TZOB Baskani Bayraktar'dan 'Aniz' Uyarisi Açiklamasi

'Anizin yakilmasi esnasinda toprakta sadece hasat sonrasi kalan kökler yakilmiyor. Topragin önemli biyolojik, fiziksel ve kimyasal özellikleri de zarar görüyor'

Türkiye Ziraat Odalari Birligi (TZOB) Genel Baskani Semsi Bayraktar, aniz yakmanin yanlis bir uygulama oldugunu belirterek, "Anizin yakilmasi esnasinda toprakta sadece hasat sonrasi kalan kökler yakilmiyor. Topragin önemli biyolojik, fiziksel ve kimyasal özellikleri de zarar görüyor." ifadelerini kullandi.

Bayraktar, yazili açiklamasinda, aniz yakmanin ülkede 1993 yilindan beri yasak oldugunu hatirlatti.

Aniz yakmanin topragin verimlilik unsurlarina uzun vadede ciddi zarar verdigine dikkati çeken Bayraktar, "Aniz topragin gelecegi, toprak ise bizim gelecegimizdir. Aniz yakmak gelecegimizi, bize emanet edilen en degerli varligimizi yakmaktir. Bu gerçek asla unutulmamalidir." degerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, hasat sonrasi tarlada kalan bitki saplarinin sürülerek temizlenmesinin masrafli oldugunu düsünen bazi üreticilerin bu artiklari yakmayi tercih ettigini belirterek, "Anizin yakilmasi esnasinda toprakta sadece hasat sonrasi kalan kökler yakilmiyor. Topragin önemli biyolojik, fiziksel ve kimyasal özellikleri de zarar görüyor." ifadesini kullandi.

- "Aniz yakarak orman yangini riski artirilmamalidir"

Aniz yakildiginda topraktaki mikro organizmalarin yüzde 70'inin zarar gördügünü bildiren Bayraktar, verimliligi düsen topraktan daha iyi ürün almak isteyen üreticilerin, daha fazla toprak isleyerek ve kimyasal kullanarak masrafinin arttigini ve bunun da çevreyle ilgili sorunlar ortaya çikardigini ifade etti.

Bu yilin oldukça kurak geçtigine dikkati çeken Bayraktar, "Bu durum ayni zamanda orman yanginlari açisindan da risk olusturdu. Aniz yakarak bu risk artirilmamalidir." degerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, Tarim ve Orman ile Çevre ve Sehircilik bakanliklarinin uyguladigi cezalarin yani sira Milli Egitim Bakanligi, Diyanet Isleri Baskanligi gibi kamu kurumlarinin da aniz yakmanin bir çesit "doga katliami" oldugunu kamuoyuna, özellikle çocuklara ögretmesi gerektigini kaydetti.
Kaynak: AA