Kanadali Yerlilerin Tazminat Belgelerine Mahkeme Engeli

TORONTO – Kanada’nin Saskatchewan eyaletindeki yerli toplulugu, Katolik Kilisesi'nin kendilerine ödeyecegi tazminatlarin yasal dayanagi olan belgelere erisimlerinin, mahkeme tarafindan engellendigini öne sürdü.

Saskatchewan eyaletindeki First Nation Yerli Toplulugunu temsil eden Egemen Yerli Milletler Federasyonu Baskani Bobby Cameron, Katolik Kilisesi'ndeki seffaflik eksikliginin mahkemelere de yansidigini ve bunun yanlis oldugunu söyledi.

Cameron, "Bu bilgi ve belge, yatili kilise okullarindan kurtulanlarin ve onlarin soyundan gelenlerin malidir. Mahkemenin bunu yayinlamamasinin nedenini anlayamiyorum. Ne sakliyorlar? Bu kedi-fare oyunundan artik biktik." dedi.

-25 milyon dolarlik ayni hizmetler ödemesi

CBC’de yer alan habere göre Saskatchewan Mahkemesi Bas Yargici Martel Popescul’un erisim engeli koydugu 25 milyon dolarlik 'ayni hizmetler' ödemesine dair belge, Katolik Kilisesi'nin 2005 yilindaki Yatili Kilise Okullari Uzlasma Anlasmasi ile hayatta kalanlara verdigi toplam 79 milyon dolar tutarindaki üç maddelik anlasmaya dayaniyor.

Buna göre ilk maddede 29 milyon dolarlik nakit ödemeyi kabul eden kilise, bu rakamin 27.8 milyon dolarlik kismini 2015 yilina kadar ödedi.

Anlasmanin ikinci maddesi olarak kilise, yatili kilise okullarindan sag kurtulanlarla yakinlarina verilmek üzere 25 milyon dolar bagis toplanmasi için "en iyi çabayi" göstermeyi kabul etti.

Bunun yaklasik 4 milyon dolarlik kismini topladigi bagislarla ödeyen Katolik Kilisesi, 2015 yilinda mahkemeye giderek, ‘’bu konuda en iyi çabayi göstererek taahhüdünü yerine getirdigini’’ beyanla, geri kalan 21 milyon dolarin ödenmesine gerek olmadigina dair karar çikardi.

Son aylarda ortaya çikan kayit disi isimsiz çocuk mezarlarinin, sorunu ülkenin en önemli gündemi haline getirmesi üzerine Katolik Kilisesi, kalan 21 milyon dolari toplamak üzere yeniden yardim toplama kampanyasi baslatti.

-Bugüne kadar hiçbir yerliye 'ayni hizmet ödemesi' yapilmadi

Katolik Kilisesi anlasmada, üçüncü olarak da 25 milyon dolarlik "ayni hizmetler" ödeyecegi sözünü verdi. Anlasmanin tarafi olan yerlilere bu konuda bugüne kadar hiçbir ödeme yapilmazken, ''ayni hizmetler ödemesi'' hükmünün neleri içerdigine dair de bilgi verilmedi.

Yatili kilise okullarindan sag kurtulan binlerce kisiyi temsil eden avukat Thunderchild First Nation üyesi Eleanore Sunchild, CBC’ye yaptigi açiklamada, "Bu listede ne oldugunu görmek faydali olacaktir. Hiçbir müvekkilimin bu hizmetlerden herhangi birini aldigini duymadim." dedi.

Habere göre üçüncü maddenin detaylarinin bulundugu resmi belge Saskatchewan Mahkemesi Bas Yargici Martel Popescul’un kontrolü altinda bulunuyor.

Belgeyi kamuya açmayan Yargiç Popescul, CBC’ye gönderdigi mektupta, mahkemenin "mahkeme kayitlari üzerinde denetleyici bir rolü oldugunu" belirterek, "Mahkeme prosedürlerini degistirmeyecek, islemlerini aceleye getirmeyecek ya da temel sorumluluklari göz ardi etmeyecektir." ifadelerini kullandi.

Toronto Üniversitesi Hukuk Fakültesi eski dekani ve 2005 yilindaki Yatili Kilise Okullari Uzlasma Anlasmasinin bagimsiz tazminat komitesi baskani olan Mayo Moran, CBC’ye yaptigi degerlendirmede, "Hayatta kalanlara hak ettikleri bilgiyi vermek için mümkün olan her seyi yapmaliyiz. Bunu hemen ve çabukça yapmaliyiz. Zaten çok aci çekmis bireyler için, durumu daha aci verici hale getirmeyin." çagrisinda bulundu.

Kaynak: AA