Cumhurbaskani Erdogan, Bayram Namazi Sonrasi Sorulari Yanitladi Açiklamasi

'(Azerbaycan'in KKTC'yi tanimasi beklentisi) Bu konuda tereddüt edecek hiçbir sey yok. Bunlari Ilham Aliyev kardesim ile de sürekli zaten görüsüyoruz' 'Eger sartlarimiz saglanabilirse biz Türkiye olarak bu süreçte Kabil Havaalani'nin isletimini ele almayi düsünüyoruz' '(Afganistan konusunda rahatsizliklari olan) Taliban'la da bu süreci görüsmek suretiyle, nasil ki Amerika'yla bazi görüsmeleri Taliban yaptiysa herhalde Taliban'in Türkiye ile bu görüsmeleri çok daha rahat yapmasi lazim' 'Artik biz 'KuzeyGüney' demek istemiyoruz, artik 'Kibris Türkü' diyoruz olaya böyle bakiyoruz, bundan sonra da böyle devam ettirecegiz'

Cumhurbaskani Erdogan, Bayram Namazi Sonrasi Sorulari Yanitladi Açiklamasi
Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Azerbaycan'in Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'ni (KKTC) tanimasi konusundaki beklentilere iliskin, "Bu konuda tereddüt edecek hiçbir sey yok. Bunlari Ilham Aliyev kardesim ile de sürekli zaten görüsüyoruz." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, Hala Sultan Camisi'nde kildigi bayram namazinin ardindan açiklamalarda bulundu, basin mensuplarinin sorularini yanitladi.

Tüm basin mensuplarinin Kurban Bayrami'ni tebrik eden ve bayramin alem-i Islam'in intibahina, ittihadina ve tüm insanligin barisina vesile olmasini dileyen Erdogan, "Her seyden önce bizim bugün burada bulunusumuzun ayri bir sebebi var. Kuzey Kibris'in kurtulus mücadelesinin 47'nci yil dönümünü ayni zamanda kutlayacagiz ve iki bayrami bir arada kutlama firsatini buluyoruz." diye konustu.

Bugün toplu açilislar olacagini animsatan Erdogan, "Bu toplu açilislarimizla birlikte de Kuzey Kibris'imiza ayri bir insallah canlilik, altyapida, üstyapida, getirme firsatini bulacagiz ve bu vesileyle tüm Kuzey Kibris'taki kardeslerimin bayramini tebrik ediyorum, Anavatan'daki tüm kardeslerimin bayramlarini tebrik ediyorum ve Islam dünyasinin, Islam aleminin bayramini tebrik ediyorum." ifadelerini kullandi.

Cumhurbaskani Erdogan, "Afganistan'dan Suriye'ye Islam cografyasinda sorunlar yasaniyor. Bayram dolayisiyla ne gibi bir mesaj vermek istersiniz Islam cografyasina?" seklindeki soru üzerine, sorunsuz bir dönem ve sorunsuz bir zamanin insanligin yasami boyunca olmadigini ve olmayacagini söyledi. Bunun böyle bilinmesi gerektigini belirterek "Bu sorunlar karsisinda çözümlerimiz ne olacak, nasil çözümler üretecegiz?" diyen Erdogan, "Dikkat edilirse egemen güçler, emperyalist güçler Afganistan'da ilk defa böyle bir sorun üretmiyor. Bundan önce de yine Afganistan'da nice sorunlar yasadik ve Afgan halki dirayetiyle, iradesiyle bu emperyal güçlere karsi mücadelesini verdi ve bu mücadeleden de zaferle çikti." dedi.

Emperyal güçlerin daha sonra Afganistan'a girdiklerini ve 20 yili askin zamandir orada olduklarini animsatan Erdogan, sözlerini söyle sürdürdü:

"Biz de bütün bu emperyal güçler karsisinda Afgan kardeslerimizin yaninda yer aldik ve orada onlarla beraber öncelikli olarak da Kabil Havaalani'nin korunmasini, bunun yaninda insani noktada Afgan halkina her türlü destegi verme mücadelemizi sürdürdük. Simdi yeni bir dönem var. Üç ana otorite burada görülüyor; NATO, Amerika ve bunun yaninda da Türkiye. Su anda Amerika çekilme kararini verdi ama Kabil Havaalani'nin, bizim tarafimizdan zaten 20 yildir isletiliyor, bundan sonra da isletilmesini istediler. Biz su anda buna olumlu bakiyoruz ama olumlu bakarken tabii Amerika'ya bizim bazi sartlarimiz var. Nedir bunlar? Bir, diplomasi noktasinda Amerika bizim yanimizda yer alacak, diplomatik iliskilerde. Iki, lojistik noktasinda imkanlarini bizim için seferber edecek, hangi gücü varsa lojistik anlamda bunlari Türkiye'ye devredecek. Bir digeri de tabii bu süreç içinde mali ve idari noktada çok ciddi sikintilar olacak. Bu konuda da gerekli destegi Türkiye'ye verecek. Eger bunlar saglanabilirse biz Türkiye olarak bu süreçte Kabil Havaalani'nin isletimini ele almayi düsünüyoruz."

Taliban'in bazi rahatsizliklarinin söz konusu oldugunu hatirlatan Erdogan, "Taliban'la da bu süreci görüsmek suretiyle, nasil ki Amerika'yla bazi görüsmeleri Taliban yaptiysa, herhalde Taliban Türkiye ile bu görüsmeleri çok daha rahat yapmasi lazim. Çünkü Türkiye onun inanciyla alakali ters bir yani yok, ters bir yani olmadigi için de onlarla bu konulari daha iyi görüsecegimize, anlasabilecegimize ihtimal veriyorum. Doha'dan oraya akan bir süreç var, bu süreci de iyi degerlendirecegimizi düsünüyorum. Baska alternatifler var, bu alternatifler üzerinde de su anda çalismalarimizi devam ettiriyoruz." diye konustu.

