Gönüllü Dalgiçlar, Elazig'in Göl Ve Barajlarini Atiklardan Temizliyor

Dogu Dalis ve Doga Sporlari Kulübü üyesi 20 dalgiç, su altindaki canlilarin korunmasi ve kirliligin önüne geçilmesi amaciyla baslattiklari sosyal sorumluluk projesi kapsaminda göl ve barajlardaki atiklari topluyor Karakaya Baraji Gölünde dalgiçlar, suyun 1520 metre derinlige dalarak araç lastigi, mutfak esyalari, hayalet aglar, plastik atiklar, metal esyalar gibi çesitli çöpleri çikardi Hüseyin Taçlan Sever: 'Su altinda çikan malzemeler bizi sasirtti. Dipte bir tencere kapagi vardi. Sanki hiç kullanilmamis gibiydi. Hayalet ag dedigimiz aglar var. Dibe çok zarar veriyor. Bu canlilar için ölüm tuzagidir. Içine girdikleri zaman ölüyorlar'

SUAT ÖZTÜRK - Elazig'da, Dogu Dalis ve Doga Sporlari Kulübüne üye 20 dalgiç, sosyal sorumluluk projesi kapsaminda gönüllü olarak göl ve barajlardaki atiklari temizliyor.

Kulübün gönüllü dalgiçlari, üç tarafi sularla kapli olan Elazig'da su altindaki canlilarin korunmasi ve kirliligin önüne geçilmesi amaciyla sosyal sorumluluk projesi baslatti.

Dalgiçlar, gruplar halinde Karakaya Baraji, Keban Baraji ve Hazar Gölü'nde daha önce tespit ettikleri yerlerde ya da gelen ihbarlara göre dalis yaparak su altini atiklardan arindiriyor.

Karakaya Baraj Gölü'nde 15-20 metre derinlige dalan dalgiçlar, su altinda araç lastikleri, mutfak esyalari, hayalet aglar, plastik atiklar, metal esyalar gibi çok miktarda çöp çikardi.

- "Çevre bilincini olusturmaya çalisiyoruz"

Dalgiçlardan Metin Erol, AA muhabirine, arkadaslariyla su altindaki atiklari gün yüzüne çikardiklarini söyledi.

Gruplar halinde dalis gerçeklestirdiklerini kaydeden Erol, temel amaçlarinin çevreye duyarliligi ön plana çikarmak oldugunu belirtti.

Atiklardan dolayi su altinin çok temiz olmadigini ifade eden Erol, dalislarda hem su altini görüntülemeye hem de temizlemeye çalistiklarini dile getirdi.

Su altinda bir çok canlinin oldugunu kaydeden Erol, söyle konustu:

"Su altindaki canli popülasyonuna zarar verecek balik aglarinin gelisi güzel atildigini gördük. Canlilar için biraz daha dikkat edilmesi gerekiyor. Gönüllü dalgiçlar olarak çevre bilincini olusturmaya çalisiyoruz. Bu atiklarin dogaya verecegi tahribatin aslinda ne derece büyük oldugunu kamuoyu ile paylasmaya çalisiyoruz. Bu çalismayi belli araliklarla yapacagiz."

- "Su altinda çikan malzemeler bizi sasirtti"

Hüseyin Taçlan Sever de dalisi 20 metreye kadar yaptiklarini ve su altinda kapsamli bir temizlik yaptiklarini anlatti.

Sever, "Su altinda çikan malzemeler bizi sasirtti. Dipte bir tencere kapagi vardi. Sanki hiç kullanilmamis gibiydi. Hayalet ag dedigimiz aglar vardi. Dibe çok zarar veriyor. Bu yasayan canlilar için ölüm tuzagidir. Içine girdikleri zaman ölüyorlar." ifadelerini kullandi.

15 yildir profesyonel olarak dalis yapan Alper Akipek ise farkindalik yaratmak için dalis yaptiklari yerlerde temizlik çalismasi yürüttüklerini bildirdi.

Çöplerin su altindaki canlilara zarar verdigine isaret eden Akipek, "Suyun alti üstünden daha kirli. Biz elimizden geldigince temizliyoruz. Suyun altinda canlilar var. Balikçilarin attigi aglar, su altindaki canlilara zarar veriyor. Suyun altinda milyonlarca canli yasiyor." dedi.

Kaynak: AA