 bin 268 olan 4/A kapsamindaki aktif sigortalimiz, bu yil nisanda 238 bin 2’ye ulasti. Bir önceki yila göre yüzde 16’lik bir artis kaydedildi. Denizli Organize Sanayi Bölgemizde üretimde kullandigimiz enerji kaynaklarimiz dogal gaz ile elektrik tüketimi de mayista geçen yilin ayni ayina göre yüzde 49 artti.” diye konustu.



Is dünyasinin beklentileri arasinda yer alan asgari ücret desteginin devam etmesini saglayan yasal düzenlemenin TBMM’de kabul edilip Resmî Gazete’de yayimlandigini hatirlatan Baskan Erdogan, “Bu konudaki taleplerimizi ilettigimiz ve beklentimizi karsiliksiz birakmayan basta Türkiye Odalar ve Borsalar Baskanimiz sayin M.Rifat Hisarciklioglu ile Cumhurbaskanimiz sayin Recep Tayyip Erdogan ile Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanimiz sayin Vedat Bilgin ve milletvekillerimize tesekkür ederiz.” dedi.



“Rekabet, dijital platformlara kaydi”

Pandemide dijital dönüsüme uyum saglayarak dijital platformlardan satis yapan sektörler ile uzaktan çalisma ve uzaktan egitim gibi sektörlerin ivmesinin çok yükseldigini ifade eden Baskan Erdogan, “Rekabet, dijital platformlara kaydi… Ülkemizde, e-ticaret üzerinden verilen ürün ve hizmet siparisi, günlük 6,2 milyon adede ulasti. Kargo tasimaciligi da korona virüsle hiz kazandi ve altin çagini yasadi; yasiyor. Lojistik Güven Endeksi, 2021 yili nisan-haziran döneminde, bir önceki döneme göre yaklasik yüzde 9 artti. Endeks, yayimlandigi günden bu yana en yüksek seviyesine ulasti. Gelecek Dönem Beklenti Endeksi ise bir önceki döneme göre yaklasik yüzde 5 artti.” dedi.

E-ticaretin her geçen gün daha da önem kazandiginin altini çizen Baskan Erdogan, Denizli Ticaret Odasi’nda bununla ilgili çalismalar da yürüttüklerini kaydetti.

“2021’in ilk 6 ayinda, ülkemizde internet üzerinden yapilan alisverislerde yüzde 76 artis oldu” diyen Baskan Erdogan, kartli harcamalarin da geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 45 arttigina isaret etti.

“Bu yil 4 milyar dolarlik ihracati yakalayabiliriz”

Denizlili sanayicilerin, haziranda 461 milyon 337 bin dolarlik ihracat yaptigini söyleyen Baskan Ugur Erdogan, “Ihracatta, geçen yilin ayni ayina göre, yüzde 88’lik bir artis yakaladik. Yilin ilk yarisindaki ihracatimiz, geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 62 artti. Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) verilerine göre, 6 aylik ihracatimiz 2 milyar 138 milyon 605 bin dolar oldu. Ayni ivmeyi sürdürebilirsek, ilk kez bu yil 4 milyar dolarlik ihracati yakalayabiliriz hatta asabiliriz de. Denizli olarak, yilin ilk 6 ayinda 169 ülkeye ihracat yaptik. Ihracatimizda ilk üç ülke Ingiltere, ABD ve Almanya oldu. Ingiltere’ye ihracatimizda yüzde 128, ABD’ye ihracatimizda yüzde 113, Italya’ya ihracatimizda yüzde 73, Fransa’ya ihracatimizda ise yüzde 63 artisa imza attik. Haziranda Avrupa Birligi ülkelerine gerçeklestirdigimiz ihracatimiz da yüzde 59 artti. Ilk 6 ayda en fazla ihracat yapan sektörümüz tekstil ve konfeksiyondaki artisimiz yüzde 51’i buldu. Oransal olarak en fazla artis ise yüzde 85 ile elektrik elektronikte. Onu yüzde 82 ile çelik, yüzde 80 ile demir ve demir disi metallerdeki ihracatimiz izledi. Yilin ilk yarisinda Avrupa Birligi ülkelerine gerçeklestirdigimiz ihracatimizdaki artis ise bir önceki yilin ayni dönemine göre yüzde 48’e ulasti” dedi.



Denizli’nin en çok degerli ana metaller ve diger demir disi metallerin imalati için ithalat yaptigini da dile getiren Baskan Erdogan, “Yilin ilk 5 ayinda 896 milyon 784 bin dolarlik ithalat yaptik; geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 62’lik artis oldu. Aylik ithalatimiz ise 206 milyon 983 bin dolar oldu. Geçen yilin ayni ayina göre artisimiz yüzde 91. Ithalat verileri de önemli; çünkü hammadde olarak ithalata dayali bir sanayimiz de var. Yilin ilk 5 ayinda en çok ithalat yaptigimiz sektör, ithalatimizdaki payi yüzde 47’ye ulasan degerli ana metaller ve diger demir disi metallerin imalati oldu. Ikinci siradaki ana demir ve çelik imalati ithalatindaki artis ise bir önceki yilin ayni dönemine göre yüzde 240 ile en yüksek artis olarak kayitlara geçti. Yilin ilk 5 ayinda en çok ithalat yaptigimiz ülke, 184 milyon 890 bin 224 dolarla Rusya Federasyonu. O’nu, Kazakistan izledi. Üçüncü sirada ise Bulgaristan yer aldi. Ithalatimizda en yüksek artis, Umman’dan alinan ürünlerde oldu. O’nu sirasiyla Misir, Bulgaristan, Özbekistan ve Almanya izledi.” diye konustu.



DTO, yilin ilk yarisinda 864 üye daha kazandi

Baskan Erdogan, Denizli Ticaret Odasi’na kayitli yabanci sermayeli firma sayisinin 241’e ulastigini ve bu sirketlerdeki yabanci sermaye oraninin yüzde 63,17 oldugunu da açikladi.

Erdogan, “Bunlar arasinda 45 firmayla Iran ilk sirada; Almanya ise 44 firmayla ikinci. Haziranda, odamiza 151 yeni firma kaydettik. Yilin ilk yarisinda 864 üye daha kazandik. Geçen ay, 46 firmamiz kaydini sildirdi. 10 firmamiz ise tasfiye sürecine girdi. Üye profilimizde, 9.162 isletmeyle en çok limitet sirketler yer aliyor. Sayilari 6.950’yi bulan hakiki sahis firmalarimiz ise ikinci sirada. Anonim sirketlerimiz, 2.319 firma ile üçüncü.” dedi.



Öte yandan, marka ve patent basvurularindaki artisin dikkat çektigini vurgulayan Baskan Erdogan, “Denizli olarak endüstriyel tasarim basvurularimizda yüzde 183 artis yakaladik. Faydali model basvurularimiz yüzde 75, patent basvurularimiz yüzde 50, marka basvurularimiz da yüzde 30 artti. Ülke genelinde ise yilin ilk yarisindaki yerli patent basvurularinda yüzde 13, faydali modelde yüzde 40, marka ve tasarimda yüzde 37, cografi isaret basvurularinda ise yüzde 79 artis oldu.” dedi.



Küresel gida fiyatlari, 12 ay sonra ilk kez düstü

Konusmasinda dünyada ve ülkemizde yasanan sosyoekonomik gelismelere de deginen Baskan Erdogan, yurt içinde, Merkez Bankasi Para Politikasi Kurulu’nun politika faizini yüzde 19’da sabit tutmasi ile asgari ücret desteginin 2021 yilinda devam edecek olmasinin; yurt disinda ise küresel gida fiyatlari ve Euro Bölgesi ile Avrupa Birligi’ne dair verilerin dikkat çeken gelismeler oldugunu aktardi. Baskan Erdogan, “Küresel gida fiyatlari, 12 aylik kesintisiz yükselisinin ardindan haziranda ilk kez düstü. En büyük pazarimiz olan Euro Bölgesi ve Avrupa Birligi’ndeki perakende satislar, mayista aylik bazda yükseldi. Euro Bölgesi’ndeki fiyat artislari arz kisitlari nedeniyle rekor seviyeye tirmanirken, istihdam büyümesi rekor kirdi. Ancak, Euro Bölgesi’nde Avrupa Ekonomik Arastirmalar Merkezi ekonomik beklenti endeksi ise geriledi.” diye konustu.



