Fas'tan 'Casus Yazilimla Telefonlari Dinledigi' Iddialarina Yanit Açiklamasi Delil Getirsinler

Fas Disisleri Bakani Nasir Burita, Israil merkezli NSO Group'un ürettigi "Pegasus" isimli casus yazilimi kullanarak "yerli ve yabanci çok sayida kisinin telefonlarini dinledigi" yönündeki iddialari ortaya atanlarin delil getirmesi gerektigini belirtti.

Fransiz "Jeune Afrique" dergisine röportaj veren Burita, söz konusu iddialara iliskin açiklamalarda bulundu.

Burita, "Fas'la ilgili bu iddialari ortaya atan kisi ya da kurumlarin, delil getirmeleri ya da yargi önünde bu iftiralarinin sonuçlarina katlanmalari gerekir. Adaletin rolü, maddi deliller çerçevesinde iddialari kanitlamaktir." ifadesini kullandi.

Burita ayrica Fas'in, özellikle teröre karsi yürütülen küresel mücadelede kullandigi güvenlik sistemlerinin etkinligi sayesinde ortaklari nezdinde güvenilir bir müttefik oldugunu sözlerine ekledi.

- Fas'in "Fransa Cumhurbaskani'ni ve kabinesini dinlemeye çalistigi" iddiasi

Fas'in Israilli "Pegasus" yazilimiyla Fransa Cumhurbaskani'ni ve kabinesini dinlemeye çalistigi iddia edilmisti.

Radio France'in haberinde, Fas'taki Kral VI. Muhammed yönetiminin, Macron'un yani sira Fransa'da aralarinda eski Basbakan Edouard Philippe ile hükümetin üst düzey isimleri ve gazetecilerin de yer aldigi 100'den fazla kisinin telefonuna sizma girisiminde bulundugu ileri sürülmüstü.

Fransiz basininda yer alan haberlerde Cumhurbaskani Macron'un, Fas istihbarat servislerinin hedefinde oldugu iddia edilen cep telefonunu ve numarasini degistirdigi ifade edilmisti.

- Yanki uyandiran "casus yazilim"

Ingiliz gazetesi Guardian'in haberinde, 17 medya kurulusu tarafindan yürütülen arastirmada, NSO Group'a ait casus yazilimin, küresel çapta yaygin ve kötü amaçlar için kullanildigi ileri sürüldü.

Bahreyn, Kazakistan, Meksika, Fas, Azerbaycan, Ruanda, Suudi Arabistan, Macaristan, Hindistan ve Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) olmak üzere en az 10 hükümetin NSO Group'un müsterisi oldugu iddia edildi. Casus yazilimin aktivist, gazeteci, avukat ve siyasileri hedef almak için hükümetlere satildigi savunuldu.

Iddiaya göre, bir telefonu "gözetleme" cihazina dönüstürebilen bu casus yazilimla, kullanicinin bilgisi ve izni olmadan mikrofon, kamera, mesajlar, ses kayitlari ve rehber gibi çok sayida uygulamaya erisim saglanabiliyor.

Ruanda, Fas, Hindistan ve Macaristan, 50 binden fazla telefon numarasinin oldugu listede adi geçen kisilerin telefonlarini takip için Pegasus'u kullandiklari iddialarini yalanladi. Azerbaycan, Bahreyn, Kazakistan, Suudi Arabistan, Meksika ve BAE hükümetleri ise henüz iddialara yanit vermedi. NSO Group da hakkindaki tüm suçlamalari reddetti.

Kaynak: AA