SAMÜ, 'Samsun Teknopark'a Ortak Oldu

Ondokuz Mayis Üniversitesinin (OMÜ) ortaklarindan biri oldugu Samsun Teknopark’in Danisma Kurulu Toplantisi, danisma kurulu üyelerinin katilimiyla gerçeklesti. Toplantida imzalanan hisse devir protokolü ile Samsun Üniversitesi(SAMÜ) de Samsun Teknopark’in ortaklarindan biri oldu.

SAMÜ, 'Samsun Teknopark'a Ortak Oldu
Samsun Teknoparkta yapilan toplantiya; Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydin, Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Fehmi Yazici ile Prof. Dr.Cengiz Batuk, Samsun Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskan Salih Zeki Murzioglu, Samsun Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskani Sinan Çakir, OMÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Hüseyin Gençcelep, Samsun Teknopark Genel Müdürü Dr. Ögr. Üyesi Mustafa Mortas ve Genel Müdür Yardimcisi Ögr. Gör. Osman Özkoç katildi.

Toplantinin basinda Samsun Teknoparkin yapisi ve isleyisi hakkinda bilgilendirici bir sunum yapan OMÜ Rektör Yardimcisi ve Samsun Teknopark Yönetim Kurulu Baskani Prof. Dr. Fehmi Yazici, “Samsun Teknopark, 33 ortagi bulunan bir anonim sirket. Türkiye’de bu modelle kurulan baska bir teknopark yok. Türkiye genelinde en fazla 4 ya da 5 ortakli, üniversitelerin isimleriyle kurulan teknoparklar mevcut. Ancak biz, Samsun Teknoparki kurarken, bu sehrin eseri olmasini ve mümkün mertebe bu yapinin içerisinde yer alabilecek tüm ortaklari bünyemize katmayi amaçladik. Bu nedenle 33 ortagimiz var” dedi.



“Nitelikli firmalari kaçirmamak için ek binayi bir an önce tamamlamaliyiz”

80 dönümlük araziye kurulan Samsun Teknoparkin, firma kapasitesini tamamlayarak yüzde 100 doluluk oranina ulastigina dikkat çeken Prof. Dr. Fehmi Yazici, “Teknoparklarda Sanayi ve Ticaret Bakanliginin dikkate aldigi en önemli kriterlerden biri doluluk orani. Bunun yaninda biz de Samsun Teknoparka, kurulus amacina uygun ek binalar insa ederek kapasitesini arttirmayi ve böylece nitelikli firmalari Teknoparkin bünyesine kazandirmayi hedefliyoruz. Bu danisma kurulu toplantisinin gündem maddesini de bu konu olusturuyor. Su an Samsun Teknopar’ka katilmayi bekleyen 10’un üzerinde firma var. Bunlardan biri de Türkiye ve dünya çapinda faaliyet gösteren Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri Ticaret A.S.’ydi ve biz onlara bir yer tahsis ederek bünyemize kattik. Bu tarz nitelikli firmalari kaçirmamak için uygun maddi kaynaklarla yapabilecegimiz bir ek binayi, bir an önce tamamlamaliyiz” ifadelerini kullandi.

Samsun Üniversitesi’nin Samsun Teknopark bünyesine katilmasiyla, Ballica Yerleskesindeki uçak hangarlarinin, Teknopark için ek alan olabilecegine isaret eden Rektör Yardimcisi Yazici, bu alanin Türkiye’de uçak ve uzay mühendisligi, yüksek hacimli makine gibi alanlarda faaliyet gösteren büyük firmalar için oldukça elverisli olduguna dikkat çekti.

“Samsun’da tarim ve gida alaninda dünya çapinda bir etki olusturabilecegimize inaniyorum”

Bir diger hedeflerinin, sahada ileri teknolojiyi kullanarak Yesilirmak ya da Kizilirmak Deltasi’ni kapsayan binlerce dönüm verimli tarim arazisinin potansiyelini en üst seviyede degerlendirmek oldugunun altini çizen Rektör Yardimcisi Yazici, “Samsun, dünyada esi benzeri olmayan çok degerli bir cografyada bulunuyor. Bu potansiyeli degerlendirmemiz lazim. Yesilirmak ya da Kizilirmak Vadisini kapsayan büyük bir mega projeyle yola çikarak, Tarim ve Orman Bakanligi bünyesinde tesvik bölgeleri olusturarak, tarim ve gida alaninda dünya çapinda bir etki yaratabilecegimize inaniyorum” sözlerine yer verdi.

