Sehit Babasi Haklarini 23 Yillik Hukuk Mücadelesiyle Kazandi

Kibris’ta askerlik görevini sürdürürken egitim esnasinda kalp krizi geçirerek sehit düsen Mustafa Korhan’in vazife malulü sayilmasi için hukuk mücadelesi veren baba Ibrahim Korhan mücadelesini 23 yil sonra kazandi. Sehidi vazife malulü kabul eden Ankara 16. Idare Mahkemesi sehidin ailesinin tüm haklardan faydalanmasi gerektigine hükmederek emsal bir karara imza atti.

Sehit Babasi Haklarini 23 Yillik Hukuk Mücadelesiyle Kazandi
Topçu Er Mustafa Korhan Kibris’ta askerlik görevini sürdüren 1 Eylül 1998 tarihinde egitim esnasinda kalp krizi geçirerek sehit düstü. Milli Savunma Bakanligi ile Genelkurmay Baskanligi tarafindan sehit olarak kabul edilen Korhan, Gaziantep’te topraga verilirken Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sehidi vazife malulü olarak kabul etmedi. Korhan’in ailesi sehit vazife malulü sayilmadigi için sehit yakini haklarindan 23 yil boyunca faydalanamadi. Konuyu 1998 yilindan 2005’e kadar birçok kez yargiya tasiyan Korhan ailesi SGK’ya karsi açtiklari birçok davayi kaybetti.

Hukuk mücadelesini 23 yil sonra kazandi

Oglunun vazife malulü sayilmasi için yilmadan hukuk mücadelesini sürdüren baba Ibrahim Korhan’in yüzü 23 yil sonra Ankara 16. Idare Mahkemesi’nin verdigi kararla güldü. Sehit askeri oybirligiyle vazife malulü kabul eden mahkeme, Korhan’in ailesinin tüm haklardan faydalanmasi gerektigine karar verdi. Idare mahkemesinin verdigi kararin emsal nitelikte oldugunu söyleyen Avukat Cihan Kaçmaz, kararin ayni durumda olan aileler için umut tasidigini ifade etti.



“23 yil koca bir ömür”

23 yilin kolay geçmedigini koca bir ömür oldugunu dile getiren baba Ibrahim Korhan, oglunun sehit oldugunu ancak resmiyette kabul edilmedigini belirtti.

Oglunun artik resmiyette de sehit kabul edildigini aktaran Korhan, “Karar gönlümüze ferahlik verdi. Bize sahadetname verdiler ama resmiyette sehit saymadilar. Allah bu aciyi kimseye tattirmasin. Çok zor. Askeri törenle sehitlige defnedildi. Adalet yerini buldugu için artik içimiz çok rahat” dedi.



“Davayi kazanma umudumuz yoktu”

Agabeyinin egitim esnasinda kalp krizi geçirerek sehit düstügünü anlatan sehidin kardesi Faruk Korhan ise olayin ardindan agabeyinin sehit oldugunu ancak sehitlik haklarindan faydalanamayacaklari haberini aldiklarini söyledi.

Aradan yillar geçtikten sonra tanistigi eski bir subayin yönlendirmesiyle tekrar dava açmaya karar verdiklerini aktaran Korhan, “Avukatimiz kanunlarin güncellendigini ve tekrar dava açabilecegimizi söyledi.

Davayi açtik ve kazandik. Artik bütün haklardan yararlanabiliyoruz. Davayi kazanma noktasinda umudumuz yoktu. Çünkü bu zamana kadar olmamisti. Çok sükür kazandik. Haklardan faydalanamayinca 2’nci sinif sehit ailesi gibi hissetme durumu oluyordu. Ama kararla bu durum ortadan kalkti” ifadelerini kullandi.

“Mahkeme SGK’nin ret kararini iptal etti”

SGK’nin o dönemki kanunlardan dolayi askerlik sirasinda hastalanarak vefat edenleri vazife malulü saymadigi için bu durumun yasandigini ifade eden avukat Kaçmaz, sehidin ailesinin ümitlerini kaybettikleri sirada durumu kendisine anlattiklarini söyledi.

Ailenin umutsuz olmasina ragmen tekrardan dava açmaya karar verdigini paylasan Kaçmaz, “Biz de dava açtik. Mahkeme süreci de hizli yürüdü. 2020 yilinin Ekim ayinda karar çikti. Karari olumsuz beklerken olumlu bir karar aldik. Mahkeme sehidin vazife malulü oldugunu kabul etti ve SGK’nin ret kararini iptal etti. SGK da gecikmeksizin hemen karar sonrasinda müvekkillerime sehit ayligi bagladi ve geriye dönük de bir miktar ödeme yapti” ifadelerine yer verdi.

“Askerlikten önce kalp rahatsizligi olmadigi tespit edilmis”

Davayi açarken askerlik kanun da yapilan degisiklik ile askerlige alinma esnasinda yapilan ön muayenede kalp rahatsizliginin tespit edilmemesini neden gösterdigini sözlerine ekleyen Kaçmaz, “O dönemde muayeneden geçerek saglikli oldugu tescil edilmis birinin askeri görevini yerine getirirken kalp krizi geçirmis olmasinin askeriyenin bir kusuru oldugunu ileri sürdük. Mahkeme de hem bunu hem de yeni kanun degisikligini kabul etti. Bizi hakli buldu. Karar ayni durumda olan aileler için emsal nitelik tasimaktadir. Karar toplum için hem emsal nitelikte hem de umut verici niteliktedir. Çünkü bir vatandasin 1998 yilindan beri vermis oldugu hukuk mücadelesi bugün sonuç verdi ve hak yerini buldu” diye konustu.

Kaynak: İHA