Bakan Akar Açiklamasi '(Afganistan'daki Havalimani) Temaslarimiz Sürüyor, Su Anda Alinmis Bir Karar Yok'

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, Afganistan’daki Hamid Karzai Uluslararasi Havalimani’nin isletilmesi ve güvenliginin saglanmasina yönelik görüsmelerin devam ettigini belirterek, “Temaslarimiz sürüyor, su anda alinmis bir karar yok. Gelismelere, görüsmelerin sonuçlarina göre çikacak sonucu da Sayin Cumhurbaskanimizin baskanliginda yapilacak toplantida ele alacagiz. Sayin Cumhurbaskanimizin onayini müteakip planimizi gerçeklestirecegiz” dedi.

Bakan Akar Açiklamasi '(Afganistan'daki Havalimani) Temaslarimiz Sürüyor, Su Anda Alinmis Bir Karar Yok'
Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, Kirgizistan ve Tacikistan’a gerçeklestirdigi resmi ziyaretlerle gündemdeki gelismelere iliskin degerlendirmelerde bulundu. Yogun geçen temaslarinda büyük samimiyet ve yakin ilgiyle karsilandiklarini belirten Bakan Akar, gerek Kirgizistan gerekse Tacikistan’da gösterilen misafirperverlikten duydugu memnuniyeti dile getirdi. Kirgizistan’da Cumhurbaskani Sadir Caparov ve Savunma Bakani Taalaybek Omuraliev ile görüstüklerini ifade eden Bakan Akar, “Öncelikli olarak Cumhurbaskani Caparov’a, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in selamlarini ilettik. Görüsmelerimizde kendi görüslerimizi aktardik, çalismalarimiz hakkinda bilgi verdik. Onlar da görüslerini, çalismalarini paylastilar. Son derece yapici, samimi görüsmeler oldu. Kirgizistan bizim kardesimiz. Onlarla beraber savunma ve güvenlik konularinda uzun yillardir sürdürdügümüz çalismalar var. Bunlari bir kez daha gözden geçirdik. Bir taraftan personelin egitimi, tatbikatlar ve askeri egitim is birligi konularini görüstük, diger taraftan silahli kuvvetlerin teçhizi, bakimindan savunma sanayii alaninda neler yapilabilecegine yönelik karsilikli bilgi alisverisinde bulunduk. Bu konularda yaklasimlarimizin bir ve benzer oldugunu görmekten de büyük bir memnuniyet duyduk. Çesitli konularda mutabakat sagladik” seklinde konustu.



“Orta Asya’daki tüm dost ve kardes ülkeler arasindaki is birligini gelistirmek yönüyle de katki saglayacagini degerlendiriyorum”

Cumhurbaskanlari baskanliginda gerçeklestirilen Türkiye-Kirgizistan Yüksek Düzeyli Strateji Isbirligi Konseyi Toplantisi’nin ikili iliskilere güçlü bir ivme kazandirdigi ve ileriye dönük bir yol haritasini ortaya koydugunu aktaran Bakan Akar, “Bunu detaylandirip savunma ve güvenlik konusunda neler yapabilecegimizi görüstük. Önümüzdeki günlerde bunlarin uygulamasina baslayacagiz. Bu çalismalarin sadece iki ülke açisindan degil, Orta Asya’daki tüm dost ve kardes ülkeler arasindaki is birligini gelistirmek yönüyle de katki saglayacagini degerlendiriyorum” diye konustu.



Bakan Akar’dan IDEF daveti

Kirgizistan’daki temaslarinin hemen ardindan geçtigi Tacikistan’da da Cumhurbaskani Imamali Rahman ve Savunma Bakani Serali Mirzo ile bir araya geldigini ifade eden Bakan Akar, görüsmelerde ikili ve bölgesel savunma, güvenlik konularinda görüs alisverisinde bulunduklarini dile getirdi. Nisan ayinda Kirgizistan ve Tacikistan sinir hattinda yasanan gerginligi hatirlatan Bakan Akar, “Bu sikintinin devlet baskanlari düzeyinde yapilan görüsmeyle sulh ve sükunla çözülüyor olmasindan duydugumuz memnuniyeti ifade ettik. Ayrica Afganistan konusunda bilgi ve görüs alisverisinde bulunduk. Bu konuda bundan sonra karsilikli olarak neler yapilabilecegini görüstük” seklinde konustu.

