Nijerya Barosu, Twitter'in Faaliyetlerinin Askiya Alinmasi Nedeniyle Devlet Baskani Buhari'ye Dava Açti

Nijerya Barosu (NBA), ülkede Twitter'in faaliyetlerini askiya almasi nedeniyle Devlet Baskani Muhammed Buhari ve Nijerya Iletisim Komisyonuna dava açti.

NBA tarafindan yapilan açiklamada, hükümetin Twitter'in faaliyetlerini askiya almasi nedeniyle Buhari ve Nijerya Iletisim Komisyonuna Lagos Anayasa Mahkemesinde dava açtildigi belirtildi.

Nijerya'da Twitter kullanimini suç sayan hiçbir yasa olmadigi kaydedilen açiklamada, hükümetin bu yasagi getirmesinin insan haklari ihlali oldugu ifade edildi.

Buhari ve diger davalilar, Nijerya'da "tek tarafli olarak, yasal süreç olmaksizin ve basvurucunun anayasal güvence altina alinan haklarina aykiri olarak mikroblog ve sosyal medya web sitesinin faaliyetlerini askiya aldiklari için" suçlandi.

- Nijerya'da Twitter yasagi

Nijerya Devlet Baskani Muhammed Buhari, ülkenin güneydogusunda kamu binalarina saldiran genç isyancilara yönelik Twitter hesabindan 1 Haziran'da yaptigi paylasimda, 1967-1970 döneminde ülkede 1 milyon kisinin ölümüne neden olan sivil savasi hatirlatmis ve "30 ay boyunca alanda savasan bizler, onlara anladiklari dilden davranacagiz." ifadesini kullanmisti.

Twitter, Buhari'nin bu paylasimini silerek, hesabi askiya almisti.

Bu olayin üzerine Nijerya hükümeti, 4 Haziran'da Twitter'in ülkedeki faaliyetlerini bir sonraki emre kadar askiya aldigini açiklamis, bu yasagi ihlal edenlerin yargilanacagini duyurmustu.

Nijerya'da faaliyet gösteren çesitli sivil toplum örgütleri ise hükümetin uyguladigi yasak nedeniyle 9 Haziran'da Buhari'ye karsi ECOWAS Mahkemesinde dava açmisti.

ECOWAS Mahkemesi, 22 Haziran'da kararin insan haklari ihlali oldugunu belirterek, hükümetin yasagi ihlal edenlerin yargilanmasina yönelik kararini durdurmustu.

Nijerya hükümetinin kararinin ardindan Avrupa Birligi (AB), Ingiltere ve ABD'nin Abuja'daki büyükelçilerince yapilan ortak açiklamada, Twitter'in faaliyetlerinin askiya alinmasinin "ifade özgürlügünün ihlali" oldugu belirtilmisti.

Kaynak: AA