Afganistan'da Halk Savasin Gölgesinde Kurban Bayrami Namazi Için Camilere Akin Etti

Afganistan'da halk, savasin gölgesinde, Kurban Bayrami dolayisiyla bayram namazini kilmak için camileri doldurdu.

Son dönemde hemen hemen her gün siddet olaylarinin yasandigi Afganistan'da Kurban Bayrami dolayisiyla halk, sabah erken saatlerde baskent Kabil olmak üzere pek çok yerde camilere akin etti.

Halk, kuzeydeki Mezar-i Serif kentinde bulunan Ravza-i Serif Camisi'ni doldurdu.

Namaz öncesi halka hitap eden Belh Valisi Ferhad Azimi, Taliban'in son zamanlarda saldirilarini artirarak barisa olan isteksizligini bir kez daha gösterdigini söyledi.

Taliban'in siddeti artirarak bir yere varamayacagini vurgulayan Azimi, devam eden sorunlarin tek çözüm yolunun baris oldugunu belirtti.

Azimi, Taliban'in yakinda kontrol ettigi ilçelerin en kisa zamanda geri alinacagini bildirdi.

Siki güvenlik önlemleri altinda kilinan bayram namazi sonrasi disari çikan Afgan halki, geleneksel hale gelen ve yillardir devam eden bayramlasma törenine katildi.

Binlerce Afgan'in katildigi bayram namazinin ardindan kurbanliklar kesilmeye baslandi.

- Ülkede siddet olaylari sürüyor

Afganistan'da baris süreci belirsizligini korurken, güvenlik güçleri ile Taliban arasindaki siddetli çatismalar devam ediyor. Taliban, haziranin son haftasinda baslattigi saldirilarda Özbekistan ve Tacikistan sinirindaki ilçelerin tamamina yakinini ele geçirdi.

Özbekistan'a açilan en önemli ticaret güzergahi olan Hayratan Sinir Kapisi'ni 2 yönden kusatan Taliban, güneybatida Gazne vilayetine yogunlasti.

Afganistan'da ilerleyisine devam eden Taliban, 8 Temmuz'da ülkenin Iran sinirindaki Islam Kale ve 14 Temmuz'da da Pakistan sinirindaki Spin Boldak Sinir kapilarini ele geçirmisti. Taliban, Badahsan, Tahar, Gazne, Herat, Kandahar ve Badgis vilayetlerinde siddetli saldirilarla baskisini artirdi.

AA muhabirinin yerel yetkililerden edindigi bilgiye göre de Taliban 407 ilçenin 155'ten fazlasini, merkezleri dahil olmak üzere ele geçirmis bulunuyor. Taliban, kontrolündeki ilçe merkezi sayisinin 255 oldugunu savunuyor.

Ülkede 34 vilayet merkezi tamamen devlet kontrolünde bulunuyor.

Kaynak: AA