Senegal'de Muhalif Lider Sonko'dan Fransa'ya Tepki Açiklamasi

'Ülkedeki tüm sikintilarin kaynagi Fransa degil ama Fransa'nin artik elini girtlagimizdan çekmesinin zamani geldi'.

Senegal'da Çalisma, Etik ve Kardeslik Için Senegal Yurtseverligi Partisi (PASTEF) lideri Ousmane Sonko, kamu düzenini ciddi ölçüde aksatan eylemlerin terör suçu olarak degerlendirilecegi yasa degisikligine tepki göstererek, Fransa'yi da Senegal'in iç islerine karismakla suçladi.

Sonko, düzenledigi basin toplantisinda, 25 Haziran'da mecliste kabul edilen ceza kanunundaki degisiklige iliskin açiklamalarda bulundu.

Kendisini "radikal muhalif" olarak tanimlayan Sonko, ceza kanunundaki degisikligi "özgürlüklerin katliami" seklinde niteledi.

Sonko, "Baris ve huzur ülkesi Senegal ne oldu da bir anda terörle uzun süredir basi belada olan ülkelerden bile daha kisitlayici bir yasaya ihtiyaç duyuyor? Amaç sistemi bozmak, 3'üncü dönem adayligini dayatmak ve muhalefeti susturmak." ifadesini kullandi.

Söz konusu yasa degisikliginin, Ingiltere'nin 2006'daki Basbakani Tony Blair'in çikardigi yasanin "karbon kopyasi" oldugunu kaydeden Sonko, Cumhurbaskani Macky Sall'i, kendisine "dikte edilen yasalari" yürürlüge koymakla itham etti.

Sonko, Fransa'yi da Senegal'in iç islerine karismakla suçlayarak, "Ülkedeki tüm sikintilarin kaynagi Fransa degil elbette ama Fransa'nin elini girtlagimizdan çekmesinin ve bizi rahat birakmasinin zamani geldi." dedi.

Muhalif lider, asil önemli olanin Cumhurbaskani Sall'in 3'üncü dönem adayligini engellemek oldugunu da sözlerine ekledi.

- Tartismali terör maddesi

Senegal'de 25 Haziran'da meclis gündemine gelen ceza kanundaki degisiklik teklifi, son günlerde ülkenin bir numarali gündem maddesini olusturuyor.

Muhalefetin tüm tepkilerine ragmen mecliste kabul edilen degisiklige göre, kamu düzenini ciddi ölçüde aksatan eylemler, terör suçu olarak degerlendirilecek.

Degisiklik, meclise sunuldugu andan itibaren özellikle muhalif partiler ve sivil toplum örgütleri tarafindan tepkiyle karsilandi.

Bazi vekiller Cumhurbaskani Sall'i "gösteri yapma özgürlügüne müdahale etmekle" suçlarken, hükümet ise bunun terörle mücadelede atilmasi gereken bir adim oldugunu savunuyor.

Mart ayinda tecavüzle suçlanan Sonko'nun dokunulmazliginin kaldirilmasinin ardindan çikan sokak olaylarinda en az 15 kisi yasamini yitirmis, basta Dakar olmak üzere birçok sehirde ülke tarihinde görülmemis siddet olaylari yasanmisti.

Sonko destekçilerinin gösterilerinde, basta Fransiz marketler zinciri Auchan olmak üzere birçok Fransiz yatirimi yagmalanmis ve ciddi maddi zarara ugramisti.
Kaynak: AA