'Sakli Cennet' Takoran Vadisi Su Alti Kasiflerini Bekliyor

Sanliurfa'nin Siverek ilçesinde yer alan, dogal yapisiyla dikkat çeken Takoran Vadisi, su altinda da essiz güzellikleri barindiriyor Siverek Belediye Baskani Ayse Çakmak: 'Su altinda kalan tarihi yapilarin fotograflanarak gün yüzüne çikarilmasi amaciyla çalisma baslattik' Vadideki suya dalis yapan Mahmut Durak: 'Dalisimin amaci, sportif olarak dalan arkadaslarimiza bir kaynak olusturmak. Bu zenginlikleri görmeleri amaciyla onlari da davet ediyor ve bekliyoruz'

CUMA SARI - Sanliurfa'da bölge halkinin "sakli cennet" olarak tanimladigi essiz güzellikteki Takoran Vadisi, su altinda kalan köprü, kilise ve degirmenleriyle sualti meraklilarini bekliyor.

Atatürk Baraji'nin faaliyete baslamasinin ardindan olusan ve essiz bir güzellige sahip olan vadi, su altinda da magara, tas köprü, kilise ve degirmenleri sakliyor. Takoran Vadisi, içerisinde barindirdigi essiz görüntüsüyle hem dogaseverlerin hem de su alti dünyasina merak duyan misafirlerine esine az rastlanir güzellikler sunuyor.

Bölgenin dalis turizmine kazandirilmasi ve su alti meraklilarinin dikkatini çekmek isteyen Siverek Belediyesi, vadinin içerisinde barindirdigi güzellikleri fotograflama karari aldi.

Siverek Belediye Baskani Ayse Çakmak, AA muhabirine, Atatürk Baraji'nda suyun tutulmaya baslamasiyla bölgede bulunan bir çok tarihi yapinin su altinda kaldigini ve bu güzellikleri yeniden turizme kazandirmayi istediklerini söyledi.

Bu yapilarin kayit altina alinmasi amaciyla çalisma baslattiklarini dile getiren Çakmak, "Ayni zamanda dalgiç olan tekne kaptanimiz bu kapsamda geçici bir dalis gerçeklestirdi. Bu dalisinda çok güzel yapilarin, kiliselerin, sarniçlarin ve tarihi yapilarin su altinda kaldigini gördü. Biz de bunu daha profesyonel bir sekilde yapilmasi için bir profesyonel dalis ekibini ilçemize davet ettik. Su altinda kalan tarihi yapilarin fotograflanarak gün yüzüne çikarilmasi amaciyla çalisma baslattik. Önümüzdeki günlerde bu yapilari fotograflamak ve görüntülemek ayrica gün yüzüne çikarip bölge insanina tanitacagiz." dedi.

Çakmak, Takoran Vadisi'nin yer yer yüz metreyi bulan derinlige sahip oldugunu belirterek, tüm su sporcularini ve dalgiçlari bölgeye beklediklerini ifade etti.

Bölgede dalis yapan tekne kaptani Mahmut Durak ise su altinda essiz bir zenginligin bulundugu ifade etti.

Dalisi tek basina gerçeklestirdigi için 20 metrelik bir derinlige kadar indigini anlatan Durak, söyle devam etti:

"Dalisimin amaci, sportif olarak dalan arkadaslarimiza bir kaynak olusturmak. Bu zenginlikleri görmeleri amaciyla onlari da davet ediyor ve bekliyoruz. Yaklasik 40 ya da 45 metrelik derinlikte tarihi tas köprüler ve farkli ibadethaneler mevcut. Kismen de olsa Atatürk Baraji'nda su tutulmadan önceki fotograflari var ancak istenildigi kadar veri yok. Su alti sporu veya fotografçilari gelirse bunlari birlikte görüntüleyebiliriz. Bu manada su sporuyla ilgilenen tüm herkesi bekliyoruz. Amacimiz kanyonlardaki güzellikleri herkesin görmesidir."

- Suyun altinda da disinda da kaya mezarlari bulunuyor

Takoran Vadisi'nin bulundugu Baki Mahallesi Muhtari Sitki Köprüdüz de bölgede bulunan 3 kilise ile 2 tarihi köprünün su altinda kaldigini belirtti.

Su altinda bir çok güzelligin bulundugunu aktaran Köprüdüz, "Köprülerden birisinin yüksekligi 25 metre, genisligi ise 6 metre idi. Digerinin ise yüksekligi 15, genisligi 4 metreydi. Sarniçlar, kaya mezarlari ve tarihi dokularin birçogu su altinda kaldi. Vadinin genelinde ise yaklasik 4 tane tarihi su degirmeni vardi ki onlar da sulara gömüldü. Suyun disinda ise hala da kaya mezarlari, dogal ve yapay magaralar ise hala da duruyor." dedi.

Köprüdüz, bölgeyi gezmek için bir çok kisinin ziyarete geldigini aktararak, su altindaki güzelliklerin kesfedilmeye baslanilmasiyla bu sayinin artacagina inandiklarini söyledi.
Kaynak: AA