ABD'nin Afganistan'daki Taliban Hedeflerine 21-22 Temmuz'da 4 Hava Saldirisi Düzenledigi Öne Sürüldü

ABD ordusunun, Afganistan’daki Taliban hedeflerine yönelik 21-22 Temmuz'da en az 4 hava saldirisi gerçeklestirdigi iddia edildi.

Washington Post’un, ismini açiklamak istemeyen yetkililere dayandirdigi haberinde, Afgan kuvvetlerine destek olmak için ABD kuvvetlerince Taliban’a yönelik 21-22 Temmuz'da 4 hava saldirisi düzenlendigi belirtildi.

Saldirilarin, Taliban'in güçlü oldugu Kandahar ve Kunduz bölgesinde gerçeklestigi bilgisi paylasilan haberde, hava destegi talebinin ise Afgan kuvvetlerince yapildigi öne sürüldü.

Haberde, Taliban sözcüsünün, saldirilarin devam eden baris anlasmasi müzakere sartlarini ihlal ettigini ve "olumsuz sonuçlari olacagini" söyledigi aktarildi.

Pentagon’dan bu hafta yapilan açiklamada, ABD askerinin Afganistan’daki çekilmesinin yaklasik yüzde 95'inin tamamlandigi bildirilmisti. Açiklamada sadece ABD Büyükelçiligini ve Kabil'deki uluslararasi havaalanini savunmak için ülkede yaklasik 650 ABD askerinin kalacagi duyurulmustu.???????

- Ülkede siddet olaylari sürüyor

Afganistan'da baris süreci belirsizligini korurken, güvenlik güçleri ile Taliban arasindaki siddetli çatismalar devam ediyor.

Taliban, haziranin son haftasinda baslattigi saldirilarda Özbekistan ve Tacikistan sinirindaki ilçelerin tamamina yakinini ele geçirdi.

AA muhabirinin yerel yetkililerden edindigi bilgiye göre, Taliban 407 ilçenin 155'ten fazlasini, merkezleri dahil olmak üzere, ele geçirmis bulunuyor. Taliban, kontrolündeki ilçe merkezi sayisinin 255 oldugunu savunuyor.

Ülkede 34 vilayet merkezi tamamen devlet kontrolünde bulunuyor.

Kaynak: AA