Agri'da Kanat Çirparak Uçma Denemeleri Yapan Yavru Leylekler, Göç Yolculuguna Hazirlaniyor

Agri'da, köylerdeki eski elektrik direkleri ve agaçlarin üzerindeki yuvalarda yasayan yavru leylekler, kanat çirparak göç öncesi uçmayi ögreniyor.

Sahip oldugu dogal güzellikler, zengin bitki örtüsü ve akarsu kaynaklarina sahip kentteki köyler, baharin gelisiyle her yil çok sayida leylege ev sahipligi yapiyor.

Yuvalarda kuluçkaya yatan leyleklerin, bir süre önce yumurtadan çikan yavrulari, büyüyerek kanat çirpmaya basladi.

Yöreye renk katan yavru leylekler, havalarin sogumasiyla sicak diyarlara ulasmak için çikacaklari uzun göç yolculuguna, uçma denemeleriyle hazirlik yapiyor.

Hamur ilçesine bagli Tükenmez köyünde yasayan vatandaslardan Ahmet Yildirim, AA muhabirine, 25 yildir leyleklerin, evinin önündeki agaçlarda yuva yaptigini söyledi.

Yaz aylarinda leylekler gelmeden agaca çiktiklarini, yuvalardaki kari temizleyerek düzenlediklerini ifade eden Yildirim, söyle konustu:

"Leylekler eskiden köye geldiklerinde yuvalari yoktu, biz de onlar için agaca sepet birakip yuva yaptik. Leylekler her sene köye gelerek yavrularini burada dünyaya getiriyor. Burada yavrularla birlikte 5 leylek var. Ebeveynler derelerden getirdikleri kurbagalar ve diger besin çesitleriyle yavrularini besliyor. Biz leylekleri çok seviyoruz. Her zaman sahip çikiyoruz. Yavru leylekler yuvalarinda bir metreye kadar yükselerek deneme uçusu yapiyor. Mart ayinda geliyorlar, kar yagdiktan sonra gidiyorlar."

Köylülerden Kutbettin Acar da fotograf sanatçilarinin ve doga tutkunlarinin köye gelerek leyleklerin fotografini çektigini anlatti.

Kaynak: AA