Perakende Isletmelerin Tüketicilere Yönelik Taksitli Satislari Düzenlendi

BDDK'nin ardindan Ticaret Bakanligi da bazi esyalarin satisinda taksit sayilarini düsürdü.

Ticaret Bakanligi, tasit, mobilya, elektrikli esya ve kuyum satislarinda taksit sayilarini düsürdü.

Bakanlik tarafindan hazirlanan Perakende Ticarette Uygulanacak Ilke ve Kurallar Hakkinda Yönetmelikte Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi.

Buna göre, perakende isletmelerce tüketicilere yönelik gerçeklestirilen taksitli satislar yeniden düzenlendi.

Mal veya hizmet satisi sonrasi belli bir ücret karsiligi borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendigi dönemler dahil olmak üzere kiymetli evrak düzenlenerek veya düzenlenmeksizin gerçeklestirilen konut satisi haricindeki taksitli mal ve hizmet satislarinda taksitlendirme süresi 12 ayi geçemeyecek.

???????Taksitlendirme süresi, fiyati 3 bin 500 liranin üzerindeki cep telefonunda 3 ay, video, kamera ve ses sistemi gibi elektronik esyada 4 ay, tablet bilgisayarda 6 ay, fiyati 5 bin liranin altindaki televizyonlarda 9 ay, 5 bin lira ve bu tutarin üzerindeki televizyon satislarinda 4 ay olacak.

Bu süre buzdolabi, çamasir makinesi, bulasik makinesi ve elektrikli küçük ev aletleri gibi elektrikli esyalarda 9 ay, mobilyada 9 ay, hava yollari, seyahat acenteleri ve konaklamayla ilgili yurt içine iliskin harcamalarda ise 18 ay olarak uygulanacak.

- Tasit degerlerine göre taksitlendirme süresi

Taksitlendirme süresi nihai fatura degeri 120 bin lira ve bu tutarin altinda olan tasit satislarinda 48 ayi, 120 bin liranin üzerinde olup 300 bin liranin üzerinde olmayan tasit satislarinda 36 ayi, 300 bin liranin üzerinde olup 750 bin liranin üzerinde olmayan tasit satislarinda 24 ayi ve 750 bin liranin üzerinde olup 1 milyon 500 bin liranin üzerinde olmayan tasit satislarinda 12 ayi geçemeyecek.

Nihai fatura degeri 1 milyon 500 bin liranin üzerinde olan tasit satislarinda ise taksitlendirme yapilamayacak.

Basili ve külçe halinde olmayan kuyum satislarinda taksitlendirme süresi 3 ayi geçemeyecek. Diger kuyum satislarinda ise taksitlendirme yapilamayacak.

Bankacilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) da dün söz konusu harcamalara iliskin kredi karti taksitlendirme sürelerinin düsürüldügünü duyurmustu.
Kaynak: AA