Akay Açiklamasi 'Kayseri Seker, Sektörünün Temel Diregi Haline Geldi'

Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Baskani Hüseyin Akay, Kayseri Seker’in sektörünün temel diregi haline geldigini söyleyerek, fabrikanin halk arz edilmesiyle ilgili konustu. Akay, "Kayseri Seker’in daha kurumsal, seffaf, denetlenebilir bir yapiya kavusmasi için halka arzin fiili noktaya getirilmesi gerekli. Eylül-Ekim aylarinda tekrardan halka arz ile ilgili çalismalarimizi sürdürecegiz" dedi.

Akay Açiklamasi 'Kayseri Seker, Sektörünün Temel Diregi Haline Geldi'
Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Baskani Hüseyin Akay, yaklasan genel kurul öncesinde yaptigi açiklamada, seçim sürecini degerlendirdi. Çiftçilerin, ortaklarin ve hissedarligin seçim öncesinde büyük bir ilgi gösterdiklerini kaydeden Akay, çiftçilerin sevgisine ve güvenine layik olmak için büyük bir sorumlulukla islerini sürdüreceklerini kaydederek, "Kayseri Pancar Ekiciler Kooperatifi’nin 68. Olagan Genel Kurulunu 7 Temmuz tarihinde Kadir Has Stadyumunda gerçeklestirecegiz. Tabi 1 haftaya yakin bir süre kaldi. Çiftçilerimiz, ortaklarimiz, hissedarlarimiz oldukça yogun bir ilgi gösteriyorlar. Bu ilgi tabi ki Türkiye’de ki diger seçimlerden daha farkli tezahür ediyor. Biz genel kurul ilanini aldiktan sonra ki genel kurulunu kararini bu sene çok erken aldik. Normalde yasal süre olarak 15 gün önce almak yeterli oluyor ama biz 35 gün öncesinden aldik. Bu karari aldiktan sonra çiftçilerimiz yogun bir sekilde genel kurulun hayirli olmasi yönündeki temenni ve dileklerini iletmek üzere, bizim adayligimizi kutlamak üzere buraya geliyorlar, ziyarette bulunuyorlar. Ilçelerden genis topluluklar halinde bu ilgi alakayi gösteriyorlar. Bize teveccühte bulunuyorlar. Güvenlerini ortaya koyuyorlar. Bizde bunlari karsilamaya çalisiyoruz. Çiftçilerimizin bu teveccühlerine layik olmaya çalisiyoruz. Onlarin güveni çok önemli. Bu güvenin devam ediyor olmasi, bu sekilde kendilerini ifade ediyor olmalari bizim için çok anlamli ve degerli. Bizde buna layik olmak için önemli bir gayret gösteriyoruz. Bu Türkiye’de örnegi olmayan bir is yani aday olup, adayligini açiklayanlar daha ziyade seçmenlerin ayagina giderler ama bizim çiftçilerimiz o kadar gönlü genis insanlar ki buraya ne kadar sahip çiktiklarini, bize ne kadar güvendiklerini ifade etmek için böyle bir uygulama yapiyorlar. Bu durum 2017 yilinda da bu sekildeydi, simdi de bu sekilde ve daha fazla geliserek devam ediyor. Bu agir bir sorumluluk ve insanin omuzuna daha fazla bir yük yüklüyor. Bu kadar insanin güvenine layik olmak için daha fazla çalismak gerektigini, daha fazla gayret göstermek gerektigini görüyoruz. Insallah yüzümüz kara çikmaz. Bu anlayis çerçevesinde Allah utandirmaz. Biz çiftçilerimizin bu sevgisini ve güvenine layik olmak için büyük bir sorumlulukla insallah islerimizi sürdürecegiz" ifadelerini kullandi.

"Kayseri Seker Fabrikasi güçlü bir kurulus haline geldi"

Kayseri Seker’in sektörünün temel diregi haline geldigini kaydeden Akay, seker sektörünün sorunlarina da deginerek, "Seker fiyatlari üzerindeki bazi politikalar ve seker üretiminde yasanan bir takim sorunlar seker sektöründe bazi sikintilar seker sektöründe bazi problemlerin yasanmasina sebebiyet verdi. Bu durum seker sektörünün yeniden yapilandirma sonucunu ortaya çikartti. Türk Seker bu sikintilardan sonra varlik fonuna devredilmis durumda. Bizde bu konuda nasil yönetilecegi konusunda Kayseri Seker rol model kabul edildigi için bizimde görüslerimize müracaat ediliyor. Bizde bunu paylasiyoruz. Raporlar sunuyoruz. Seker sektörünün bugüne kadar ki biriken sorunlari ve bunlarin çözüm önerilerine dair görüslerimizi paylasiyoruz. Yavas yavas bu düzenlemeler yapilmaya baslandi. En son bir kararname yayinlandi ve özellikle nisasta bazli sekere izleme ve denetleme mecburiyeti getirildi.

