Öz Açiklamasi 'Bagimsizlik Atesi Erzurum'da Harlandi'

Mustafa Kemal Pasa’nin Erzurum’a gelisinin 102. yildönümü nedeniyle bir mesaj yayimlayan AK Parti Erzurum Il Baskani Mehmet Emin Öz, “Erzurum, Milli Mücadelenin start noktasidir” dedi.

Öz Açiklamasi 'Bagimsizlik Atesi Erzurum'da Harlandi'
Milli mücadele mesalesinin Erzurum’da tutusturuldugunu belirten Baskan Öz, yakilan bu mesalenin Erzurum ve Sivas Kongreleri ile devam ettigine dikkat çekerek, “Ordu Müfettisi olarak geldigi Erzurum’da gördügü yüksek ruh karsisinda ‘Bu milletle neler yapilmaz ki!’ diyen Mustafa Kemal Pasa, yine burada tüm rütbelerinden feragat ederek milletiyle bütünlesmis ve kurtulusa kosmustur” dedi.

Öz: Sehit ve Gazilerimizin Aziz Hatiralarini Ebediyen Yasatacagiz

Erzurum’un yüksek bir ruh ile tarihin yazildigi her an devletini omuzlayarak ayaga kalktiginin altini çizen Baskan Öz, “Dadaslarin içtenligi, mertligi, bagimsizlik ve hürriyet askini daha ilk anda fark eden Mustafa Kemal Pasa, kendisindeki azim ve gücü artiran bu yüksek ruhla gittigi Erzurum Kongresi’nde vatanin bölünmez bütünlügünü tüm dünyaya haykirmis, devamindaki Sivas Kongresi ile de bagimsizlik atesini harlamistir.” ifadelerini kullandi.

Erzurum’un Türk Tarihi açisindan daima önemli bir yerlesim yeri oldugunun altini çizen Baskan Öz, “Milli Mücadele’nin teskilatlanmasi asamasinda Erzurum, en hareketli ve en heyecanli günlerini yasamistir. Vatan topraginin Mondros Mütarekesi ile birlikte çesitli bahanelerle isgallere maruz kaldigi bir sirada bagimsizlik fikrinin ilk haykirisi burada gerçeklesmis, Türk’ün hakli feryadi bütün dünyaya buradan yükselmistir. Erzurum’un bu kutlu yoldaki en essiz rolü de kuskusuz, Türk’ün varligina son vermek isteyen dâhili ve harici düsmanlara karsi mücadele bayragini açan Mustafa Kemal Pasa’ya hayatinin en zor günlerinde kucak açmasi olmustur. Bu duygu ve düsüncelerle Milli Mücadele ugruna can vermis tüm sehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anarken hatiralarini ebediyen yasatacagimizi ifade etmek istiyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA