'Saros'un Akvaryumu' Dalis Turizminin Ilgi Odagi Oldu

Ibrice Limani açiklarinda Çanakkale Savaslari'nin canlandirildigi yapay resifler ve bir mil açikta batirilan Airbus A330 tipi yolcu uçagi, dalis tutkunlarinin ilgisini çekiyor Kesan Belediye Baskani Helvacioglu: 'Batirilan resifler ve uçagin ardindan, tank batirma çalismalari da yapilacak. Ibrice bölgesinde 100 binlere yakin ziyaret söz konusu' Türkiye Su Sporlari Federasyonu Edirne Temsilci Arsu: 'Buranin günden güne popülerligi artiyor'

CIHAN DEMIRCI - Saros Körfezi'nin "akvaryumu" olarak adlandirilan Ibrice Limani, yerli yabanci dalis tutkunlarini agirliyor.

Dalgiç adaylari egitmenler esliginde liman açiklarinda bulunan Çanakkale Savaslari'nin canlandirildigi yapay resifler ve Airbus A330 tipi yolcu uçaginin bulundugu bölgeye dalis gerçeklestiriyor.

Limanda yer alan dalis okullari pratik ve teorik egitimlerini sürdürürken, dalgiçlarin yakinlari da Saros Körfezi'ndeki sahillerde tatil yapabiliyor.

Dalislar, Kovid-19 tedbirlerine uyularak gerçeklestiriliyor. Dalis sonrasinda gözlük, palet, snorkel, elbise gibi dalis aksesuarlari dezenfekte ediliyor.

- "Ibrice bölgesinde 100 binlere yakin ziyaret söz konusu"

Kesan Belediye Baskani Mustafa Helvacioglu, AA muhabirine, Mecidiye sahilinde yer alan Ibrice Limani'ni Saros'un "nazar boncugu ve akvaryumu" olarak adlandirdiklarini söyledi.

Liman açiklarinda su alti organizasyonu olusturduklarini belirten Helvacioglu, "Batirilan resifler ve uçagin ardindan, tank batirma çalismalari da yapilacak. Ibrice bölgesinde 100 binlere yakin ziyaret söz konusu. Misir'da dalis turizminin getirdigi bir ekonomi varsa, bizim Saros Körfezi'mizde de Trakya Kalkinma Ajansimiz ve Edirne Valiligimizle ortak çalisma gerçeklestiriyoruz." dedi.

Dalis turizmine yönelik Ibrice'de kamp alani olusturacaklarini ifade eden Helvacioglu, "Ibrice'ye profesyonellik katacagiz. Dalis pahali bir spor. Bu sporu gerçeklestiren tutkunlara daha iyi sartlarda ortamlar sunacagiz. Konaklama sart, kamp ve karavan turizmi dalgiçlara sunulacak. Bunun disinda altyapi sorunlarini çözecegiz. Potansiyel var, Ibrice'yi islememiz lazim. Bunun çalismalarini yapmaya basladik." ifadelerini kullandi.

- "Günden güne ilgi artiyor"

Türkiye Su Sporlari Federasyonu Edirne Temsilci Özkan Arsu da Ibrice Limani'nin su alti sporlarinin çekim merkezi haline geldigini söyledi.

Istanbul çevresinde dalis turizmi açisindan en temiz bölgenin Ibrice oldugunu belirten Arsu, "Istanbul'dan buraya 3 saatte ulasiyorlar. Hafta sonu daldiktan sonra ailecek tatil de yapiyorlar. Buranin günden güne popülerligi artiyor." dedi.

Arsu, Ibrice'ye yilda 80 ila 120 bin dalgicin geldigini anlatti.

Dalgiçlarin aileleriyle gelmesinin de turizmi hareketlendirdigini vurgulayan Arsu, "Turizm açisindan bakarsak aileleri ve yakinlariyla bu sayi yaklasik 1,5 milyonu buluyor. Ibrice'ye günden güne ilgi artiyor. Dalgiçlar ekonomik anlamda da bölgeye katki sagliyor." ifadelerini kullandi.

- "Ibrice Istanbullu dalgiçlarin gözdesi"

Dalis egitmeni Ferhat Kurt da son 10 yilda Ibrice Limani'nda dalanlarin sayisinda yüzde yüz artis oldugunu dile getirdi.

Dalis okullarinin daha önce limanin içerisinde yer aldigini yeni düzenlemeyle limanin disina tasindiklarini aktaran Kurt, denize ve botlara uzaklasmalarina ragmen faaliyetlerini sikintisiz sekilde devam ettirdiklerini kaydetti.

Egitmen Ahmet Yumurtaci, dalgiç adaylarina yarim saatlik teorik egitim verdiklerini daha sonra su altinda birlikte dalis deneyimi yasadiklarini anlatti. Yumurtaci, yüzme bilmeyenlerin dahi egitmenler esliginde dalis yapabilecegini kaydetti.

Dalis merkezi sahibi Serdar Savasal ise 1 Temmuz'dan itibaren dalisa basladiklarini, yogun sekilde dalis rezervasyonu aldiklarini dile getirdi. Müsilaj olmamasinin avantajini yasadiklarini aktaran Savasal, dalis yapmak isteyenleri uygun fiyata su alti hayalini gerçeklestirebilecegini kaydetti.

Dalgiç adayi Behlül Dalli da egitimin ardindan su altini görmeyi sabirsizlikla bekledigini ifade etti.
Kaynak: AA