Fransa'da Imam, Kendisini Görevden Aldiran Içisleri Bakani Hakkinda Suç Duyurusunda Bulundu

Fransa'nin Hauts-de-Seine vilayetindeki Gennevilliers Camisi'nde verdigi vaaz nedeniyle görevinden alinan Imam Mehdi Bouzid, görevden alma emrini veren Içisleri Bakani Gerard Darmanin'den sikayetçi oldu.



Gennevilliers Camisi'nde 4 Haziran'da verdigi vaazda, cinsiyet esitligine aykiri ifadeler kullanmakla suçlanan, ancak bu suçlamalari reddeden Imam Bouzid, Darmanin hakkinda "temelsiz saiklerle görevinden alinmasina neden olarak gücü kötüye kullandigi" gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Darmanin'in suçlamalarinin dayanagi olmadigini, söz konusu vaazin sosyal medyada yer alan görüntülerinin bunu kanitladigini belirten Bouzid'i, Avrupa Islamofobi ile Mücadele Kolektifinin (CCIE) destegiyle, avukat Sefen Guezguez ile Ouadie Elhamamouchi temsil edecek.

Bouzid, vaazinda Islam'in Müslüman kadinlarin edepli giyinmesini istedigini ancak ayni kuralin erkekler için de geçerli oldugunu ifade ediyor.

Darmanin, söz konusu vaaza iliskin 13 Haziran'da Hauts-de-Seine Valiligine yolladigi direktifte, "cami yönetiminden imamla yollarini ayirmasini isteme" emri vermisti.

Ayrica Vali'den olaya bizzat müdahil olmasini isteyen Darmanin, gerekirse o sirada henüz yasalasmamis "Cumhuriyet Degerlerine Saygiyi Güçlendiren Prensipler" tasarisinin izin verdigi yeni araçlari kullanarak benzer bir vaaz tekrarlanirsa caminin faaliyetlerini askiya almasini istemisti.

Hauts-de-Seine Valiliginin geçen hafta düzenledigi toplantinin ardindan Gennevilliers Camisi Imami'nin görevine son verilmisti.

Içisleri Bakani Darmanin, dün Twitter hesabindan yaptigi paylasimda "Talebimle, Hauts-de-Seine ve Loire'da kabul edilemez vaazlar veren 2 imamin görevine son verildi. Cumhuriyetin kurallarina ve degerlerine karsi çikanlarla yorulmadan savasacagiz." ifadesini kullanmisti.

Avrupa'da en büyük Müslüman nüfusuna sahip Fransa, dün yasalasan "Cumhuriyet Degerlerine Saygiyi Güçlendiren Prensipler" kanunu ile Müslümanlari hedef aldigi ve ötekilestirdigi gerekçesiyle uluslararasi kuruluslar ile sivil toplum kuruluslari tarafindan elestiriliyor.

Yasa tasarisi açiklandigindan bu yana cami ve mescitlere yönelik saldirilar, kundaklama olaylari dahil siddet olaylari artis gösterdi.

Kaynak: AA