'Tosuncuk' Lakabiyla Taninan Çiftlik Bank Kurucusu Mehmet Aydin, Türkiye'ye Getirildi

Kamuoyunda "Çiftlik Bank" adli sistemin kurucusu olarak bilinen ve hakkinda "suç islemek amaçliyla örgüt kurmak", "dolandiricilik" gibi çesitli suçlardan 75 bin 260 yila kadar hapis cezasi istemiyle hakkinda dava açilan ve "kirmizi bülten"le aranan Mehmet Aydin'i tasiyan uçak, Istanbul Havalimani'na indi.

"Tosuncuk" lakabiyla taninan ve Türkiye'nin talebi üzerine Brezilya tarafindan sinir disi edilen Aydin, Brezilya'nin Sao Paulo kentindeki Guarulhos Uluslararasi Havalimani'ndan Türkiye saati ile 09.40'ta havalanan THY'nin TK16 sefer sayili uçagiyla saat 22.30'da Istanbul Havalimani getirildi.

Burada Mali Suçlarla Mücadele Sube Müdürlügü ekiplerince gözaltina alinan Aydin, saglik kontrolünden geçirildi.

Aydin, Gaziosmanpasa Adliyesi'nin ek hizmet binasi olarak faaliyet yürüten Istanbul Havalimani Adliyesi'nde savciya ifade verecek olan Aydin, buradaki islemlerin ardindan Istanbul Emniyet Müdürlügü'ne götürülecek.

Hakkinda 4 gün gözalti süresi verilen Aydin, emniyetteki sürecin tamamlanmasindan sonra Istanbul Anadolu Adliyesine sevk edilecek.

- "1 Temmuz'da teslim olmustu

Sao Paulo'daki Türk Konsolosluguna teslim olan, "Çiftlik Bank" olarak bilinen sistemin kurucusu ve 2 yildan fazla süredir firari olan Mehmet Aydin, 3 bin 762 kisinin magdur oldugu davada 22 bin 580 yildan 75 bin 260 yila kadar hapisle yargilaniyor.

Mehmet Aydin hakkinda Istanbul Anadolu Cumhuriyet Bassavciligi ile Bursa ve Geyve cumhuriyet bassavciliklarinda devam eden sorusturma ve kovusturma dosyalari bulunuyor. Aydin hakkinda ilk Kirmizi Bülten 19 Mart 2018’de yakalama kararina istinaden çikarilmisti.

Adalet Bakanliginca bugüne kadar Mehmet Aydin’in görüldügü iddia edilen her ülkeyle adli is birligi çerçevesinde temasa geçilirken, Uruguay, Brezilya, Panama, Honduras, Kanada ve Ukrayna adli makamlariyla yazismalar yapildi.

Firari Aydin'in Brezilya’da oldugu yönündeki duyum üzerine 2018 yili haziran ayinda Brezilya'dan iadesi istendi. Yargi kararlarini içeren Adalet Bakanliginin iade talebi son olarak Subat 2021'de bir kez daha Brezilya’ya hatirlatilarak iade talebi yinelendi.

- Hakkindaki yakalama kararlari

Aydin hakkinda Istanbul Anadolu 6. Agir Ceza Mahkemesinde dava açilmisti. Aydin, "Bilisim Sistemleri ve Banka veya Kredi Kurumlarinin Araç Olarak Kullanilmasi" suçundan Istanbul Anadolu 6. Agir Ceza Mahkemesinin 7 Nisan 2021, "Tehdit" suçundan Bursa 19. Asliye Ceza Mahkemesinin 8 Subat 2021, "Bankacilik Kanunu'na Muhalefet" suçundan Istanbul Anadolu 57. Asliye Ceza Mahkemesinin 6 Haziran 2018, "Tacir veya Sirket Yöneticileri ile Kooperatif Yöneticilerinin Dolandiriciligi", "Suçtan Kaynaklanan Malvarligi Degerlerini Aklama", "Bilisim Sistemleri, Banka veya Kredi Kurumlarinin Araç Olarak Kullanilmasi Suretiyle Dolandiricilik", "Suç Islemek Amaciyla Örgüt Kurma" suçlari kapsaminda Geyve Sulh Ceza Hakimliginin 19 Mart 2018 tarihli yakalama kararlarina istinaden Kirmizi Bültenle uluslararasi seviyede araniyordu.

Kaynak: AA