HAK-IS Kisa Film Yarismasi 10. Yilinda

Türkiye’nin en büyük isçi konfederasyonlarindan birisi olan HAK-IS’in “Kisa Film Uzun Is” sloganiyla baslattigi ve EMEK temasiyla gerçeklestirdigi Uluslararasi Kisa Film Yarismasi büyük bir basariyla 10. yilina ulasti.

HAK-IS Kisa Film Yarismasi 10. Yilinda
HAK-IS’in Kültür ve Turizm Bakanligi’nin katkilariyla gerçeklestirdigi Kisa Film Yarismasi basvurulari, 15 Agustos 2021 tarihinde sona erecek. Yarisma kapsaminda ulusal ve uluslararasi alanda iki kategoride 11 dalda toplam 60 bin TL’nin üzerinde ödül verilecek.

HAK-IS Genel Baskani Mahmut Arslan, HAK-IS Kültür Sanat Komitesi tarafindan Kültür ve Turizm Bakanligi’nin da katkilariyla bu 10.’su gerçeklestirilen Emek temali Kisa Film Yarismasina iliskin olarak yaptigi açiklamada sunlari kaydetti:

Basvurular 3 bini asti

“HAK-IS Konfederasyonu Kültür Sanat Komitemiz tarafindan, Kültür ve Turizm Bakanligimizin katkilariyla gerçeklestirilen HAK-IS Uluslararasi Kisa Film Yarismamiz, büyük bir basariyla 10. Yilina ulasti. HAK-IS olarak, emegi bilgi, sanat ve kültürle bulusturmak, insan emeginin sanatsal alandaki çalismalarina bir farkindalik kazandirmak amaciyla çiktigimiz yolda emin adimlarla yürüyoruz. Her yil düzenledigimiz kisa film yarismalarimizla emegin sanat dünyasindaki yansimasini görüyor, emekçilerin sanat dünyasinda temsilinin öncülügünü yapiyoruz.

Bu yil onuncusunu gerçeklestirecegimiz yarismamizin dünya genelinde bir marka oldugunu ve yogun bir ilgiyle karsilandigini görmekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz. ‘Emek’ konulu filmlerin sayisinin artirilmasi ve bu alanda “emek veren” yapimcilarin bir araya gelebilecegi bir platform olusturmak amaciyla çiktigimiz yolda, büyük bir basari elde etmenin hakli gururunu yasiyoruz.

Subat ayi itibariyle kisa film yarismamiza basvurular baslamis olup, su ana kadar 147’si Türkiye’den olmak üzere toplam 115 ülkeden basvuruda bulunuldu. Yarismamiza su ana kadar yapilan basvurular, Iran’dan 369, Hindistan’dan 343, Ispanya’dan 159, Brezilya’dan 155, Italya’dan 154, Amerika’dan 153, Fransa’dan 151, Ingiltere’den 110 ve Rusya’dan 96’ya ulasti. Diger ülkelerden yapilan basvurularla birlikte HAK-IS 10. Uluslararasi Kisa Film yarismamiza suana kadar yapilan basvurular 3 bin 18’e ulasti.

Yarismamiza Portekiz, Romanya, Kanada Arjantin, Kore, Danimarka, Afganistan, Norveç, Irlanda, Banglades, Filipinler, Meksika, Uganda, Japonya, Endonezya, Çin, Arjantin, Nijerya, Misir, Venezüella, Suriye, Kolombiya, Bulgaristan, , Rusya, Ispanya, Sili, Tunus, Belçika ve Avusturya gibi dünyanin dört bir yanindan basvuruda bulunuldu. Dünyanin dört bir yanindan yapilan basvurularin 15 Agustos’a kadar önceki yillarda oldugu gibi 4 bini asmasini bekliyoruz.

2012 yilinda basladigimiz ve 2016 yilindan bu yana uluslararasi düzeyde gerçeklestirdigimiz kisa film yarismamizda bugüne kadar sektöre 400 bin liraya yakin ödül dagittik. Geçtigimiz dokuz yilda yarismamiza 17 bine yakin filmle basvuruda bulunuldu ve bu filmler araciligiyla, yapimcisi, yönetmeni ve oyuncusu onbinlerce sinema emekçisine ulastik. Estonya, Gana, Banglades, Letonya, Filipinler, Hindistan, Iran, Ingiltere, Kirgizistan, Azerbaycan, Cezayir, Belçika, Malezya, Fransa, Banglades, Isveç, Rusya, ABD, Malezya, Kazakistan, Ürdün, Arnavutluk, Irak’tan yapimci, yönetmen ve oyunculari ülkemize davet ederek, ödüllerini takdim ettik.

Toplam ödül 60 bin TL’nin üzerinde

Yarisma kapsaminda ulusal ve uluslararasi alanda iki kategoride 11 dalda toplam 60 bin TL’yi askin ödül veriyoruz. Birinci olan filme 10.000 TL, ikinci olan film 5.000 TL, üçüncü olan film 2 bin 500 TL veriyoruz. Ayrica 2.500 TL Necati Çelik Özel Ödülü, Sendikaci gözünden ve diger dallarda 1.000’er TL ödül ve özel tasarlanan ‘Ödül Plaketi’ takdim ediyoruz.

“Filmler izlenecek, yönetmenlerle söylesiler yapilacak”

HAK-IS olarak, 10. Uluslararasi Kisa Film Yarismamiz ile ulusal ve uluslararasi alanda elde ettigimiz basariyi daha üst seviyelere çikarmak, emek dünyasinin sanat ve sinema dünyasindaki temsiline bir katki daha saglamak amaciyla bu yil bir yenilige gidecegiz.

Ödül törenin ertesi günü yerli ve yabanci ilk üç ve Necati Çelik Özel Ödülü alan filmler basta olmak üzere film gösterimi gerçeklestirilecek. Her bir gösterimin ardindan filmin yönetmeni ile kisa bir söylesi düzenlenecek.

Sinema alaninda faaliyet gösteren, tüm yapimci ve yönetmenleri, oyunculari, teskilat mensuplarimizi hayatin her alaninda varolan emegi yansitacaklari güzel projeleri ile 15 Agustos 2021 tarihine kadar yarismamiza katilmaya davet ediyoruz.”
Kaynak: İHA