Bunun çok olumlu bir gelisme oldugu düsüncesindeyim. Onun disinda diger önerilerimiz de kisa bir zaman içerisinde uygulamaya konulacak diye düsünüyorum. Böyle olunca da seker sektörü yeniden yapilanacak. Su anda seker sektörünün en önemli sorunu, fiyat sorunu ve üretilen sekerlerin satilamama sorunu bunlari ortadan kaldiracak politikalarin ortaya konulacagina inaniyorum. Bu sekilde olunca tabi pancar çiftçisi açisinda da müjdeli bir açiklama olacagi inancindayim ama önceligin seker fiyatlarinda saglikli bir düzenleme yapilmasi gerektigini düsünüyorum. Bu çerçevede bu düzenlemeler yapilirsa Kayseri Seker Fabrikasi sektördeki liderligini daha fazla gelistirecek ve pekistirecektir. Bizim asil isimiz seker üretmek. Çiftçimize pancar ürettirmek. Kayseri Seker bundan sonraki süreçte çalismalarini bu çerçevede sürdürecek. Tabi ki seker üzerinde daha fazla gelismemiz lazim" diye konustu.



"Kayseri Seker’in daha kurumsal, seffaf, denetlenebilir bir yapiya kavusmasi için halka arzin fiili noktaya getirilmesi gerekli"

Fabrikanin halka arzi konusuna deginen Hüseyin Akay, "Benim su anda en fazla önemsedigim husus; Kayseri Seker’in daha kurumsal, daha seffaf, daha denetlenebilir bir yapiya kavusmasi için kagit üzerinde olan halka arzin fiili noktaya getirilmesi gerekli. Bunun için biz müracaatimizi yaptik ama piyasalardaki son olumsuz gelismelerden dolayi yatirimcilarin borsaya talebinin azalmasindan dolayi bunu 3 ay süresince ertelemek durumunda kaldik. Eylül-Ekim aylarinda tekrardan halka arz ile ilgili çalismalarimizi sürdürecegiz. Bunun yaninda Kayseri Seker’in en önemli projesi ise ARGE merkezimizde seker pancari tohumu üretilmesidir. Bununla ilgili çalismalari yogun bir sekilde sürdürüyoruz. En önemsedigimiz projelerden bir tanesi de budur. Bunlari eger basaracak olursak, insallah yerli ve milli tohumu gelistirecek olursak, seker sektörünün Türkiye’deki gelecegini kurtarmis olacagiz. Ben buna inaniyorum ve bu konuyu önemsiyorum. Onun içinde Kayseri Seker bu istikamette yürüyecek. Sektördeki diger ürünler konusunda yani bizim sekerin yan ürünleri konusunda küspe gibi ilave ürünler gelistirilmesi noktasinda çalismalarimiz devam ediyor. Biliyorsunuz pandemi ortaminda alkol üretimi önemli bir hale geldi. Bu çerçevede biz alkol tesisi kurmakta dahil olmak üzere, çiftçilerimizin ihtiyaci olan ve özellikle hayvancilik ile ugrasan çiftçilerimizin ihtiyaci olan yem ihtiyacini karsilayacak yem fabrikasi gibi konulari planlamak üzere çalismalarimiz devam ediyor. Bu istikamette Kayseri Seker gelisecek. Tabi hayirlisiyla kazasiz belasiz insallah bu 7 Temmuz da çiftçimizin tekrardan bize emanetini vermesi halinde bunlar planlanan dogrultuda ilerleyecegini düsünüyorum" seklinde konustu.



"3 tane daha fabrikayi bu insan kaynagi ile en iyi sekilde yönetecek potansiyelimiz var"

Akay, "Kayseri Seker bundan sonra, özellikle altini çizdigim düzenlemeler yapilacak olursa önümüzde ki 4-5 sene içerisinde rekabet kurulunun izin verdigi ölçüde seker sektöründe gelisecek ve büyüyecek, ben buna inaniyorum. Böyle bir potansiyelimizin oldugunu, böyle bir gücümüzün oldugunu düsünüyorum. Bundan sonraki büyüme satin almak seklinde olmayabilir. Kiralama seklinde olabilir ya da gelir ortakligi seklinde olabilir. Zaten son kararname düzenlemesinde devletin elinde olan seker fabrikalari ile ilgili bu tür açilimlarda gerçeklesmis oldu. Uygulamada bu sekilde olabilir. Yani kiralama seklinde olabilir. Kayseri Seker’in güçlü bir potansiyeli var. Biz bugün3 tane fabrikayi en iyi sekilde yönetiyoruz. Kanaatimize göre 3 tane daha fabrikayi bu insan kaynagi ile en iyi sekilde yönetecek potansiyelimiz var. Bu çerçevede insallah ilerlemeyi umut ediyoruz" dedi.

Kaynak: İHA