Erdogan, "Daglik Karabag sorununun çözülmesi ile Azerbaycan'in Kuzey Kibris'i taniyacagi yönünde beklentiler vardi. Ayni zamanda ilk kez bir heyetin gelmesi beklentileri arttirdi, degerlendirmelerinizi alabilir miyim?" seklindeki soru üzerine, "Bu konuda tereddüt edecek hiçbir sey yok. Bunlari Ilham Aliyev kardesimle de sürekli zaten görüsüyoruz. Insallah bu gidis gelisler sürekli hale gelecek ve üst düzeyde devam edecektir." dedi.

KKTC'ye Türkiye'nin genis katilimli bir heyetle geldigi hatirlatilarak "Bir kisi dikkatleri çekti, Oguzhan Asiltürk. Buradan almamiz gereken bir mesaj var mi? Önümüzdeki süreçte heyetinizle farkli farkli isimler de gelir mi?" sorusuna Erdogan su karsiligi verdi:

"Gelmesinden hiç süpheniz olmasi. Oguzhan Bey tabii Kibris Baris Harekati'nin yapildigi dönemde Erbakan Hoca'mizin en yakin çalisma arkadasiydi ve o dönemde bu Kibris Baris Harekati'nda o da üst düzey görev almis olan siyasilerdendi. Bu ziyareti yaparken biz de Oguzhan Asiltürk Bey'i aramiza, kafilemize katalim dedik. Bunun yaninda yine Hoca'mizin mahdumunu da buraya davet edelim dedik. Ayni sekilde yine o dönemin siyasi hareketi olarak, yani o koalisyonun içinde Erbakan Hoca'mizla beraber bulunan kadrodan Temel Bey'i de davet ettik. Yani bu davetleri yaparken hep birlikteligi, beraberligi saglayarak burada olalim istedik. Nitekim Demokratik Sol Parti'nin su andaki Genel Baskanini da aramiza aldik. Çünkü merhum Ecevit'in o da su andaki makaminda bulundugu için o da bizimle beraber. Derdimiz bütün bu birlikteligi saglamak, bu birlikteligi çok daha güçlü hale getirmek ve bundan sonraki süreçte de biliyorsunuz artik biz 'Kuzey-Güney' de demek istemiyoruz, artik 'Kibris Türkü' diyoruz olaya böyle bakiyoruz, bundan sonra da böyle devam ettirecegiz."

- KKTC Cumhurbaskani Tatar: "Bir millet, üç devlet, is oraya dogru gidiyor diye düsünüyorum"

Basin mensuplarinin, Azerbaycan KKTC iliskilerine iliskin sorusu üzerine KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar, sunlari söyledi:

"Azerbaycan bizim kardes ülkemiz çünkü netice itibariyla Türkiye Cumhuriyeti ile olan iliskileri bizim kardeslik baglarimiz... Biz heyetle de görüstük, onlardan da ayni sekilde çok büyük sicak ilgi ve alaka gördük. Onlarin kalbinde ve gönlünde Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'yle iliskilerini gelistirmek var. Esas itibariyla böyle önemli bir heyetin milletvekillerinin Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nin böyle önemli bir gününde, hem Kurban Bayrami'miz hem de 47'nci yilinda Baris ve Özgürlük Bayrami'miz, böyle bir kutlu günde bizlerle beraber olmalari esas itibariyla dünyaya verilen bir mesajdir diye degerlendiriyorum. Zaman içerisinde insallah iliskilerimiz daha da gelisecektir."

KKTC'de binlerce Azerbaycanlinin bulundugunu hatirlatan Tatar, "Zaten aramizda önemli ve köklü baglar vardir. Dolayisiyla benim gönlümde, kendilerine de söyledim, biz ayni milletin soyundan gelmekteyiz, dolayisiyla söyle, 'bir millet, üç devlet', is oraya dogru gidiyor diye düsünüyorum." ifadelerini kullandi.

- Notlar

Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas kildirdigi bayram namazinin ardindan cami içinde vatandaslarla bayramlasan Erdogan, burada yaptigi konusmada sunlari kaydetti:

"Rabb'im tekrarini nasip etsin insallah. Alemi Islam’in ittihadina, intibahina vesile kilsin. Insallah bu güzel Kibris'imizda 47 yil önce yasadigimizi bizlere bir daha yasatmasin. Bundan sonraki süreçte güzel Kibris'imizin çok daha güzel, çok daha kalkinmis güçlü bir Kibris olarak yoluna devamini bizlere nasip etsin. Artik güney-kuzey böyle bir derdin içinde olmayacagiz. Bundan sonra Kibris Türkü çok daha güçlü bir sekilde insallah yoluna devam edecektir.”

TBMM Baskani Mustafa Sentop, Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, MHP Genel Baskani Devlet Bahçeli, AK Parti Genel Baskanvekili Binali Yildirim, Genelkurmay Baskani Orgeneral Yasar Güler, kuvvet komutanlari, BBP Genel Baskani Mustafa Destici ve Saadet Partisi Yüksek Istisare Kurulu Baskani Oguzhan Asiltürk, Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Fahrettin Altun ve Cumhurbaskanligi Sözcüsü Ibrahim Kalin da bayram namazini Hala Sultan Camisi'nde kildi.
Kaynak: AA