Hem Kirgizistan hem de Tacikistan ile askeri diyalog toplantilarina devam edilmesine yönelik çalismalara hiz verilecegini aktaran Akar, “Önümüzdeki dönemde hem askeri egitim is birligi hem de savunma sanayi konularinda iki ülke ile önemli gelismeler olacagina inaniyorum. Hem Kirgiz hem de Tacik muhataplarimizi agustos ayinda yapilacak Savunma Sanayi Fuari’na (IDEF) davet ettik. Sonuç olarak hem Kirgizistan hem Tacikistan’da yapilan görüsmelerimizin son derece olumlu ve sicak geçtigini, kardesler arasinda gerçeklesen görüsmeler oldugunu, birlikteligin hem ülkeler hem de bölgenin sulh ve selameti için önemli oldugunu karsilikli olarak dile getirdik” degerlendirmesinde bulundu.

FETÖ ile mücadele

Iki ülke ziyaretinde FETÖ ile mücadele konusunun ele alinip alinmadiginin sorulmasi üzerine Akar, “Kirgizistan’da FETÖ varliginin devam ettigini, bu konunun bizim için hassas bir milli güvenlik meselesi oldugunu, bunun sadece bizim için degil Kirgizistan için de problem olacagini, bununla ilgili dikkatli davranilmasi gerektigini, kurumlar arasi is birligi ve destege hazir oldugumuzu ifade ettik. Gerekli tedbirlerin alinmasina yönelik talebimizi hatirlattik” dedi.

Tacikistan’da FETÖ ile mücadelede büyük bir hassasiyetin oldugunu vurgulayan Akar, “Ilk günden itibaren gerekli tedbirlerin alindigini büyük bir memnuniyetle müsahede ettik. Bundan dolayi Cumhurbaskani ve Savunma Bakani’na tesekkür ettik. Basta FETÖ olmak üzere her türlü terör örgütü ve teröristle mücadelede kararli oldugumuzu, bu konuda kendi mücadelemizi yaparken dost ve kardes ülkelerle is birligine hazir oldugumuzu da ifade ettik” diye konustu.



ABD’li teknik heyetin ziyareti

Afganistan’daki Hamid Karzai Uluslararasi Havalimani’nin isletilmesi ve güvenliginin saglanmasina yönelik ABD’den gelen teknik heyetle yapilan görüsmelere iliskin soru üzerine Akar, “Afganistan’daki kardeslerimizin gelecegi ve onlarin ihtiyaçlarinin karsilanmasi bakimindan bu konu büyük önem arz ediyor” dedi.

Hamid Karzai Uluslararasi Havalimani’nin 6 yildir Türkiye tarafindan isletildigini vurgulayan Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, sunlari kaydetti:

“Cumhurbaskanimiz NATO Zirvesi’nde ifade ettiler, bazi sartlar, konular var. Biz bu konuda bir niyet belirttik. Bu sartlarin olusmasi halinde kalabilecegimizi ifade ettik. Bu manada çesitli ülkelerle temaslarimiz sürüyor. Bir taraftan BM, NATO nezdinde bazi siyasi kararlar alinmasi, Afganistan hükümeti ile bir anlasmaya varilmasi diger taraftan siyasi, mali ve lojistik destek konularinda çesitli ülkelerle temaslarimiz sürüyor. Bu arada ABD’lilerle temaslarimiz sürüyor. Su ana kadar alinmis kesin bir karar yok. Fakat temaslar devam etmekte. Afganistan bizim kardesimiz. Onlarin sulhu, sükunu, huzuru ve güvenligi bakimindan yapacagimiz ne varsa simdiye kadar yaptik, yapmaya çalisiyoruz. Havalimaninin açik olmasi, çalistirilmasi lazim. Bunun bilincindeyiz. Havalimani çalismadigi takdirde büyükelçilikler çekilecek, böylesi bir durumda Afganistan, izole bir devlet haline gelecek, uluslararasi iliskiler bakimindan çok ciddi sikintilar yasayacak. Temaslarimiz sürüyor, su anda alinmis bir karar yok. Gelismelere, görüsmelerin sonuçlarina göre çikacak sonucu da Cumhurbaskanimizin baskanliginda yapilacak toplantida ele alacagiz. Cumhurbaskanimizin onayini müteakip planimizi gerçeklestirecegiz”

ABD’li teknik heyet ile görüsmelerin devam edip etmeyecegine yönelik soruya ise Akar, “Temaslarimiz sürüyor, sürecek” yanitini verdi.
Kaynak: İHA