Tunus'ta Iki Milletvekili Gözaltina Alindi

Cumhurbaskani Kays Said, Disisleri Bakanligi Devlet Sekreteri Muhammed Ali elNaziti'yi görevden aldi.

Tunus'ta Cumhurbaskani Kays Said'in milletvekillerinin dokunulmazligini askiya alma karari sonrasinda, bagimsiz milletvekili Yasin el-Iyari ve Onur Koalisyonu milletvekili Mahir Zeyd gözaltina alindi.

Tunus yerel medya kaynaklarinin aktardigi bilgiye göre, milletvekili Iyari Askeri Temyiz Mahkemesinde görülen davasi nedeniyle gözaltina alindi.

Iyari'nin "ordunun itibarini zedeleme ve askeri liderlere hakaret" suçlamasiyla yargilandigi ve temyiz sürecindeki dava nedeniyle iki ay hapsinin söz konusu oldugu kaydedildi.

Tunus'taki 14 Subat 2011 devriminin en önemli blog yazarlari arasinda gösterilen Iyari, giyaben yargilandigi davada, askeri mahkemece 18 Kasim 2014'te 3 yil hapis cezasina çarptirilmisti. Avukatlarinin karara yaptigi itirazin ardindan Iyari'nin davasinda askeri mahkemede yeniden yargilanmak üzere temyize gidilmisti.

- Onur Koalisyonu milletvekili Mahir Zeyd'e gözalti

Menuba Ceza Mahkemesi tarafindan alinan karar uyarinca Onur Koalisyonu milletvekili Mahir Zeyd'in gözaltina alindigi kaydedildi.

Zeyd hakkinda resmi belgeleri ele geçirerek internetten izinsiz yayinlamak ve Tunus'un eski Cumhurbaskani El-Baci Kaid es-Sibsi'ye hakaret etmekten yargi kararlarinin bulundugu ifade edildi.

- Cumhurbaskani Said, Disisleri Bakanligi Devlet Sekreterini görevden aldi

Cumhurbaskanligin sosyal medya hesabindan yapilan yazili açiklamada, Cumhurbaskani Kays Said'in Disisleri Bakanligi Devlet Sekreteri Muhammed Ali el-Naziti'yi görevden aldigi aktarildi.

Açiklamada, Naziti'nin görevden alinma nedeni ve yerine kimin atanacagina iliskin bilgiye yer verilmedi.

- Tunus'ta ne olmustu?

Tunus'ta 25 Temmuz'da hükümet ve muhalefet partilerine yönelik yüzlerce kisinin katilimiyla protestolar gerçeklestirilmis, çikan olaylarda basta Nahda Hareketi olmak üzere parti merkezlerine saldirilar düzenlenmisti.

Tunus Cumhurbaskani Said de Meclisin tüm yetkilerini dondurdugunu, milletvekillerinin dokunulmazligini askiya aldigini, mevcut Basbakan Hisam el-Mesisi'yi azlettigini ve kendi atayacagi bir basbakanla yürütmeyi devralacagini duyurmustu.

Said, kendisini bassavci ilan ederek yarginin alanina da müdahale etmisti.

Hükümete yönelik bu darbe girisiminin ardindan askerler Tunus Meclis Baskani ve Nahda Hareketi lideri Rasid el-Gannusi ile beraberindeki milletvekillerini Meclise almamisti.

Cumhurbaskani Kays Said'in kararlari üzerine halki barisçil mücadeleye çagiran Gannusi, yasal bir dayanagi bulunmayan bu adimin bir "darbe" oldugunu vurgulamisti.

Said ise tarihi bir sorumluluk üstlendigini, aldigi kararlarin anayasaya uygun oldugunu ve bunu "darbe" olarak nitelendirenlerden "hukuk derslerini gözden geçirmelerini" istemisti.

Kaynak: AA