Fransa'da 'Kovid-19 Asisi Zorunlulugu' Ve 'Saglik Ruhsati' Karsitlari Meydanlari Doldurdu

Ülkede, hükümetin Kovid19 ile mücadele politikasini protesto eden yüz binlerce kisi art arda 3. cumartesi gösteri düzenliyor

Fransa'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asisinin bazi mesleklere zorunlu hale getirilmesine ve Kovid-19 saglik ruhsati uygulamasina karsi çikan yüz binlerce kisi meydanlara çikti.

Basta baskent Paris olmak üzere, ülkenin 250 noktasinda yüz binlerce kisi, hükümetin Kovid-19'la mücadele politikalarini protesto için art arda üçüncü cumartesi meydanlari doldurdu.

Gösteriler için en az 3 bin güvenlik gücünün görevlendirildigi Paris'in 4 noktasinda yapilan gösterilerde Sari Yelekliler, Viliers metro istasyonu etrafinda toplanarak Bastille Meydani'na dogru yürüdü.

"Diktatör hapishaneye", "özgürlük", "Macron istifa" sloganlari esliginde ilerleyen protestocular ile polis arasinda arbede çikti.

Güvenlik güçleri, göstericilere müdahale için göz yasartici gaz kullandi.

- Saglik diktatörlügü

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, bazi meslek gruplarina yönelik Kovid-19 zorunlu asi politikasini ve saglik ruhsati uygulamasini yürürlüge koyan Kovid-19 ile mücadele yasasi nedeniyle elestiriliyor.

Parlamentodan 26 Temmuz'da geçen yasa, hastane ve bakimevi çalisanlarina, itfaiyecilere Kovid-19 asisi zorunlulugu getiriyor. Yasa, belli etkinlik ve mekanlara giriste, Kovid-19 asisi oldugunu belgelemeyi, son 48 saatte yapilmis negatif PCR testi sonucunu göstermeyi ya da son 6 ayda hastaliga yakalanip iyilestigini kanitlamayi gerektiren Kovid-19 ruhsat uygulamasini konser gibi genis katilimli etkinliklerin yani sira kafe, restoran, toplu tasima ve 50 kisiden fazla kapasiteli kapali mekanlar ile eglence parklarinda da zorunlu hale getiriyor.

Tartismali yasa tasarisi, "saglik diktatörlügü" olarak nitelenmis, son iki hafta sonunda Fransa genelinde resmi verilere göre 160 binden fazla kisinin katildigi gösterilerde protesto edilmisti.

Kaynak: AA