'Suya Dayanikli Maskarayla Denize Girmeyin' Uyarisi

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göz Doktoru Doç. Dr. Sevil Karaman: 'Ince kirpikli kisiler suya dayanikli maskaralari tercih etmemeli. Kontakt lens kullananlar ise su geçirmez maskara kullandiktan sonra kasinti veya lenslere yapisarak pul pul dökülme yasayabilir'

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göz Doktoru Doç. Dr. Sevil Karaman, "Kadinlarin özellikle havuz ve denizde kirpiklerini gür göstermek için kullandigi suya dayanikli maskaralarin içerigindeki bir kimyasal kirpikleri kurutarak gözde tahris riskini dogurabilir. Bu sebeple, suya dayanikli maskarayla denize girilmemesi gerekiyor.” dedi.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Karaman, özellikle yazin plajda, denizde ya da havuzda dolgun ve siyah kirpikler için daha sik kullanilan su geçirmez maskaralar hakkinda degerlendirmede bulundu.

Standart maskaralardan su geçirmez olanlari ayiran bilesenlerin kirpikleri kuruttugu bilgisini veren Karaman, "Kadinlarin özellikle havuz ve denizde kirpiklerini gür göstermek için kullandigi suya dayanikli maskaralarin içerigindeki bir kimyasal kirpikleri kurutarak gözde tahris riskini dogurabilir. Gözleri ovalamak ve makyaj çikarici kullanmak bile göz tahrisine neden olabilirken, suya dayanikli maskara kullanmak bu tahrisi daha da artirabilir.

Bu sebeple, suya dayanikli maskarayla denize girilmemesi gerekiyor. Su geçirmez özelligi için standart maskaralarin içine eklenen bir silikon türü dimetikon kopolyol maddesi özellikle ince kirpikleri kurutabilir. Kirpik ve göz sagliginiz için size uygun maskara seçimi yaparak sonrasinda mutlaka yag bazli göz temizleyici tercih edin." ifadelerini kullandi.

Su geçirmez (waterproof) maskaralarin herkes için uygun olmadigini ifade eden Karaman, tüketicilerin ürün ile ilgili ayrintili detay analizi yapmalarini önerdi.

Karaman, sunlari kaydetti:

"Maskaraya rengini veren pigment, ürünü kalinlastiran yaglar/mumlar ve kirpikleri kaplamak ve uzatmak için çalisan bir polimer dahil olmak üzere birkaç farkli bilesene sahiptir. Bu ürünler çogu insan için günlük kullanim için genellikle güvenlidir. Standart maskaralar çogunlukla bu bilesenlerden yapilir, ancak su geçirmez maskaralarin önemli bir ilavesi vardir. Dimetikon kopolyol. Bu kimyasal, pürüzsüz ve parlak bir yüzey olusturan bir silikon türüdür. Dimetikon kopolyol suyla karismaz ve rimelleri islanmaya karsi dayanikli hale getirir. Ancak dimetikon kopolyol kirpiklerinizi kurutur."

- "Lens kullananlar kasinti ve pul pul dökülme yasayabilir"

Özellikle ince kirpige sahip kisilerin daha kalin kirpiklerden daha az nem içerdigini açiklayan Karaman, “Ince kirpikli kisiler suya dayanikli maskaralari tercih etmemeli. Kontakt lens kullananlar ise su geçirmez maskara kullandiktan sonra kasinti veya lenslere yapisarak pul pul dökülme yasayabilir. Bu durumda gözleri tahris etme olasiligi yüksek oldugundan ince kirpikli kisiler suya dayanikli maskaradan uzak durmali” uyarisinda bulundu.

Suya dayanikli rimelin temizlenmesinin önemine deginen Karaman, “Günlük kullanim yerine özellikli durumlarda kullanmayi tercih edin. Yapmak isteyeceginiz son sey, kirpiklerinizi her gün suya dayanikli maskaranin tahrisine maruz birakmaktir. Su geçirmez maskarayi çikarmak can sikici olsa da kirpiklerinizi mümkün oldugunca az tahris etmek için uyumadan önce makyajinizi tamamen çikarmaniz önemlidir. Su geçirmez maskaralari çikarirken yag bazli temizleyiciler kullanilmalidir." açiklamasinda bulundu.

Makyaji çikardiktan sonra geçmeyen göz tahrisi yasayanlarin göz doktoruna danismalari gerektigini kaydeden Karaman, "Tibbi tedaviye ihtiyaciniz varsa bunu size hekiminiz söyleyecektir. Göz doktorunuz ayrica, göz sagliginiza uygun güzellik ürünlerini seçmeniz konusunda size daha fazla rehberlik edebilir." degerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA