Fransa'da Hindistan'a Rafale Uçagi Satisiyla Ilgili 'Yolsuzluk Sorusturmasi' Açildigi Ortaya Çikti

Fransa’nin Hindistan’a 2016’da Rafale uçagi satisindaki yolsuzluk iddialariyla ilgili Fransiz yargisinin sorusturma açtigi ögrenildi.

Mediapart internet sitesinin özel haberine göre, Ulusal Finansal Savcilik Ofisi (PNF), 14 Haziran'da Paris mahkemesinin, Hindistan’a 2016’da 36 Rafale savas uçagi satisiyla ilgili "yolsuzluk ve adam kayirma" konulu hukuki sorusturma baslattigini ve sorusturmanin bagimsiz bir tahkikat hakimine verildigini bildirdi.

Mediapart’in nisan ayinda "Rafale belgeleri" basligiyla yayimladigi ve bu uçaklari üreten Dassault Aviation sirketinin 7,8 milyar avroluk anlasma haricinde Hindistanli bir sirkete 1 milyon avro ödedigi yönündeki haberin ardindan, yolsuzlukla mücadele sivil toplum kurulusu Sherpa 22 Nisan’da konuyu yargiya tasidi.

PNF, Sherpa’nin sikayetini dikkate alarak satisa dair 14 Temmuz’da yolsuzluk sorusturmasi baslatti.

- Yeni bir yolsuzluk bulgusu

Site, tahkikat hakiminin, sorusturmalarini Hindistan Basbakani Narendra Modi’ye yakinligindan yararlanarak Rafale uçaklari için Dassault sirketiyle endüstri ortakligi kurdugundan süphelenilen Anil Ambani üzerine odaklanacagini yazdi.

Mediapart’in arastirmalarina göre, Fransa ve Hindistan uçak satisina yönelik anlasmayi Eylül 2016’da imzaladiktan 2 ay sonra Dassault ve Reliance, 2017’de kuracaklari Dassault Reliance Aerospace Limited adli sirketin “hisse sahipleri” anlasmasini imzaladi.

Finansal detaylar gizli tutuldu ve anlasma içine konulmayarak, bunun yerine gizli bir yan sözlesmeye dahil edildi.

Mediapart’in ulastigi gizli yan sözlesmeye göre, siyasi baglantilari disinda Ambani ile ortak olmakta hiçbir çikari olmayan Dassault, kurulan sirketin 169 milyon avro sermayesinin 159 milyon avrosunu ödeme taahhüdüyle yüzde 94’ünü finanse etti, buna ragmen sirket hisselerinin yüzde 49’una sahip oldu.

Ortakliga Dassault, pazarini, teknolojisini, bilgi birikimini, teknik destegini, uluslararasi pazarlama becerilerini getirirken, Reliance sadece üretim yeri sagladi.

Sirket Dassault ile ortak olarak, Fransiz uçak üreticisinin anlasma karsiliginda Hindistan sirketlerine ödemek zorunda oldugu "endüstriyel tazminat" olan 4 milyar avrodan kayda deger bir miktar kazandi.

Mediapart, nisan ayinda yayimladigi "Rafale belgeleri" adli arastirma haberinde, uçaklari üreten Dassault Aviation'un, anlasma haricinde Hindistanli bir sirkete 1 milyon avro ödedigini belgeleriyle ortaya koymustu.

Kaynak: AA