Kurban Bayraminda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Erzincan Il Saglik Müdürü Doç. Dr. Erkan Hirik, Kurban Bayraminda dikkat edilmesi gereken hususlar hakkinda bilgilendirme yapti.

Kurban Bayraminda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Hirik, “Kurban Bayrami, paylasma, yardimlasma ve dayanismayi esas alan bir bayramdir. Gelenek ve göreneklerimizle bayrami daha da zenginlestiriyoruz. Kurban Bayrami’nin ruhuna uygun olan, bayrami sosyal dayanisma içinde geçirmemizdir. Bunun bir anlami da hastaliga karsi dayanisma içinde olmaktir. Yapilan iyilikler artarken, hastalik da kontrol altinda tutulmalidir.” dedi.

Erzincan Il Saglik Müdürü Doç. Dr. Erkan Hirik, hayvan satis alanlarinda olabildigince kisa kalinmasi gerektigini kaydederek, “Kurbanlik alisverisleri, belediyeler tarafindan belirlenen ve denetlenen yerlerden yapilmalidir.

Hayvan satis alanlarinda olabildigince kisa kalinmalidir.

Müsteriler ve saticilar arasinda el sikisma usulüyle pazarlik yapilmamalidir.

65 yas üstü ve kronik hastaligi olan kisiler hayvan satis ve kesim alanlarinda bulunmamalidir.

Kurbanlar, belediyelerin belirledigi kesim yerlerinde kesilmelidir.

Maske, mesafe ve el temizligi kurallarina her asamada dikkat edilmelidir."

"Bayram namazina herkes kendi seccadesi ile gitmeli"

Bayram namazina herkes kendi seccadesi ile gitmelidir. Secde sirasinda hali veya seccadelere virüs bulasmasi mümkündür. Maske ve sosyal mesafe kurali her yerde oldugu gibi Bayram Namazi sirasinda da geçerli olan kritik bir kuraldir.

"Mezar ziyaretleri, arife ve bayram günleri sonrasina ertelenmeli"

Mezar ziyaretleri, kalabalik ihtimali varsa mutlaka arife ve bayram günleri sonrasina ertelenmelidir.

Bu bayramda makbul olan ziyaret, yüz yüze ziyaret degildir. Bayramlasmalar, mümkün oldugu kadar telefonla yapilmalidir. Eger ziyaret, corona virüsün hayatimiza girmedigi günlerde oldugu gibi yüz yüze gerçeklesecekse kisi sayisi az, ziyaret süresi çok kisa tutulmalidir.

Yoksullara, komsulara et dagitilacaksa çok dikkatli olunmalidir. Bu bayramda merhamet ve iyiligin ikinci anlami, kendimizi ve toplumu korumaktir.

Bayram günlerinde bir araya gelmek eger zaruri ise açik ortamlar tercih edilmelidir. Evinizin bahçesindeki bulusma, evin içindeki bulusmadan daha güvenlidir.

Bayram boyunca hasta ziyaretinden uzak durulmalidir."

Bütün bayram boyunca dikkat edilecek en kritik hususlardan birisi de "El öpmeyi, el öptürmeyi, tokalasmayi, sarilip öpüsmeyi gelecek bayramlara ertelemeliyiz.” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA