(Özel) 'Beyaz Altin' Pipo Halinde Dünyaya Açiliyor

Islenebilir rezervlerinin tamamina yakini Eskisehir’de bulunan lületasi, 12 farkli asamadan geçirilip üzerine en zor motifler islenerek dünyaya ihraç ediliyor.

(Özel) 'Beyaz Altin' Pipo Halinde Dünyaya Açiliyor
Beyaz altin ya da deniz köpügü olarak da adlandirilan lületasinin islenebilir ticari rezervlerinin neredeyse tamami Eskisehir’de bulunuyor. Yerin 100 metre altina kadar kazilan kuyulardan çikarilan lületasi, endüstriyel amaçli kullaniminin yani sira hediyelik esya ve özellikle pipo yapiminda yogun olarak kullaniliyor. En yetenekli lületasi isleme ustalarinin bulundugu Eskisehir’de imal edilen pipolar çok sayida ülkeye ihraç ediliyor. En karmasik ve zor motiflerin dahi kentteki ustalar tarafindan basarili sekilde islendigi lületasi pipolar, yurt disindan yogun talep görüyor. Beyaz altindan yapilan pipolarin satildigi ülkelerin basinda ise Çin, ABD, Danimarka, Italya ve Almanya geliyor.

“Yapamadigimiz motif yok”

Sektöre lületasi madencisi olarak baslayip pipo ustasi olan Eskisehir Lületasi El Sanatlari Dernegi Baskani Emre Mangaltepe, “Bütün motifleri yapabiliyoruz, yapamadigimiz yok. Bizde belirleyici iki etken var. Tasin sekli ve bize gelen siparislerin sekli. Lületasi pipolar yogun bir sekilde yurt disina ihraç ediliyor. Amerika, Avrupa ve Asya’da istenen figürler farkli. Gelen siparislerin sekillerine göre biz de motifleri belirliyoruz. En zor olan motifler ise kisisel portre istekleri. Özel bazi siparislerde gönderilen fotografin birebir aynisini yapmamiz gerekiyor. Bazen 3, bazen de 10 gün sürebiliyor. Süredeki en büyük etken de ustanin o andaki ruh haline baglidir. Lületasi piponun topraktan çikip kullaniciya gidebilmesi için 12 farkli asamadan geçmesi gerekiyor. Tasin ham halinin temizlenmesi, tasa en uygun figürün belirlenmesi, islenmesi, kurutma ya da firinlanmasi gerekiyor. Sonrasinda ise uygun materyaller birlestiriliyor. Zimpara, ince detaylarin islenmesi ve cilalanmasi yapiliyor” diye konustu.



“Her ülkede farkli kültürel figürler tercih ediliyor”

Lületasinin degerli bir maden olmasinin yani sira pipolarin talep görmesinde ustaligin da önemli olduguna dikkat çeken Mangaltepe, “Biz genellikle klasik pipo formlari yapiyoruz. Su anda pipo gönderdigimiz ülkeler; Danimarka, Almanya, Italya, Çin ve ABD üzerinde yogunlasmis durumda. Hem klasik hem de modern sanatlari pipolara yansitiyoruz. Avrupa’da genelde Yunan mitolojisi daha çok tutuluyor. Ingiliz kraliyet ailesinin çesitli sembollerini kullaniyoruz. Almanya’da Bavyerali dedigimiz modeller tercih ediliyor. Çin’de de hayvanli takvimdeki karakterler, Çin’e özgü liderlerin portreleri ve ejderha gibi semboller tercih ediliyor. Amerika’da ise bizon, Kizilderili sembolleri ürünlerde belirleyici oluyor” dedi.

Kaynak: İHA