TIKA'dan Peru Amazonlari'nda Biyoçesitliligin Korunmasina Destek

Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi Baskanligi (TIKA), Peru'nun Iquitos kentinde yasa disi hayvan ticareti magduru olan ve nesli tükenme tehlikesiyle karsi karsiya kalan yaban hayvanlarinin tedavisi için veteriner klinigi insa etti.

TIKA'dan yapilan yazili açiklamaya göre, Amazon Kurtarma Merkezi (CREA) is birliginde Güney Amerika Bölgesinde Çevrenin ve Biyo-çesitliligin korunmasi programi kapsaminda gerçeklestirilen proje ile nesli tükenmekte olan deniz memelileri ve yaban hayatinin korunmasi, tedavisi ve dogal yasama birakilmasi için çalisan CREA vakfi, çevresel ve sosyal olarak sürdürülebilir bir kalkinma modelini olusturmayi, çevre egitimini tesvik etmeyi ve tropikal ormanlari korumayi amaçliyor.

Vakfin bulundugu Iquitos sehri, Güney Amerika'nin yagmur ormani olan Peru amazonlar bölgesi, yasa disi yaban canlilari ticaretinden en çok etkilenen bölgelerden bir olarak geçiyor.

- "TIKA'nin destegi ile yüzlerce hayvani koruyabilecegiz"

Açilis töreninde bir konusma yapan Amazon Kurtarma Merkezi Baskani Javier Velasquez Varela, sunlari söyledi:

"Veteriner kliniginin insasi ve donanimi projesiyle, Peru ormanlarinda tehlike altindaki hayvan türlerinin korunmasina çok degerli katki saglayan Türkiye Cumhuriyeti'ne en derin tesekkürlerimi sunmak istiyorum. Kurtarma merkezi olarak, yasa disi ticaret magduru yaban hayvanlarinin tedavisi için 13 yildir yogun bir çalisma yürütmekteyiz. TIKA’nin destegi ile nesli tükenmekte olan yüzlerce hayvani koruyabilecegiz."

Projede egitim veren CREA, Amazon bölgesindeki 300 binden fazla çocuk ve gence, Amazon denizayisi ve dogal kaynaklarin korunmasi konularinda egitim programi sunuyor.

Söz konusu projede Amazon Kurtarma Merkezinde klinik, yemek hazirlama ve depolama kurularak, Peru Amazonunda nesli tükenmekte olan su memelileri ve yaban hayvanlarinin tedavisine etkin sekilde devam edilecek.

Peru Disisleri ve Turizm Bakanligi'nin verilerine göre "Biyoçesitlilik Rotasi" duragi olan Iquitos kentini yaklasik 30 bin kisi ziyaret ediyor.

Kaynak: AA