Misir'daki Idam Kararlari Afyonkarahisar'da Protesto Edildi

Afyonkarahisar'da Misir Halkiyla Dayanisma Platformu üyeleri, Misir'da darbe karsiti 12 kisi hakkinda verilen idam kararini protesto etti.

Platform üyeleri, ellerinde Türk ve Misir bayraklariyla Imaret Camisi avlusunda bir araya geldi.

Grup adina konusan IHH Afyonkarahisar Baskan Yardimcisi Muhammed Özkul, Misir'da haksiz, mesnetsiz ve hukuka aykiri sekilde 12 kisi hakkinda verilen idam kararlarinin onaylandigini söyledi.

Son idam kararlarinin Misir hapishanelerindeki binlerce kisi için durumun çok daha kritik bir sürece dönüsecegini ortaya koydugunu dile getiren Özkul, söyle konustu:

"Iskence, taciz, öldürme ve daha onlarca hukuksuzlugun engellenmesi için sagduyu sahibi kamuoyu harekete geçmelidir. Bu nedenle basta kendi ülkemiz olmak üzere tüm dünya liderlerini, açik bir yasam hakki ihlali sayilan idamlarla ilgili alinan kararlar konusunda daha duyarli olmaya davet ediyoruz. Bu çerçevede, Misir nezdinde resmi girisimler baslatarak en azindan idam mahkumlarina 'siyasi af' konusunda baski yapmalarini istiyoruz."

Misir rejimine de çagrida bulunduklarini aktaran Özkul, su degerlendirmelerde bulundu:

"Bugüne kadar darbe sonrasi yapilan idamlardan mevcut yönetimler hiçbir fayda saglamadigi gibi bu idamlar siyasi krizi ve toplumsal barisi da daha çok zedelemistir. Verilen idam kararlari mevcut sistemin mesruiyetini sorgulattigi gibi dikta rejiminin baski ve zulmünün de göstergesi olarak görülmektedir. Misir rejimi, insan haklarini ayaklar altina alan ve hiçbir hukuki zemini bulunmayan idam kararlarini almaktan ve infaz etmekten derhal vazgeçmelidir. Bu çagri ile insanligin ortak vicdani durusuyla uluslararasi kurumlari, Birlesmis Milletleri, Islam Isbirligi Teskilatini, ülkemizdeki ve tüm dünyadaki vicdan sahiplerini, ülkelerin liderlerini idamlarin durdurulmasina yönelik çaba göstermeye davet ediyoruz."

Kaynak: AA