Narenciyenin Kabusu 'Akdeniz Meyve Sinegi'ne Karsi Ilaçlama Seferberligi

Adana’da kis aylarinin kurak geçmesi, kavun ve karpuzun da tarlada kalmasi nedeniyle popülasyonu artan Akdeniz meyve sinegine karsi ilaçlama seferberligi baslatildi. Il Tarim ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, “Narenciye ihracatinda Akdeniz Meyve Sinegi toleransi sifir. Bugüne kadar yasamadik insallah bu mücadeleden sonra bu risklerden kurtulmus olacagiz” dedi.

Narenciyenin Kabusu 'Akdeniz Meyve Sinegi'ne Karsi Ilaçlama Seferberligi
Akdeniz meyve sinegi, önlem alinmazsa meyve bahçelerini kirip geçiriyor. 2018 yilinda hava iliman geçince büyük bir popülasyona ulasan turunçgil basta olmak üzere birçok meyve çesidinde problem teskil eden, ihracati durma noktasina getiren Akdeniz meyve sinegine karsi kentte ilaçlamalar siklasti.

Ancak bu sene de kis mevsiminde havanin kurak geçmesi, kavun ve karpuzun da tarlada kalmasi nedeniyle Akdeniz meyve sinegi popülasyonunda son 3 yila göre rekor bir artis yasandi.

Ihlas Haber Ajansi’nin geçen 29 Haziran’da yaptigi ‘Narenciyenin kabusu "Akdeniz meyve sinegi" geri döndü’ haberinin ardindan kentte ilaçlama seferberligi baslatildi.

Il Tarim ve Orman Müdürlügüne bagli ekipler 30 Haziran-4 Temmuz tarihleri arasinda bütün bahçeleri tek tek dolasarak agaçlari ilaçlamaya basladi.

Yüregir ilçesine bagli Tasçi Mahallesi’ndeki ilaçlama sirasinda gazetecilere konusan Il Tarim ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, zararliya karsi mücadelelerini sürdürdüklerini belirtti.



“Geçtigimiz yillara oranla hafif bir artis söz konusu”

Narenciye ihracatinda Akdeniz meyve sinegi toleransinin sifir oldugunu söyleyen Tekin, “Ilimizde yaklasik 700 bin dekar narenciye alani bulunmaktadir. Sert çekirdeklilerin hasat döneminin sonuna geldik. Akdeniz meyve sinegi de gündeme geldi. Çukurova bölgesinde her yil Akdeniz meyve sinegiyle mücadelemiz bakanligimiz ve il müdürlügümüz tarafindan kontrol edilmektedir. 2018 yilinda pik yapan bir dönem yasadik. O dönemde ciddi bir mücadeleyle önüne geçmistik. Bu yil yine geçtigimiz yillara oranla hafif bir artis söz konusu” diye konustu.



“Ihracatta tolerans sifir”

4 Temmuz’a kadar ilaçlamanin devam edecegini kaydeden Muhammet Ali Tekin, “Bu ilaçlama sayesinde Akdeniz meyve sineginin popülasyonu artmadan önüne geçmeyi hedefliyoruz. Suan ki rakamlarimiz 2018 yilina oranla düsük ama tedbir ve kontrol amaçli ilaçlamalari yaptiriyoruz. Tuzaklarimizdaki ortalama 20 sinek yakalaniyor. Bu bizim için tehlike degil ancak tedbirini almazsak Agustos ve Eylül ayinda narenciyelerde ciddi sikintilar yasayabiliriz. Bu riski ortadan kaldirmak için mücadele etmemiz gerekiyor. Narenciye ihracatinda Akdeniz meyve sinegi toleransi sifir. Yani, eger bu sinekle mücadeleyi yapamazsaniz ihracatta sikinti yasiyorsunuz. Bugüne kadar yasamadik insallah bu mücadeleden sonra bu risklerden kurtulmus olacagiz. Çiftçimiz ürünlerini sag salim, sikinti olmadan ihracata gönderecek” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA