Dünyanin Cigerleri Yaniyor Açiklamasi 40'Tan Fazla Ülkede Ormanlar Alev Alev

- Dünya genelinde 40’tan fazla ülkede devam eden orman yanginlari, milyonlarca dönümlük alanlari küle çevirdi. Amerikan Havacilik ve Uzay Dairesi’nin (NASA) uydu haritasina göre Afrika, Amerika ve Avrupa basta olmak üzere dünyanin hemen hemen her yerinde can yakan alevlerle mücadele sürüyor.

Dünyanin Cigerleri Yaniyor Açiklamasi 40'Tan Fazla Ülkede Ormanlar Alev Alev


Dünyanin dört bir yaninda Türkiye dahil birçok farkli ülke, bugüne kadar görülmemis düzeyde orman yanginlariyla ayni anda mücadele ediyor. Amerikan Havacilik ve Uzay Dairesi (NASA), dünya genelini kasip kavuran orman yanginlarina iliskin uydu haritasini paylasti. Haritaya göre yanginlar Afrika’dan Amerika ve Avrupa basta olmak üzere dünyanin hemen hemen her yerine uzandi. NASA’nin Yangin Bilgilendirme ve Kaynak Yönetimi Sistemi FIRMS’e göre 40’tan fazla ülkede alevlerle mücadele edilirken, son 7 günde en fazla orman yangini Angola, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Zambiya, Güney Afrika, Tanzanya, Mozambik gibi Afrika’nin güneyindeki ülkelerde ve Brezilya, ABD, Sili, Peru ve Paraguay’da görüldü.

Avrupa’da ise özellikle Italya, Yunanistan ve Ispanya gibi Güney Avrupa ülkelerinin alevlerle bogustugu göze çarpti. Avrupa ülkelerinde farkli boyutlardaki yanginlar en az 1 haftadir sürerken, Rusya’nin kuzeyi de Temmuz ayinin ortasindan bu yana alevlere teslim oldu. Ayrica Ukrayna’da da orman yanginlari görüldü.

Ayrica Arjantin, Bolivya, Venezuela, Meksika, Zimbabwe, Namibya, Uganda, Botswana, Nijerya, Belarus, Iran, Kuveyt, Çin, Vietnam, Endonezya, Avusturya, Japonya, Güney Kore ve Madagaskar’da su anda ufak çapli da olsa orman yanginlari ile mücadele sürüyor.

Yunanistan’da 24 saatte 50 yangin

Avrupa’da devam eden siddetli orman yanginlarinda binlerce hektarlik alan küle döndü, binlerce kisi de tahliye edildi. Geçtigimiz hafta Avrupa’da etkisini gösteren sicak hava nedeniyle Yunanistan’in bazi bölgelerinde sicaklik 40 derecenin üzerine çikarken, ülkenin çesitli bölgelerinde günlerdir orman yanginlariyla basa çikilmaya çalisiyor. Yunanistan Basbakani Kyriakos Miçotakis, Sali günü yaptigi açiklamada, ülkede 24 saat içinde 50 yangin çiktigi ve muhtemelen daha fazlasinin çikacagi konusunda uyarida bulundu.

Ispanya’nin Katalonya bölgesinde bin 200 hektar yandi

Ispanya’nin Katalonya bölgesinde ise geçtigimiz hafta çikan orman yangininda 24 saatten kisa bir sürede bin 200 hektardan fazla alan kül oldu. 400 kisinin meydana gelen yangin nedeniyle tahliye edildigi aktarildi.

Italya’nin Sardinya Adasi’nda 20 bin hektar yandi

NASA’nin yanginlara iliskin yayinladigi uydu görüntülerine göre Italya’nin özellikle güney bölgelerinde yogunlukta olmak üzere ülkedeki orman yanginlarinin bir süredir devam ettigi kaydedildi. Geçtigimiz hafta Sardinya adasinda çikan yangin üzerine, Avrupa Birligi (AB) Italya’ya 4 yangin söndürme uçagi gönderirken, yetkililer 20 bin hektar arazinin yandigini ve bin 500 kisinin bölgeden tahliye edildigi bilgisini paylasti.

Balkanlarin güney bölgeleri de alev alev

NASA’dan alinan uydu görüntülerine göre AB üyesi ülkelerden olan Romanya’nin özellikle güney bölgelerinde yogunlasan orman yanginlarinin oldugu kaydedildi. Haritada özellikle Arnavutluk, Bulgaristan’da yogun sekilde yanginlar oldugu görüldü.



Sibirya’da 1.5 milyon hektardan fazla alan yandi

Rusya’nin en soguk bölgesi olarak bilinen Sibirya’daki Yakutistan’da haftalar önce baslayan orman yanginlari devam ediyor. Acil Durumlar Bakanligi tarafindan yapilan açiklamaya göre yanginlar, 1.5 milyon hektardan fazla alani yakti. Copernicus Atmosfer Izleme Servisi’ne (CAMS) göre, bölgedeki yanginlarin 150 megaton karbondioksit salinimi oldugu belirtildi. Uzmanlar, bu yil Yakutistan’in Haziran 1888 yilindan bu yana gördügü en yüksek sicakliga ulastigini kaydetti.



Kaliforniya’da 200 bin dönüm alan yandi

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde de tarihin en büyük orman yangininda 200 bin dönüm alanin yandigi belirtildi. Halen devam eden Dixie yangininda bölgedeki Butte ve Plumas ilçelerindeki 7 bin 800’den fazla kisi tahliye edildi. Kaliforniya Ormancilik ve Yangindan Korunma Servisine göre Cuma günü bölgedeki yanginin yalnizca yüzde 23’ü kontrol altina alindi.

Kanada’da bir kasabanin yüzde 90’i yandi

Geçtigimiz ay Kanada’da kaydedilen asiri sicaklar, ülkenin çesitli yerlerinde orman yanginlarini tetiklerken, birçok ev kullanilamaz hale geldi. Haziran ayinda 49.6 derece sicakliga ulasan Lytton kabasi civarindaki yanginda kasabanin yüzde 90’ini kül oldu.

Brezilya’da Amazon ormanlarinda 926 kilometrekarelik alan yandi

Brezilya Ulusal Uzay Arastirmalari Enstitüsü’nün (INPE) verilerine göre Haziran ayinda Amazon ormanlarinda çikan yanginlar nedeniyle 926 kilometrekare alanin kaybedildigi belirtildi. Amazondaki ormansizlasmanin, Haziran ayinda bir önceki yila göre yüzde 2 arttigi kaydedildi.

Güney Afrika’daki bir kasabada 5 bin hektar yandi

NASA’nin uydu görüntülerine göre en fazla orman yanginlarinin meydana geldigi Güney Afrika’da geçtigimiz hafta Dordrect adli bir kasabanin yakinlarindaki bir orman yanginda yerel kaynaklar en az 5 bin hektarlik alanin yandigini, bölgede çok sayida büyükbas hayvanin da telef oldugunu belirtti.



Lübnan’daki yangin 11 kilometrekarelik alana yayildi

Lübnan’da da asiri sicaklik nedeniyle baslayan yanginlar ormanlik alani küle çevirdi. Ülkenin kuzeyindeki Akkar bölgesine bagli ormanlik alanda çikan yanginin 11 kilometrekarelik bir alana yayildigi ve yangin nedeniyle 1 kisi hayatini kaybettigi belirtildi.

(Aylin Karadeniz/IHA)
Kaynak: İHA