Kanada Basbakani Trudeau Açiklamasi 'Kanada'da Islamofobiye Yer Yok'

TORONTO – Kanada Basbakani Justin Trudeau, ülkesinde Islamofobiye yer olmadigini söyledi.

Islamofobi Ulusal Zirvesi, Trudeau hükümetindeki birçok bakan ile resmi kurumlarin yöneticileri, Müslümanlara ait sivil toplum kuruluslarinin ileri gelenleri ve toplumun degisik kesimlerinden katilimcilarla çevrim içi olarak gerçeklesti.

Basbakan Trudeau, burada yaptigi konusmada, "Çok net olalim, Kanada'da Islamofobiye yer yok. Ancak bu nefret bir günde ortadan kaldirilabilecek bir sey de degil." dedi.

Islamofobi Ulusal Zirvesi'nde Müslüman topluluk liderleri ve örgütleriyle görüstüklerini ve daha fazla ilerleme kaydettiklerini ifade eden Trudeau, söyle devam etti:

"Müslüman Kanadalilari korumak için harekete geçmeye devam edebilecegimiz somut yollar belirledik ve bu nefreti ne zaman ve nerede ortaya çikarsa çiksin ortadan kaldirma taahhüdümüzü yeniden teyit ettik. Hükümet olarak camileri ve toplum merkezlerini korumak için yatirim yapiyoruz. Çevrim içi fanatizmi ve radikalizmi yikiyor ve asiri sag nefret gruplarini yasakliyoruz. Ülke çapinda Müslüman Kanadalilarla birlikte herkesin hos karsilandigi, güvende ve saygi duyuldugu bir Kanada insa etmeye devam edecegiz."

Müslüman hayir kurumlarini denetimleri ile bunaltan Kanada Gelir Idaresi ile Kanada Gizli Servisi gibi kurumlara da çagrida bulunan Trudeau, "Kanada Gelir Dairesi'nden güvenlik kurumlarina kadar devlet kurumlari insanlari desteklemeli, onlari hedef almamali." diye konustu.

Basta Müslümanlar olmak üzere her grup ve inançtan insanin, sokakta, alisveris merkezlerinde ve halka açik her alanda güven içinde ve özgürce yürüyebilmeleri gerektigini hatirlatan Kanada Basbakani Trudeau, bunun için gerekli adimlari atmaya devam edeceklerini ifade etti.

Trudeau, Kanadalilarin görmek istedikleri bir ülke için mücadele etmeleri gerektigini söyledi.

Islamofobi Ulusal Zirvesi'nin toplanmasi fikrini ilk olarak açiklayan ve gerçeklesmesi için yogun çaba harcayan Kanada Müslümanlari Ulusal Konseyi'nin (NCCM) zirveye dair gelecek günlerde kapsamli bir degerlendirme yapmasi bekleniyor.

Kaynak: AA