Baskan Erdogan, Türkiye’nin, geçen yil pandemiye ragmen yüzde 1,8 büyüdügünü, yilin ilk çeyregine bakildiginda yüzde 7 gibi ciddi bir büyüme performansi yakalandigini da dile getirdi. Erdogan, “Yilin ikinci çeyreginde ise çok daha yüksek bir büyüme bekleniyor. Tahminler, Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrekte yüzde 20’ye yakin bir oranda büyüyebilecegi yönünde. Bu dönemde sevindirici bir diger gelisme ise, yüksek ve orta yüksek teknolojili ürün ihracatimizdaki artisimiz oldu.” dedi.



Sanayi üretimi, beklentilerin de üzerinde büyüdü

Güncel ekonomik verileri de paylasan Baskan Erdogan, “Reel kesim güven endeksi, haziranda bir önceki yilin ayni ayina göre 21 puan birden artti. Imalat sanayi genelinde kapasite kullanim orani, haziranda bir önceki yilin ayni ayina göre 10 puandan fazla artti; son 1,5 yilin zirvesine ulasti. Türkiye limanlarinda yilin ilk yarisinda elleçlenen konteyner miktari, geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 12, yük miktari da yüzde 5 artti. Ihracatimizda aylik, çeyreklik ve 6 aylik bazda Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat tutarina ulastik. Ülke ihracatimiz, haziranda geçen yilin ayni ayina göre yüzde 47 artti; 19 milyar 773 milyon 242 bin dolar oldu. Yilin ilk yarisindaki artis ise geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 40 oldu. Ithalatimiz da mayista geçen yilin ayni ayina göre yüzde 54 artti; 20 milyar 626 milyon 964 bin dolar oldu. Sanayi, insaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplaminda ücretli çalisan sayisi, mayista geçen yilin ayni ayina göre yüzde 17 artti.” diye konustu.



Reel kesim güven endeksi, son 9 yilin zirvesinde

Korona virüs salgini nedeniyle tekrar baslatilan kisitlamalarin gevsetilmesiyle, Türkiye Imalat Sanayi Satin Alma Yöneticileri Endeksi’nin haziranda yükselerek yeniden büyümeye isaret ettigini de söyleyen Baskan Erdogan, “Güven Endeksi, haziranda hizmet, perakende ticaret ve insaat sektörlerinin tümünde artis kaydetti.

Reel Kesim Güven Endeksi, son 9 yilin zirvesinde; temmuzda 2012’den bu yana en yüksek seviyeye ulasti. Toplam Ciro Endeksi, mayista bir önceki aya göre yüzde 3, geçen yilin ayni göre yüzde 78 artti. Sektörler bazinda incelendiginde sanayi sektörü ciro endeksi yüzde 99, ticaret ciro endeksi yüzde 70, hizmet ciro endeksi yüzde 74, insaat ciro endeksi yüzde 50 yükseldi. Mayista perakende satis hacmimiz, bir önceki yilin ayni ayina göre yüzde 27 artis gösterdi. Tüm bu veriler, sektörlerimizin iyi yolda oldugunun birer göstergesidir.” dedi.



Konut almak için gereken paranin maliyeti oldukça artti

Son olarak “Konut alimlarinda kredi kullanimi en düsük, pesinat kullanimi ise en yüksek seviyede ve konut almak isteyenler için paranin maliyetinin geçmise göre en yüksek oldugu bir dönemdeyiz” diyen Baskan Erdogan, konut satislarinin ülke genelinde haziranda geçen yilin ayin ayina göre yüzde 29 azalsa da bir önceki aya göre ikiye katlandigini ifade etti.

Erdogan, “Yeni konut fiyatlari, yillik bazda yüzde 32 artis gösterdi. Yeni olmayan konut fiyatlarindaki artis orani ise yüzde 28. Merkez Bankasi’nin Konut Fiyat Endeksi’ndeki yillik reel artis orani, yüzde 11 oldu. Endeks, mayista nisana göre yüzde 4 yükseldi.” diyerek, sözlerini tamamladi.
Kaynak: İHA