Atil Durumdaki Araziyi Ekilebilir Hale Getirdi, 2 Milyon Lira Kazanç Bekliyor

Tokat’in Basçiftlik ilçesinde atil durumda bulunan arazide ‘Burada bir sey olmaz’ diyenlere inat ekim yapan çiftçi, 2 milyon liralik kazanç bekliyor.

Atil Durumdaki Araziyi Ekilebilir Hale Getirdi, 2 Milyon Lira Kazanç Bekliyor
Basçiftlik ilçesine bagli Erikbelen köyünde atil durumda olan arazileri çiftçi Ender Aynali (48) arsa sahiplerinden izin alarak ekim yapti. Aynali, iki kardesi, ailesi, dokuz çalisani ile ekilemeyen, "bir sey bitmez" denen 100 dönüm araziyi ekilebilir hale getirdi. Geçtigimiz yil yüzde 50’sini ektigi araziden ciddi kazanç saglayan Aynali, bu yil arazinin tamaminda ekim yapti. Atil durumdaki araziyi adeta bir çiftlik haline getiren Aynali, 22 çesit ürün elde etti. 100 dönüme yakin tarlada sebze ektigini belirten Aynali, “Yaklasik 200 traktör, yani 800 ton civarinda organik hayvan gübresi kullandim. Su anda da verim en üst seviyede. Domatesle beraber biber, bunlar hep üçer dörder çesit. Bunlarla beraber 22 kalem sebze yetistiriyorum. Fasulyesi, patlicani, kavunu, karpuzu, patates, lahana, pirasa yani olmadik sebze yok” dedi.



“Burada bir sey olmaz” diyenlere inat ekim yapti

Aynali, kendisine ‘burada bir sey olmaz’ seklinde uyarida bulunanlara kulak asmadigini ifade ederek, “Burasi atil bir yerdi, çevre köylerden burada hiçbir sey olmayacagini defalarca izah ettiler. Ama ben burayi hayvan gübresi ile iyi bir isleme, damlama sulamayla birlikte bu hale getirdim. Yani Erikbelen Ayazma çiftligi haline getirdim. Burasi bir çiftlik oldu artik. Bana burada hiçbir sey yetismez diyenlere de sunu söylemek istiyorum. Yanildiklarini gördüler, burada bir sey yetismez diyen arkadaslar geldiler gördüler, dedikleri gibi çikmadi ve sasirdilar. Olay emek olduktan sonra her sey oluyor. Niksar’in yani sira çevredeki ilçelerin semt pazarlarina çikiyorum. Satislarimizi pazarlarda kendimiz yapiyoruz, su an için toptan satis yapmayi düsünmüyorum. Çocuklarimla birlikte pazara çikiyoruz ailemizde dokuz kisi çalisiyor, bu sekilde iyi oluyor bizim için” diye konustu.



Bin ton sebze üretmeyi hedefliyor

Dönüme ortalama 10 ila 15 ton ürün aldigini belirten Aynali, “100 dönüm yerden yaklasik bin ton sebze almayi hedefliyorum. Geçen yil acemilikten dolayi 50 dönüm civarina daha az ekmistim yaklasik 650 Bin TL kazanç elde ettim. Bu sene 100 dönüme ektim, ustalik oynuyorum ve topraktan her sey fiskirdi. Rabbim izin ederse ikiye üçe katlayacagiz ve yaklasik 2 milyon TL civarinda bir kazanç elde edecegimi düsünüyorum” seklinde konustu.

Çiftçilere bol kazanç için kaliteli ekim yapmalari ve damla sulama sistemini öneren Aynali sözlerini söyle tamamladi:

“Buradan diger çiftçilere de sunu söylemek istiyorum. Mutlaka arastirsinlar, arastirma kimlikleri büyük olsun. Ben burada 100 dönümün tamamini damlama sulama sistemiyle yapiyorum. Yaklasik 90 km damlama sulama borusu dösedim. Yillik boru yani sebzede meyvede misirda damlama sulama sistemini kullanirlarsa verimi ikiye katlayacaklarina inaniyorum.”
Kaynak: İHA