Avustralya'nin Yeni Güney Galler Eyaletinde Ulusal Acil Durum Ilani

Avustralya’da son 24 saatte tespit edilen 162 yeni vakadan 136’si Yeni Güney Galler (NSW) eyaletinde kaydedildi. Alinan tüm önlemlere ragmen vaka artisinin sürdügü eyaletin baskenti Sidney’deki durum nedeniyle "ulusal acil durum" ilan edildi. Yeni Zelanda hükümeti de Avustralya ile karantinasiz seyahati 8 hafta süreyle askiya aldi.

Avustralya'nin Yeni Güney Galler Eyaletinde Ulusal Acil Durum Ilani
Avustralya’da korona virüs salgini ile mücadele kapsaminda alinan tedbirler arttiriliyor. Yeni Güney Galler (NSW) eyaletinde son 24 saatte tespit edilen 136 yeni vaka ile salginin baslamasindan bu yana en yüksek günlük vaka sayisi kaydedildi. NSW yetkilileri, eyaletin baskenti Sidney’de hali hazirdaki tam kapanma ve tedbirlere ragmen korona virüsün Delta mutasyonunun yayilmasinin devam etmesi üzerine "ulusal acil durum" ilan edildigini duyurdu. Eyalet Basbakani Gladys Berejiklian, ülkenin en büyük sehri için uygulanan karantinanin bitis tarihi olan 30 Temmuz’un uzatilabilecegini belirtti.

Berejiklian, "Rakamlarin bu asamada umdugumuz yönde gitmediginden süphemiz yok" diye konustu.

Eyalet Saglik Müstesari Kerry Chant da acil durum ilanina yönelik, "Bugün hükümete bunun ulusal bir acil durum oldugunu ve vaka sayisini azaltmak için ek önlemler gerektirdigini bildirdim" ifadelerini kullandi. Avustralya’da ulusal acil durum, eyaletlere federal hükümet fonlarinin ve diger yardimlarin önünü açiyor.

Son 24 saatte tespit edilen 162 vakadan 136’si NSW’de

Avustralya’da son 24 saatte 162 yeni korona virüs vakasi tespit edilirken, 136’si Yeni Güney Galler eyaletinde kayda geçti. Eyaletteki hastanelerde 137 korona virüs hastasi bulunurken, 14’ü ventilatöre bagli olmak üzere 32 kisi yogun bakimda bulunuyor. Victoria eyaletinde ise son 24 saatte 14 vaka görülürken, bunlardan 10’unun tüm bulasici dönemleri boyunca karantinada oldugu belirtildi. Son verilerle birlikte toplam vaka sayisinin 32 bin 588’e yükseldigi Avustralya’da son 24 saatte virüs nedeniyle yalnizca NSW’de 1 kisinin hayatini kaybetmesiyle can kaybi sayisi 916’ya ulasti.

Yeni Zelanda, Avustralya ile karantinasiz seyahati askiya aldi

Yeni Zelanda Basbakani Jacinda Ardern, Avustralya ile karantina olmaksizin iki ülke arasinda serbest seyahate izin veren "seyahat balonunu" en az 8 hafta süreyle askiya almaya karar verdi.

Avustralya’dan Pfizer/BioNTech asisinin 12-15 yas araliginda kullanimina onay

Avustralya Saglik Bakani Greg Hunt, ülkenin ilaç düzenleyici kurumunun Pfizer/BioNTech asisinin 12 ila 15 yas arasi çocuklarda kullanimina onay verdigini duyurdu. Bakan Hunt, "Terapötik Ürünler Idaresi, Pfizer’i 12-15 yasindakiler için onayladi" diyerek Avustralya Asilama Teknik Danisma Grubu’nun (ATAGI) onayi degerlendirecegini söyledi.

Söz konusu asi, ülkede daha önce 16 yas ve üstü kisiler için onaylanmisti. En az 21 gün arayla iki doz gerekli olacak.
Kaynak: İHA