Lübnan Enerji Bakanligi, Stoklarin Tükenmesinin Ardindan Mazot Dagitiminin Durdurulacagini Duyurdu

Lübnan Enerji Bakanligi, tesislerindeki stokun tükenmesinin ardindan acil durum ve güvenlik güçlerinin ihtiyaçlari disinda mazot dagitiminin durdurulacagini duyurdu.

Enerji Bakanligina bagli Petrol Genel Müdürlügünden yapilan yazili açiklamada, bayram nedeniyle Trablus ve Zahrani'deki petrol tesislerinin yerel pazara mazot temin ettigi belirtildi.

Açiklamada, yakit tedarik edilen sektörler arasinda; firinlar, hastaneler, havalimani dahil tüm kamu, su ve turizm kurumlarinin yer aldigi kaydedildi.

Trablus ve Zahrani tesislerinden dagitilan yakit miktarinin yaklasik 14 milyon litre oldugu aktarilan açiklamada, ek ithalat için yeni kredi açilamamasi nedeniyle stoklarin büyük bir kisminin tükendigi kaydedildi.

Güvenlik güçlerinin stratejik stokun korunmasi gerektigi vurgulanan açiklamada, acil ve istisnai durumlar için çok sinirli bir miktar korunarak, mazot dagitiminin durdurulacagi ifade edildi.

Mazot, hükümet tarafindan saglanan elektrik sikintisini gidermek için küçük jeneratörlerden enerji üretiminde kullaniliyor ancak ithalata tahsis edilen dövizin saglanamamasi ülkedeki mazot miktarini sinirli hale getirdi.

Iki ayi askin süredir Lübnan'da ithalat için yeterli döviz saglanamamasi nedeniyle hükümet tesislerinden elektrik üretimine tahsis edilen yakitta ciddi sikinti yasaniyor.

Bu da günlük elektrik kesintilerinin yaklasik 20 saate çikmasina neden oluyor.

Kaynak: AA