Gebelik Maskesi Hastaligi Esmer Ciltlerde Daha Sik Görülüyor

Medicana Avcilar Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Op. Dr. Bilal Cengiz Sahbaz: 'Genellikle, hamileligin ikinci döneminde görülmeye baslar. Lekeler, yüzün her iki tarafinda da genellikle simetriktir. Bu yüzden 'gebelik maskesi' olarak tanimlanmistir' 'Hamilelik maskesini önlemek için, disari çikarken en az SPF 30 olan günes kremi sürülmeli'

Medicana Avcilar Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Op. Dr. Bilal Cengiz Sahbaz, gebelik maskesi olarak adlandirilan ve hamilelerde görülen renk koyulasmasinin asirilasmis halinin esmer ciltlerde daha yaygin oldugunu bildirdi.

Medicana Avcilar Hastanesi'nden yapilan açiklamada görüsleri yer alan Sahbaz, gebelik maskesinin, hamilelerde görülen renk koyulasmasinin asirilasmis hali oldugunu, melazma ve kloazma olarak da bilindigini anlatti.

Bu hastaligin hamilelerin yaklasik yüzde 50'sinde görüldügünü kaydeden Sahbaz, esmer ciltlerde daha yaygin oldugunu aktardi.

Östrojen ve progesteron seviyelerindeki artisin, melanin üretimini uyarmasiyla bu rahatsizligin ortaya çiktigini belirten Sahbaz, su açiklamalarda bulundu:

"Genellikle, hamileligin ikinci döneminde görülmeye baslar. Lekeler, yüzün her iki tarafinda da genellikle simetriktir. Bu yüzden 'gebelik maskesi' olarak tanimlanmistir. Melazma, tamamen iyi huyludur. Saglik için herhangi bir tehlike olusturmaz. Melazmadan etkilenen tek grup hamileler degildir. Melazma, hormonlarla ilgili oldugu için, dogum kontrol haplari, implant, RIA gibi hormon bazli tedaviler de gebelik maskesi görünümüne sebep olabilir. Hamilelik maskesi dogumdan sonra, 6 aydan fazla devam ederse, bunu azaltmak için uygulanabilecek yöntemler mevcut. Bu durumda, dermatolog konsültasyonu önerilir."

- Hamilelik maskesini önlemenin yollari

Op. Dr. Bilal Cengiz Sahbaz, hamilelik maskesini önlemek için, disari çikarken en az SPF 30 olan günes kremi sürülmesi gerektigini belirterek, su önerilerde bulundu:

"Hatta evden çikilmasa bile kullanilmali. Mümkünse günesin en güçlü oldugu 10.00-14.00 saatleri arasi disari çikilmamali. Yüzü günesten korumak için büyük günes gözlükleri ve genis kenarli sapkalar kullanilabilir. Disardayken, 2 saatte bir günes kremi yenilenmeli. Bazen, sadece 5 dakikalik günese korunmasiz maruz kalmak, gebelik maskesi olusumu için yeterlidir. Topikal C vitamini kullanilabilir. Bu güçlü antioksidani cilde uygulamak, yaslanma karsiti faydalar saglarken melazmayi aydinlatmaya yardimci olabilir. Hem hamilelik hem de emzirme döneminde güvenli kabul edilir. "

Sahbaz, melazma olustugunda, hamileligin sonuna kadar beklemek gerektigini, genellikle dogumdan sonraki 6 ay içinde kendiliginden kayboldugunu bildirdi.
Kaynak: AA