Hindistan'da Hava Kirliligi Sebebiyle Artan Akciger Kanseri Vakalari Ciddi Sorun Olusturuyor

Hindistan'da doktorlar, hava kirliliginin, akciger kanseri basta olmak üzere hastaliklari daha da artirmasindan endise ediyor.

Ülkedeki doktorlar 1 Agustos Dünya Akciger Kanseri Günü öncesinde akciger kanserlerindeki artisin nedenlerinden biri oldugu düsünülen hava kirliligiyle mücadele için siki önlemler alinmasi gerektigini ifade ediyor.

Akciger Bakim Vakfinin kurucusu, ödüllü Gögüs Hastaliklari Uzmani Arvind Kumar, AA muhabirine yaptigi açiklamada, "Hava kirliligini ciddiye almazsak önümüzdeki on yilda sadece akciger kanseri degil, her türlü akciger hastaligi salginiyla karsi karsiya kalacagiz." dedi.

Kumar, yirmi yil içerisinde kalp hastaliklarinin yerini akciger hastaliklarinin alacagini belirtti.

Medanta Hastanesi Gögüs Cerrahisi, Gögüs Onko-Cerrahisi ve Akciger Nakli Enstitüsünün de baskani olan Kumar, 2012-2019 dönemindeki akciger kanseriyle ilgili verileri, 1988-1998 dönemiyle karsilastirdi.

Arastirmasinda, 1988-1998 yillarinda kanser hastalarinin yüzde 90'inin sigara içtiginin tespit edildigini belirten Kumar, "Sasirtici ve dehset verici sekilde, 2019 çalismasinda, hastalarin yüzde 50'sinin sigara içmedigini gördük." diye konustu.

Kumar, hava kirliliginin, hak ettigi ciddiyet ve aciliyetle ele alinmasi gerektigini vurgulayarak "Saglik faktörü, henüz hava kirliliginin iyilestirilmesini gerektiren sebepler arasinda degil. Hava kirliligi yalnizca kimyasal bir sorun olarak görülüyor." açiklamasinda bulundu.

Dr. D. Bahera da Hindistan'da vakalarin arttigini ve bunun ciddi bir sorun oldugunu belirterek "Bunda etkili birçok faktör var. Sigara içmek hala kanserin en yaygin nedeni ama bu hastalik sigara içmeyen kisilerde de görülüyor." ifadelerini kullandi.

Akciger kanserinin diger etkenleri arasinda mesleki maruziyet ve hava kirliliginin de yer aldigini belirten Bahera, hava kirliliginin, hastaligin artisinda "önemli rol" oynadiginin altini çizdi.

Mumbai'de Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Sarthak Rastogi ise Hindistan'da hava kirliliginin akciger kanserine etkisinin "artik göz ardi edilemeyecegini" kaydetti.

Farkli saglik merkezlerinin verilerinde akciger kanseri hastalarinin yüzde 30-55'inin hiç sigara içmediginin görüldügünü aktaran Rastogi, "Temiz hava eylemleri ve politikalari zamanimizin ihtiyaci. Kirletici endüstriler uzaklastirilmali ve daha temiz yakitlar kullanilmali. Hibrit araçlarin veya elektrikli araç teknolojisinin kitlesel yayilimi hedeflenmeli." dedi.

Rastogi, ulusal alanda gerçegi görebilmek için daha büyük çapli çalismalara ihtiyaç oldugunu vurguladi.

Ulusal Kanser Kayit Programi kapsamina göre, 2020'de tahmini kanser hastasi sayisi 1 milyon 392 bin 179 olan Hindistan, dünyada en yüksek vaka sayisina sahip ilk bes ülke arasinda yer aliyor.

Greenpeace Güneydogu Asya IQAir verilerine göre, Hindistan'da hava kirliligi ve ilgili sorunlar nedeniyle 120 binden fazla insan hayatini kaybetti.

Kaynak: AA