Kanadali Yerli Liderlerden 'Kiliseyi Boykot' Çagrisi

Kanada'nin önemli gündem maddelerinden biri haline gelen yatili kilise okullari krizinde yerli liderler, Katolik kiliselerinin boykot edilmesi çagrisinda bulundu.

Kanada resmi yayin kurulusu CBC'deki habere göre, ülkedeki yerli organizasyonlarin en büyüklerinden olan Egemen Yerli Milletler Federasyonu Sefi Bobby Cameron, Katoliklerden kiliseye gitmemelerini istedi.

Katolik Kilisesinin, yatili kilise okullarindan kurtulanlar ile ailelerine 25 milyon dolar ödenmesi taahhüdünü hatirlatan Cameron, Katolikleri bu para ödenene kadar kiliseye gitmemeye çagirdi.

"Bu insanlar evde de sessizce dua edebilirler. Bu güçlü bir mesaj gönderir." ifadelerini kullanan Cameron, kilisenin tüm yatili okul belgelerini kamuoyuna açiklamasini ve Papa Francis'in Kanada'ya gelip kilise okullarinda yasananlar için özür dilemesini istedi.

Kinistin Saulteaux Ulus Sefi Felix Thomas da hayatta kalanlarin kendileri için mücadele edecek herkese ihtiyaci oldugunu belirterek "Daha fazla sampiyona ihtiyacimiz var. Bu konuda en büyük sampiyonlar kilise cemaati olabilir. Dayanismayi göstermek için pazar günleri kiliseye gitmemek. Bu onlarin yapabilecegi bir sey." degerlendirmesinde bulundu.

Okanagan Kizilderili Seridi Sefi Byron Louis ise kiliseyi protesto çagrilarina katilarak, "Katolikler evde kalmali ve ahlaki pusulalarini yikamali. Bu boykot mesaji piskoposlara, baspiskoposlara ulasacak ve daha sonra yukari, yukari, katmanlara yükselecek." görüsünü paylasti.

Louis, Katolik Kilisesi yetkililerinin Kanada genelinde yeni kiliseler insa ederken ve eskilerini onarirken hayatta kalanlara ödenecek paranin bulunmadigini iddia etmelerinin üzücü oldugunu sözlerine ekledi.

- Kanada'da yatili kilise okullarinda yasananlar

Kanada'nin Sakatchewan eyaletindeki Cowessess Bölgesi First Nation Yerlileri Sefi Cadmus Delorme, 24 Haziran'da, 1990'lara kadar faaliyet göstermis bölgedeki Marieval Yatili Kilise Okulu'nun bahçesinde resmi kayitlarda yer almayan 751 çocuk cesedi kalintisinin oldugu mezarlar bulundugunu açiklamisti.

Delorme, aramanin yapildigi yer için "Burasi toplu mezar yeri degil, bunlar isimsiz mezarlar." diyerek mezarligi yöneten Roma Katolik Kilisesinin 1960'larda mezarlardaki isaretleme noktalarini kaldirdigini bildirmisti.

Kanada resmi kayitlarina göre Marieval Kizilderili Yatili Kilise Okulu, 1899'dan 1997'ye kadar eyaletin baskenti Regina'nin yaklasik 160 kilometre dogusunda, Cowessess yerlilerinin oldugu bölgede faaliyet gösterdi.

Ülke genelindeki 139 okulda baslatilan derine nüfuz eden radar taramalarinda, ilk kez 29 Mayis'ta, British Columbia eyaletinin Kamloops kentindeki diger bir yatili kilise okulunun bahçesinde 215 çocuga ait ceset kalintilarinin oldugu kayit disi mezarlar ortaya çikarilmisti.

Kanada Basbakani Justin Trudeau, kamuoyunda büyük yanki uyandiran eski yatili kilise okullarinin bahçesinde bulunan çocuk mezarlari için "Kanada tarihinin en karanlik bölümlerinden biri" ifadesini kullanmisti.

Ilki 1840'ta Katolik Kilisesi tarafindan Kanada hükümeti adina açilan ve sonuncusu 1997'de kapatilan yatili kilise okullari, 150 binden fazla yerli çocugun ailelerinden zorla koparilarak alikonuldugu yerler olarak tarihe geçti.

Beyaz çogunlugun hakim oldugu topluluklara entegre edilmek için zorla ailelerinden ve kültürlerinden uzaklastirilan çocuklarin büyük kisminin kötü muameleye maruz kaldigi, açlik ve sogugun yani sira cinsel ve fiziksel tacize ugradigi, hatta bazi çocuklar üzerinde tibbi deneyler yapildiginin belirlendigi öne sürüldü.

Yatili kilise okullarinda yasanan trajedinin tüm boyutlari ile ortaya çikarilmasi için 2008’de Kanada’da Hakikat ve Uzlasma Komisyonu kuruldu.

Hayatta olan magdurlarin 6 bininden fazlasini dinleyen Komisyon, çalismalarini 2015'te tamamladi ve yasananlari "kültürel soykirim" olarak tanimlayarak 4 bin sayfalik rapor yayimladi.

Bazi kaynaklarda, kilise okullarinda kalirken ölen çocuklarin sayisi 4 bin 200 olarak verilirken, Komisyon raporunda, ölümlerin kilise yönetimlerince belgelenmemesi nedeniyle bu sayinin 5 bin 995 oldugu kaydedildi.

Kaynak: AA