BM'den Etiyopya Hükümetine Ülkedeki Sorunlarin Çözümü Için Kapsayici Diyalog Çagrisi

Birlesmis Milletler (BM) Siyasi Islerden sorumlu Genel Sekreter Yardimcisi Rose Marie DiCarlo, Etiyopya'nin karsilastigi sorunlarin felaketle sonuçlanmamasi için uzlasmaci ve kapsayici diyaloga ihtiyaci oldugunu belirtti.

Etiyopya gündemli toplanan BM Güvenlik Konseyinde konusan DiCarlo, “Etiyopya kritik bir kavsakta ve son gelismeler ülkenin basina bela olan sorunlarla kapsamli ve sürdürülebilir bir sekilde yüzlesme ihtiyacini gösteriyor ve bunu yapmamanin sonuçlari felaket olabilir.” diye konustu.

DiCarlo, Tigray’in baskenti Mekele’de altyapinin harap olduguna dikkat çekerek bölgede elektrik ve iletisimin hala olmadigini, Tigray ve Amhara bölgelerini birbirine baglayan Tekeze Nehri üzerindeki tek köprünün yikilmasiyla da bölgeye insani yardimlarin erisiminin kesildigini kaydetti.

Son 8 ayda 1,7 milyondan fazla insanin yerinden edildigini, 60 binden fazla kisinin de Sudan’a iltica ettigine isaret eden DiCarlo, “Tigray'daki çatisma, yalnizca diyalog ve güvenilir bir siyasi süreçle çözülebilecek köklü politik sikayetlerin sonucudur." degerlendirmesinde bulundu.

DiCarlo, ilgili taraflari uluslararasi insani hukuka bagli kalmaya çagirarak, Etiyopya hükümetine, kadinlar, gençler ve sivil toplum da dahil olmak üzere tüm Etiyopyalilar için siyasi alani açmasi ve kamusal hayata katilimi kolaylastirmasi çagrisinda bulundu.

- Tigray bölgesinde tek tarafli ateskes ilan edilmisti

Etiyopya hükümeti, 28 Haziran'da, Tigray Halki Kurtulus Cephesi (TPLF) isyancilarinin ele geçirdigi ileri sürülen Tigray bölgesinde tek tarafli ateskes ilan ettigini duyurmustu.

Kararin hasat mevsimi (haziran, temmuz, agustos) dolayisiyla alindigi kaydedilen açiklamada, bundan sonra bölgede yardim kuruluslarinin ordunun eskortu olmadan çalisacagi belirtilmisti.

Açiklamada, bölgede TPLF güçlerinin hala daginik bir durumda oldugu ve ara sira saldiri yaptigi belirtilmisti.

Bir dönem Tigray eyaletini yöneten isyanci TPLF güçlerinin 3 Kasim 2020'de Etiyopya'nin Kuzey Komutanligi birliklerine saldirmasi ve sonrasinda Basbakan Abiy Ahmed'in TPLF'ye karsi askeri harekat karari almasinin ardindan eyalette 1,7 milyondan fazla kisi yerinden edildi.

Birlesmis Milletler (BM), 8 Haziran'da Tigray bölgesi için "kitlik" uyarisinda bulunmus ancak Etiyopya hükümeti bunu reddetmisti.

Kaynak: AA