Denizlili Elektrikli Fayton Üreticisi, Güvenlik Sektörü Için Elektrikli Araç Tasarladi

Fayoto Genel Müdürü Haluk Sahin: 'Gelistirdigimiz araç, jandarma, polis, zabita gibi unsurlarin yaninda güvenlik sirketlerinin ihtiyaçlarina uygun tasarlandi. Çizimini yaparken caydiricilik özelligi olmasini istedik'

MUSTAFA DEGIRMENCIOGLU - Elektrikli fayton üretimi ve ihracatiyla taninan Denizlili girisimci, atli ekiplere alternatif olmasi amaciyla güvenlik sektörünün kullanimina yönelik elektrikli araç gelistirdi.

Hayvan haklarina yönelik duyarliligin etkisiyle Türkiye ve dünyada artan elektrikli fayton talebine yanit vermek üzere Sarayköy ilçesinde Fayoto sirketini kuran Haluk Sahin, tasarlayip ürettigi fayton, golf ve gezinti araçlariyla 20'nin üzerinde ülkeye ihracat yapiyor.

Son olarak Istanbul Havalimani içi ulasimda kullanilmak üzere 70 elektrikli araç üreterek teslim eden Sahin, eglence ve ulasimin yaninda güvenlik sektörünün ihtiyaçlarina yanit vermek üzere de çalisma yürüttü.

Sahin ve Ar-Ge ekibi, yokus inis ve kalkis destegi ve hidrolik fren sistemi bulunan, 360 derece manevra imkani sunan, megafon ve siren sistemleriyle donatilan, 3 tekerlekli, yaklasik 270 kiloluk elektrikli araç üretti.

Sahin, AA muhabirine, atli ekiplerin yogun kullanildigi pazarlar için gelistirdikleri "Citysavar" adini verdikleri araci, fuarlarda tanitmaya basladiklarini söyledi.

Özellikle toplumsal olaylarda kullanilmak üzere tasarladiklari aracin güvenlik ekiplerine kontrol ve denetim çalismalarinda destek olacagini ifade eden Sahin, su bilgileri verdi:

"Gelistirdigimiz araç, jandarma, polis, zabita gibi unsurlarin yaninda güvenlik sirketlerinin ihtiyaçlarina uygun tasarlandi. Çizimini yaparken caydiricilik özelligi olmasini istedik. Aracin üzerinde mikrofon, tepe lambalari, yan selektörleri var. Birçok elektrikli araçta olmayan birtakim özellikler bunun üzerinde montajlanmistir. Yüzde 25 egimi çikabilmekte ve inebilmektedir. Aracimiz güvenlik mevzuatina uygun, C belgesine de sahiptir. Çevreci, görsel ve caydirici özellikleriyle dikkati çektigi kanisindayiz. Bu araçlar sehirlerde atli güvenligin yerine kullanilabilir."

Aracin 4 saat sarjla 80 kilometre menzile sahip oldugunu, saatte 45 kilometre hiz yapabildigini anlatan Sahin, yerlilik orani yüzde 70 civarinda olan araci, elektrikli fayton ihraç ettikleri 22 ülkede tanitacaklarini dile getirdi.

Sahin, aracin çevik olmasi ve kullanim kolayliginin yani sira motorlu araçlara göre daha düsük isletme maliyetine sahip olmasi nedeniyle de tercih edilecegine inandiklarini kaydetti.

Kaynak: AA