Borsa Istanbul, Altina Dayali 3 Yeni Endeks Hesaplamaya Baslayacak

BIST Spot Altin Endeksleri altin fiyatlarinin, BIST Altina Dayali Kira Sertifikasive BIST Altin Tahvili Endeksleri ise Hazine ve Maliye Bakanligi ile Hazine veMaliye Bakanligi Varlik Kiralama AS tarafindan ihraç edilen altina dayali kira sertifikalari ve altin tahvillerinin günlük getirilerinin ölçülmesi amaciyla olusturuldu Borsa Istanbul AS Genel Müdürü Korkmaz Ergun: 'Hazine tarafindan ihraç edilen söz konusu kiymetlere daha fazla talep yaratilmasinin önü açilmis olacak'.

Borsa Istanbul, Borsa'da islem gören altin, altina dayali kira sertifikalari ve altin tahvillerine yönelik çesitli finansal ürünlerde dayanak varlik veya karsilastirma ölçütü olarak kullanilmasi amaciyla 7 Temmuz'dan itibaren Spot Altin, Altina Dayali Kira Sertifikasi ve Altin Tahvili olmak üzere 3 yeni endeks hesaplamaya ve yayinlamaya baslayacak.

Borsa Istanbul'dan yapilan açiklamada, Borsa Istanbul'un, Borsa'da islem gören altin fiyatlarindan hesaplanmakta olan BIST Altin Endeksi'ne ilave olarak 7 Temmuz'dan itibaren Spot Altin, Altina Dayali Kira Sertifikasi ve Altin Tahvili olmak üzere 3 yeni endeks daha hesaplamaya baslayacagi bildirildi.

Açiklamada, söz konusu endekslerden BIST Spot Altin Endeksleri altin fiyatlarinin, BIST Altina Dayali Kira Sertifikasi ve BIST Altin Tahvili Endeksleri ise Hazine ve Maliye Bakanligi ile Hazine ve Maliye Bakanligi Varlik Kiralama AS tarafindan ihraç edilen altina dayali kira sertifikalari ve altin tahvillerinin günlük getirilerinin ölçülmesi amaciyla olusturuldugu belirtildi.

Halihazirda hesaplanan BIST Altin Endeksi'nin, Borsa Istanbul Kiymetli Madenler ve Kiymetli Taslar Piyasasi'nda (KMTP) gerçeklesen dolar/ons cinsi altin islemlerinin fiyatlarindan hesaplandigi ve endeks altin fiyatlarinin dolar/ons cinsinden getirilerini gösterdigi hatirlatilan açiklamada, sunlar kaydedildi:

"7 Temmuz'dan itibaren yayinlanacak BIST Spot Altin Endeksi, uluslararasi piyasalarda olusan dolar/ons cinsi spot altin fiyatlarinin TL/gram fiyatina çevrilmesiyle hesaplanacak ve endeks altin fiyatlarinin TL/gram cinsinden getirilerini gösterecek. BIST Altina Dayali Kira Sertifikasi Endeksi, Borsa Istanbul Borçlanma Araçlari Piyasasi'nda (BAP) islem gören, Hazine ve Maliye Bakanligi veya Hazine ve Maliye Bakanligi Varlik Kiralama AS tarafindan gram altin cinsinden ihraç edilmis altina dayali kira sertifikalarinin ayni gün valörlü fiyatlarindan hesaplanacak. Endeks, altin ve kira getirileri dahil Türk lirasi cinsi getirileri gösterecek. BIST Altin Tahvili Endeksi ise BAP'ta islem gören, Hazine ve Maliye Bakanligi veya Hazine ve Maliye Bakanligi Varlik Kiralama AS tarafindan gram altin cinsinden ihraç edilmis altin tahvillerinin ayni gün valörlü fiyatlarindan hesaplanacak. Endeks, altin ve faiz getirileri dahil Türk lirasi cinsi getirileri gösterecek."

- "3 endekste uluslararasi piyasalarda gerçeklesen spot altin fiyatlari ve kurlar es anli olarak kullanilacak"

Açiklamada görüslerine yer verilen Borsa Istanbul AS Genel Müdürü Korkmaz Ergun, 7 Temmuz'dan itibaren altina dayali 3 yeni endeks hesaplamaya baslayacaklarini belirterek, 3 endekste de uluslararasi piyasalarda gerçeklesen spot altin fiyatlari ve kurlarin es anli olarak kullanilacagini bildirdi.

Endekslerin gün içinde 10 saniyede bir hesaplanacagini aktaran Ergun, su degerlendirmelerde bulundu:

"Bunlardan birisi BIST Spot Altin Endeksi. Bu endeksin altin fiyatlarindaki degisimleri yansitmasi ve yatirim fonlari veya borsa yatirim fonlari gibi fiziki altina yatirim yapan çesitli finansal araçlarda dayanak varlik veya karsilastirma ölçütü olarak kullanilmasi hedefleniyor. Diger iki endeks ise BIST Altina Dayali Kira Sertifikalari ve BIST Altin Tahvil endeksleri. Bu endeksler, sadece altin fiyatlarindaki degisimleri degil, altina dayali kira sertifikalarinin kira getirilerini veya altin tahvillerinin faiz getirilerini de yansitacak. Böylece Hazine tarafindan ihraç edilen altina dayali kira sertifikalari ve altin tahvillerine yatirim yapan fonlarin dayanak varlik veya karsilastirma ölçütü olarak kullanabilecekleri endeks ihtiyaci karsilanmis ve Hazine tarafindan ihraç edilen söz konusu kiymetlere daha fazla talep yaratilmasinin önü açilmis olacak."

Kaynak: AA