Cumhurbaskani Erdogan, Manavgat'ta Orman Yanginlariyla Ilgili Açiklamalarda Bulundu Açiklamasi (1)

'Yangindan etkilenen bölgelerde ortaya çikan acil ihtiyaçlari karsilamak için 50 milyon ödenek gönderilmistir' 'Yanan ve hasar gören evlere bu yardimin disinda kira yardimi yapilacak, tarim, hayvancilik ve sera faaliyetlerinin hasarlari karsilanacak' 'Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi'nde vergiler, SGK primleri, esnaf kredileri ödemeleri, tarim kredi, tarim ziraat borçlari ertelenecek. Faizsiz esnaf kredisi, KOSGEB acil destegi verilecek'

Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, yangindan etkilenen bölgelerde ortaya çikan acil ihtiyaçlarin karsilanmasi için 50 milyon ödenek gönderildigini belirterek, "Yanan ve hasar gören evlere bu yardimin disinda kira yardimi yapilacak. Tarim, hayvancilik ve sera faaliyetlerinin hasarlari karsilanacak." dedi.

Erdogan, Manavgat Gençlik Merkezi'nde orman yanginlariyla ilgili yaptigi açiklamada, yanginlarindan etkilenen tüm bölgelerin "Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" ilan edildigini hatirlatti. Böylece devletin, vatandaslarin beklentilerini gidermis oldugunu ifade eden Erdogan, Antalya'nin Manavgat, Akseki, Alanya, Gündogmus ve Gazipasa ilçelerinde yangindan etkilenen tüm mahallelerin "Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" olarak degerlendirildigini söyledi.

Erdogan, İçel'in Aydincik ve Silifke, Osmaniye'nin Merkez ve Kadirli, Mugla'nin Marmaris, Bodrum, Milas, Köycegiz ve Seydikemer ile Adana'nin Aladag, Imamoglu, Karaisali ve Kozan ilçelerinde yangindan etkilenen tüm mahallelerinin de ayni kapsamda yer aldigini bildirerek, sunlari kaydetti:

"Yangindan etkilenen bölgelerde ortaya çikan acil ihtiyaçlari karsilamak için 50 milyon ödenek gönderilmistir. Sunu çok açik net söylemek durumundayim, yanan ve hasar gören evlere bu yardimin disinda kira yardimi yapilacak. Tarim, hayvancilik ve sera faaliyetlerinin hasarlari karsilanacak ve Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi'nde vergiler, SGK primleri, esnaf kredileri ödemeleri, tarim kredi, tarim ziraat borçlari ertelenecek. Faizsiz esnaf kredisi, KOSGEB acil destegi verilecek. Bir ay içerisinde evlerin insaatina baslanacak. Bir yil içerisinde hedef kirsal mahallelerdeki ve tüm afet bölgesindeki evler, yöresel mimariye uygun sekilde ahiriyla deposuyla tüm müstemilatiyla tamamlanacak."

- "Devletimiz magduriyetlerin giderilmesi için çalisiyor"

Yangin söndürme faaliyetlerinin çok genis bir ekiple yürütüldügünü aktaran Erdogan, yaklasik 3 gündür maruz kalinan yangin felaketinden dolayi Manavgat halkina geçmis olsun dileklerini iletti.

Erdogan, devletin tüm kurumlari ve imkanlariyla yanginlarin söndürülmesi, vatandaslarin magduriyetlerinin giderilmesi, hasarlarin tazmini, zarar gören yerlerin yeniden ihyasi için çalistigini dile getirerek, ilgili bakanliklar ve kuruluslarin görevlerinin basinda oldugunu kaydetti.

Antalya'nin Manavgat ilçesinde Osman ve Sehri Gardas ile Akseki ilçesindeki Hasan Ali Yüksel'in hayatini kaybettigini animsatan Erdogan, söyle devam etti:

"Yangindan etkilenen 334 vatandasimiza gereken tibbi müdahale derhal yapilmis ve hemen hepsi taburcu edilmistir. Halen hastanede tedavisi süren pek az vatandasimiz kalmistir. Yapilan ilk tespitlere göre 16 mahallemiz yangindan zarar görürken, bazi mahallelerimiz de bosaltilmistir. Çesitli derecelerde hasar gören binalar ve konutlarla ilgili tespitler isiginda gereken çalismalar yürütülecek. Ayni sekilde evlerdeki esyalarla ilgili hasar tespitleri tamamlanmistir. Köylerde 320 büyükbas, 3 bin küçükbas, 4 bin kanatli hayvan, 360 ari kovani telef olmustur. Çiftçilerimizin 650 dekar muz serasi, 120 dekar sebze serasi, 15 bin dekar zeytin, defne, keçiboynuzu ve narenciye alani zarar görmüstür."

Erdogan, Kredi Yurtlar Kurumu binalarinin, afetzedelere ve yardim personelinin hizmetine açildigina isaret ederek, su bilgileri paylasti:

"Çadirdan beslenmeye bütün bunlar, her türlü araç gereç afetzedelerin emrine sunulmustur. Elektrik sikintisi yasanan 35 köyden tedbiren kesintisi süren 12'si hariç digerlerine elektrik verilmistir. Su kesintisi olan mahalle sayisi 28'den 15'e düsürülmüstür. Tipki deprem ve sel felaketlerinde zarar görenlere yaptigimiz gibi yanginda evleri kullanilamaz hale gelen vatandaslarimiza da yeni konutlar insa edip verecegiz. Milletimiz müsterih olsun. Hiçbir vatandasimizin magdur olmasina müsaade etmeyecek, her türlü zararlarini karsilayacagiz. Giden canlara rahmet dilemenin ötesinde bir sey yapamayiz ama yanan her seyi yerine koyabiliriz. Anayasamizin 169. maddesine göre, yanan alanlar baska amaçla kullanilamaz ve tekrar agaçlandirilir. Türkiye'nin orman varligini artirmis bir yönetim olarak elbette yanan her yeri daha fazlasiyla tekrar agaçlandirmak en basta gelen görevimizdir."

(Sürecek)
Kaynak: AA