Bakan Soylu Açiklamasi 'Can Kaybimiz Yok; 1-2 Tane Yaralimiz Var'

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Artvin’in Arhavi ilçesinde yasanan sel felaketinde bir can kaybinin olmadigini belirterek “Elbirligi ile insallah bunun üstesinden gelecegiz” dedi.

Bakan Soylu Açiklamasi 'Can Kaybimiz Yok; 1-2 Tane Yaralimiz Var'
Rize’deki sel bölgesinden Arhavi ilçesindeki sel bölgesine gelen Bakan Süleyman Soylu, ilçede incelemelerde bulundu. Incelemelerinin ardindan basin mensuplarina açiklamalarda bulunan Bakan soylu, gece yarisindan sonra Meteoroliji’nin bildirdigi yagmurun beklenenin de üzerinde yagdigini söyledi.

Bakan Soylu, “Arhavi’ye 170 kg, Hopa’ya da 183 kg yagis düstü. Hopa’da yagis nedeniyle bir sey yok. Murgul’da var. Yagmurun siddet merkezi etkiledigi alan hem Arhavi oldu hem de Murgul oldu. Murgul’a da gidecegiz. Özellikle ana derenin tahkimatlari yikmasi sonucu Bogaziçi mahallesine yönelik sel baskini su baskini oldu, alt katlarin tamami su doldu, mahsur kalan vatandaslarimiz oldu. AFAD, AKUT, JAK ve belediye ekipleri herkes elinden gelen gayreti göstererek ciddi bir sekilde tahliyeler gerçeklestirildi, tahliyeler gerçeklestirilmeye de devam ediyor” diye konustu.



“Çevre illerden tüm vidanjörleri buraya çekiyoruz”

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’a hem Arhavi’ye gelmeden hem geldikten sonra sürekli bilgi verdigini ifade eden Bakan Soylu “Sürekli iletisim halindeyiz, genel durumu anlatmaya çalistik. Talimatlari oldu. Hem Erzurum’dan hem Trabzon’dan tüm ekipleri, büyüksehir ekiplerini buraya çektik. Onlar da geliyorlar. Kizilay tüm yemek su ve diger ihtiyaçlar için burada. Kaymakamligimizda Kriz Merkezi olusturduk. Çevredeki tüm illerden vidanjörleri buraya çekiyoruz. Alt katlarin tamami çünkü suyla dolu, bunlar tahliye edilecek. Ana dereden sehre su gelisinin önlemek için tas ocagindan tas getirerek DSI ekipleri geçici bir tahkimat yapacaklar. Bogaziçi mahallesine dereden gelen suyu tekrar ana dereye akitmamiz lazimdi. Onun için de bir kanal açildi. 1 metre civari sular çekildi ama hala bir çok noktada sular var. Bir çok vatandasimizin hasari var. Gücümüzün yettigi ölçüde bunlara yardimci olmaya çalisacagiz. Bir çok noktada arabalar sel sularina kapildi, bir çok noktada balçiga gömüldüler. Elbirligi ile insallah bunun üstesinden gelecegiz. Bizi sevindiren tek bir sey var, can kaybimiz yok. Çok az yaralimiz var. 1 veya 2 tane. Hastanemizin alt katini su basmisti. Oradan bir takim tahliyeler oldu. Acil Servis hizmet vermeye devam ediyor. Tüm is makinelerimiz çalisiyor, herkes gayret gösteriyor, çalisiyor. Insallah bunun da üstesinden hep beraber gelecegiz, sabirla asacagiz” seklinde konustu.



“Herhangi bir baraj patlamasi yok”

Bakan Süleyman Soylu, beklenenin de çok üstünde yagislar yasandigini hatirlatarak açiklamalarini söyle sürdürdü:

“Maalesef dere tahkimat da dinlemiyor. Bir tek sey söz konusu oldu. ‘Barajlar yukaridan patladi’ seklinde bilgiler verildi.

Böyle bir sey yok. Yanlis bir bilgi. Herhangi bir baraj patlamasi yok. Barajin patlayip geldigi ve o nu da Arhavi’nin merkezini etkileyecegi konusu dogru bir bilgi olmadigini burada bir kez daha ifade etmek istiyorum. Vatandasimiza da gücümüz yettigince ifade etmeye çalisiyoruz. Buraya geldigimizde böyle bir korku söz konusuydu. Dogal olarak eger böyle bir baraj var tasacaksa oda bir endiseye sevk eder. O bilginin yanlis oldugunu ifade etmeye çalistik. Burada da bir kez daha milletimize buradan ifade ediyorum. Geçmis olsun dileklerimiz var. Buradayiz insallah buralar normal haline dönene kadar da arkadaslarimizla birlikte çalismamiza devam edecegiz. Tüm kurumlarimiza da çok tesekkür ediyoruz çok çabuk zamanda müdahale ettiler.”

“Kuvvetli yagis uyarisi devam ediyor”

Yarin 24.00’e kadar yagis uyarisinin devam ettigini kaydeden Bakan Soylu “Kuvvetli yagis uyarisi devam ediyor. Onun için tüm tedbirlimizi buna göre aliyoruz. Ilgili bütün bölgelerdeki tahliyeleri gerçeklestiriyoruz. Sadece burada degil Rize’de de gerçeklestiriyoruz. Dün aksamda gerçeklestirdik. Yarin gece 24.00’e kadar yagis bekliyoruz insallah olmaz. Su anda Rize’deki bir çok ekibimizi de çektik. Özellikle is makinalariyla çalisan ekip, sadece orada arama kurtarma çalismalarimiz simdilik devam ediyor. Bir takim tahkimat çalismalarimiz devam ediyor. Oraninda bir bölümünü tutmak suretiyle oradaki is makinelerinin bir bölümünü ve çevre illerindeki bütün is makinelerini buraya çektik. Bu bölümü çok çabuk bir zamanda toparlamayi düsünüyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA