Azerbaycan Disisleri Bakani Ceyhun Bayramov Açiklamasi 'Ermenistan, 54 Bin 300 Hektar Ormanlik Alani Yok Etti'

Azerbaycan Disisleri Bakani Ceyhun Bayramov, Ermenistan'in bir zamanlar isgal altinda tuttugu Azerbaycan topraklarina ciddi ekolojik zarar verdigini; 54 bin 300 hektar ormanlik alani yok ettigini bildirdi.

Bakan Bayramov, Azerbaycan'da resmi temaslarda bulunan Kirgizistan Disisleri Bakani Ruslan Kazarbayev'le düzenledigi ortak basin toplantisinda, Ermenistan isgalinden kurtarilan topraklara iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Azerbaycan devletinin baslica görevinin, isgalden kurtarilan topraklarin imar edilerek göçmenlerin yurtlarina geri dönmesi oldugunu bildiren Bayramov, karsilastiklari en ciddi sorunun, bölgedeki mayin tehlikesi oldugunu vurguladi.

Bayramov, Ermenistan'in isgal döneminde bölgeyi adeta mayinlarla zehirledigini, savas sonrasindaki son 7 ayda 28 Azerbaycan vatandasinin mayin patlamasi sonucu hayatini kaybettigini, 120'den fazla kisinin yaralandigini aktardi.

Ermenistan'in farkli bahanelerle mayin haritalarini vermedigini söyleyen Bayramov, "Uluslararasi aracilarin girisimleriyle Agdam bölgesinin mayin haritasini verdiler. Kendilerinin verdigi bilgilere göre, sadece Agdam'da 97 binden fazla mayin var." dedi.

- "Derhal fiili adimlarin atilmasini bekliyoruz"

Bayramov, bir zamanlar isgal altinda bulunan bölgelere Ermenistan'da ciddi ekolojik zarar verildigini vurgulayarak sunlari kaydetti:

"Uluslararasi uzmanlarin da katildigi arastirmalar sonucu 54 bin 300 hektar ormanlik alanin yok edildigi belirlendi. Bu bölgedeki ormanlik alanin yüzde 20'sinden fazlasini olusturuyor. 31 maden, yasa disi ve vahsice kullanildi. Okçuçay Nehri'nde yapilan arastirmada, bu nehrin suyunda kabul edilebilir miktardan çok fazla kimyasal bulundugu tespit edildi. Bunun nedeni de Ermenistan'daki bazi fabrikalarinin atiklarinin bu nehre dökülmesidir.

Bu nedenle böyle bir ekolojik felakete sahitlik ediyoruz. Okçuçay, Aras Nehri'ne dökülüyor. Dolayisiyla bu durum sadece Azerbaycan'a degil Iran'a da ekolojik sorunlar olusturuyor. Bu konuya ciddi bir cevap istiyoruz. Ermenistan yönetimi, bunun sorumlulugundan kaçamayacagini anlamali. Derhal fiili adimlarin atilmasini bekliyoruz."

Kaynak: AA