El Sanatlari Ustasi Balim, Biçakçiligi 50 Yildir 9 Metrekarelik Atölyesinde Yasatmaya Çalisiyor

Kültür ve Turizm Bakanligi 'biçakçilik' sanatçisi Raif Balim: 'Mutluyum, 50 yildir geçinip gidiyorum. Kendi yagimla kavruluyorum ama benden sonra gelen yok. Oglum bile bu isi yapmiyor. Çirak yetistiremedik'

SINAN BALCIKOCA - Bursa'nin Orhaneli ilçesinde yasayan el sanatlari ustasi Raif Balim, 50 yildir geleneksel yöntemle biçak, çaki ve testere üretiyor.

Uludag'in eteklerindeki kirsal Çivili Mahallesi'nde 9 metrekarelik atölyesinde tek basina çalisan Kültür ve Turizm Bakanligi "biçakçilik" sanatçisi 68 yasindaki Balim, Türkiye'nin dört bir yanindan siparis aliyor.

Biçagin çeligini Bursa'dan tedarik eden, sapi için daglardan simsir agaci parçalari toplayan Balim, üretimi ise 50 yil önce ustalarindan gördügü yöntemle gerçeklestiriyor.

Raif Balim, AA muhabirine, 50 yil önce çalismak için gittigi Bursa'da biçak ustalarinin yaninda meslegi ögrendigini söyledi.

Bursa'da bir süre yasadiktan sonra köyüne yerlestigini ve evinin bir odasini atölyeye dönüstürdügünü dile getiren Balim, sunlari anlatti:

"Testere, çaki ve biçak üretiyorum. 50 yildir bu sanati yasatmaya çalisiyorum. Günde 10 çaki ya da 10 testere üretebiliyorum. Son yillarda saglik problemlerimden dolayi üretimi biraz yavaslattim. Internet satisinin yaninda Bursa'daki tüccarlara ürün veriyorum. Onlarin araciligiyla tüm ülkeye yayiliyor. Biçaklarim çok ilgi görüyor, siparisler aliyoruz. Mutluyum, 50 yildir geçinip gidiyorum. Kendi yagimla kavruluyorum ama benden sonra gelen yok. Oglum bile bu isi yapmiyor. Çirak yetistiremedik."

- "Elimden geldigince her seyin en iyisini yapmaya çalisiyorum"

Balim, bu sektörde üretim yapanlarin teknolojik imkanlardan yararlandigini, kendisi gibi çalisanlarin çok azaldigini vurguladi.

Çirakliginda sabahlari ocaga girdiklerini belirten Balim, "Ögleye kadar testere döverdik. Artik bu is tamamen sanayilesti. Bu sanatin degerinin bilinmesi lazim. El sanati biraz geride kaldi. Simdi benim gibi ugrasan yok. Her sey plastige döndü." dedi.

Balim, biçagin sapi için topladigi simsir agaci parçalarinin 2 yilda kurudugunu dile getirdi.

Kurumayan parçalari biçakta kullanmadigini aktaran Balim, "Ürünlerimi oglum, internet üzerinden Türkiye geneline satiyor. Ismimin Türkiye genelinde bilindigini duymak beni çok mutlu ediyor. Ne mutlu ki üretip bir seyler yapiyorum. Elimden geldigince her seyin en iyisini yapmaya çalisiyorum." diye konustu.
Kaynak: AA