Kilis'te Ormanlik Alanlara Girisler 30 Eylül'e Kadar Yasaklandi

Kilis Valiligi, 30 Eylül'e kadar ormanlik alanlara girisin yasaklandigini bildirdi.

Kilis'te Ormanlik Alanlara Girisler 30 Eylül'e Kadar Yasaklandi
Valilikten yapilan yazili açiklamaya göre, Meteoroloji Bölge Müdürlügü hava tahmini kapsaminda bölgede mevsimsel sicaklik degerlerinin yükselmesiyle kentte orman yanginlarinin artabilecegi degerlendirilerek, tedbir amaciyla yeni kararlar alindigi belirtildi.

Bu kapsamda, Kilis sinirlarindaki tüm ormanlik sahalara 30 Eylül'e kadar yetkililer haricindeki vatandaslarin giremeyecegi bildirilen açiklamada, "Ormanlar çevresinde ve içinden geçen yollarda, orman kenarinda mola vermek ve piknik yapmak, mangal, semaver ve ates yakmak yasaktir. Orman Yasasi'nin 31 ve 32. maddeleri kapsamindaki köyler ve mahalleler basta olmak üzere, orman içi, orman bitisigi ve ormanla ilisigi olmayan köyler ve mahalleler de dahil olmak üzere aniz, bag bahçe, zeytinlik ve tarla temizliginden meydana gelen dallarin ve her türlü bitki örtüsünün yakilmasi yasaklanmistir." ifadeleri kullanildi.

Orman alani civarindaki tesisler ile sanayi kuruluslarinin, bu sahalari etkileyebilecek her türlü faaliyet nedeniyle olusabilecek yangin riskine karsi önleyici bütün tedbirleri eksiksiz alacagi belirtilen açiklamada, sunlar kaydedildi:

"Enerji nakil hatlarinin yapim ve bakimi ile ilgili kuruluslar (TEDAS ve TEIAS) hatlarin özellikle ormanlik alanlardan geçen bölmelerinde gerekli bakimlari gerçeklestirecek, yangin riskine karsi her türlü tedbiri alarak gerektiginde enerji kesintisi uygulayacaklardir. Tüm belediyelerimiz ve Il Özel Idaremiz orman içi, orman kenari ve bitisiginde bulunan çöp toplama alanlari çevresinde koruma bandi olusturacak ve yangin riskine karsi gerekli is makinelerini (dozer, loder, kepçe) hazir bulunduracaklardir. Valiligimiz ve Orman Bölge Müdürlügü koordinasyonunda genel kolluk ve orman kollugundan olusturulan denetim ekipleri etkin gözetim ve denetim yapacaklardir. Gerekli hallerde Valiligimizin emriyle tüm kamu ve özel sektör imkanlari kullanilarak yangina karsi etkili müdahale edilmesi saglanacaktir. Bu karar Kilis ili sinirlari içerisindeki tüm ormanlik alanlarda uygulanir."

Açiklamada, önlemlere aykiri hareket edenler hakkinda Orman, Türk Ceza ve Kabahatler kanunlari uyarinca idari ve adli islem yapilacagi vurgulandi.

Kaynak: AA