Çekya'nin 3 Kaplica Sehri UNESCO Dünya Kültür Mirasi Listesi'nde

Çekya’nin kaplica sehirlerinden Marianske Lazne, Frantiskovy Lazne ve Atatürk’ün 1 ay kaldigi Karlovy Vary, UNESCO Dünya Kültür Mirasi Listesi’ne alindi.

Çekya'nin 3 Kaplica Sehri UNESCO Dünya Kültür Mirasi Listesi'nde
Dünya Mirasi Komitesi’nin Çin’in Fuzhou kentinde düzenlenen 44. oturumunda Çekya’nin Bati Bohemya bölgesinde bulunan ve kaplica üçgeni olarak bilinen Karlovy Vary, Marianske Lazne ve Frantiskovy Lazne sehirlerinin UNESCO Dünya Kültür Mirasi Listesi’ne alinmasina karar verildi.

Çekya’nin 3 kaplica sehrinin disinda Almanya’dan Bad Ems ve Bad Kissingen, Belçika’dan Spa, Fransa’dan Vichy, Italya’dan Montecatini Terme, Avusturya’dan Baden ve Ingiltere’den Bath kaplica sehirlerinin de listeye alindigi açiklandi.

7 ülke ortak basvuruda bulundu

Belçika, Fransa, Italya, Almanya, Avusturya, Birlesik Krallik ve Çekya’dan bakanliklar, ilgili kurumlar ve uzmanlardan olusan konsorsiyum tarafindan ortaklasa düzenlenen proje ile adaylik basvurusunda bulunuldu. Projenin danismanligi Uluslararasi Anitlar ve Sitler Konseyi ICOMOS tarafindan yürütülürken, basvuruda kaplica kentlerinin istisnai mimarisi ve balneolojik prosedürler olmak üzere 2 önemli kriter vurgulandi.

“Çekya, tüm projenin koordinatör ülkesi”

Çekya Kültür Bakani Lubomir Zaoralek yaptigi açiklamada, "Proje, 7 ülkedeki bakanliklar, kurumlar ve uzmanlar arasindaki uluslararasi isbirliginin mükemmel bir örnegidir. Bu projeye zorlu hazirlik sürecinde mali olarak destek veren söz konusu sehirlerin belediye baskanlarina verdikleri destek için çok tesekkür ediyorum. Çekya’nin tüm projenin koordinatörü olmasindan ve projeyi katilimci Avrupa ülkelerinin lideri olarak basariyla yönlendirmesinden gurur duyuyorum” dedi.

Mustafa Kemal Atatürk de Karlovy Vary’ye gitmisti

Çekya’nin listeye alinan 3 sehrinden biri olan Karlovy Vary, dünyaca ünlü siyasetçi ve sanatçilar tarafindan ziyaret ediliyor. Mustafa Kemal Atatürk, 1918 yilinda böbreklerindeki rahatsizlik nedeniyle gittigi Viyana’da doktorunun tavsiyesi üzerine Karlovy Vary’e gelmis, burada yaklasik 1 ay kalmisti.
Kaynak: İHA