“Ortak akilla, kisa sürede Samsun ve Samsun Teknopark için önemli kazançlar saglanabilir”

Ortak akilla, kisa sürede Samsun ve Samsun Teknopark için önemli kazançlar saglanabilecegini ifade eden Rektör Yavuz Ünal, “Bunun için Samsun Teknopark’in sehir merkezinde bir ayagi olmasi gerekli. Merkezi noktada kurulacak, beyin takiminin yer alacagi bir kuluçka merkezine ihtiyaç var. Böylece ilgili kurumlarla ve sanayiyle daha kolay iletisim ve koordinasyon saglanabilir. Bunun yaninda Samsun Üniversitesinin Ballica Yerleskesi gerçekten önemli bir alanda yer aliyor. Uçak, uzay ve füze sektöründe faaliyet gösteren firmalar için oranin dokusu oldukça uygun. Çünkü uzay ve uçak mühendisliginin burada yer almasinin yani sira uçak hangarlarinin da yer aldigi bir alt yapi mevcut. Dolayisiyla az bir masrafla, bu sektörlerle ilgili AR-GE çalismalarinin yapilabilecegi bir alana sahip” dedi.

Havza, Vezirköprü ve Bafra’yi kapsayan alanin tarim ve gida vadisine dönüstürülebilecegine de dikkat çeken Rektör Ünal, “Teknopark statüsünde bir yapi olusturularak, bu alanda gida üretimi ya da AR-GE çalismasi yapmak isteyen nitelikli yatirimciya destek saglanabilir” diye konustu.



“Ballica Yerleskesi havacilik konusunda Türkiye’nin en elverisli yeri”

Samsun Teknopar’ka katilmaktan ve bu sayede Ballica Yerleskesindeki mevcut alt yapinin etkin bir sekilde kullanilacak olmasindan duydugu memnuniyeti dile getiren Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydin ise “Yeni bir teknopark kurmaktansa mevcut Teknoparki gelistirerek bu sehre katki saglamanin daha iyi olacagini düsündük. Ballica Yerleskesindeki alanin aktif hale getirilmesi için de bir an önce harekete geçmemiz lazim. Çünkü bu alan, havacilik konusunda Türkiye’nin en elverisli yeri. Hep birlikte buranin atil olmasinin önüne geçerek, daha nitelikli firmalari buraya çekerek Samsun’a büyük bir ivme kazandirabiliriz. Milli Mücadele gibi ülkenin belli sektörlerinin odak noktasi Samsun olabilir” degerlendirmesinde bulundu.

Samsun Üniversitesi, Samsun Teknopark’in ortaklari arasina katildi

Samsun Teknopark Danisma Kurulu Toplantisinin sonunda, Samsun Büyüksehir Baskani Mustafa Demir nezdinde, OMÜ ile Samsun Üniversitesi arasinda imzalanan protokolle Samsun Üniversitesi, Samsun Teknopar’ka ortak olarak Teknopark’in bünyesine katildi.

Protokolü OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ile Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydin imzalayarak hayirli olmasi temennisinde bulundular.

"Samsun Teknopark iki üniversitenin isbirligiyle yoluna devam edecek"

Imzalanan protokolle, OMÜ’nün önderliginde ve Kurupelit Yerleskesinde kurulan Samsun Teknopark’in, bundan böyle iki üniversitenin isbirligiyle yoluna devam edecegini ifade eden Samsun Büyüksehir Baskani Mustafa Demir, “Samsun Teknopark’a diger teknoparklardan farkli bir vizyon kazandiran bir gün yasiyoruz. OMÜ ve Samsun Üniversitesi Rektörlerimizi kutluyorum. Bu iki üniversitenin isbirligi diger üniversitelere örnek olacak niteliktedir. Protokol hayirli olsun” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA