Cumhurbaskani Erdogan, KKTC'ye Hareketinden Önce Basin Toplantisi Düzenledi Açiklamasi (2)

(AB Adalet Divani'nin basörtüsü karari) Adalet Divani'nin ismini degistirmesi lazim. Bunun Adalet Divani'yla yakindan uzaktan alakasi yok. Bunlarin Adalet Divani olduklarini ispat edebilmeleri için önce inanç özgürlügü nedir, bunu ögrenmeleri lazim. Inanç özgürlügünden anlamayan bir Adalet Divani olamaz. Bunlarin bir defa bunu ögrenmeleri lazim. Bunlari anlamalari lazim. Bu lafi gitsinler aynen kipa takanlar için de söylesinler. Acaba kipayi takanlar için bu tür bir sey söyleyebilirler mi?''Asi konusunda ise asinin önünü zaten su anda açmis bulunuyoruz. Asi olmayanlar asisini muhakkak yaptirmali. Sagdan soldan yapilan olumsuz propagandalara kanmadan asilarimizi da yaptirmaliyiz. O bizim için önemli bir teminattir, garantidir' 'Biz esit, egemen iki devletli çözümden bahsediyoruz, bundan yanayiz. Çünkü biz 4050 senemizi onlarin söyledikleriyle geçirdik ve netice alamadik. O devir kapandi artik. Bundan sonra esit, egemen, iki devletli çözüm. Bir digeri de tabii azinlik felsefesini de kabul etmiyoruz, böyle bir sey de yok' 'Afganistan halkinin kahir ekseriyeti Müslüman olan bir ülke. Burada Taliban'in adeta bir isgal hareketini devam ettirmesi dogru bir yaklasim degildir. Biz de Türkiye'den Taliban'a sesleniyoruz; Bu isgal hareketini, kardeslerinin topraklarini isgal etmeyi birakmasi lazim ve bir an önce Afganistan'in genelinde barisin egemen oldugunu dünyaya göstermek lazim'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, AB Adalet Divani'nin basörtüsü kararini, "Adalet Divani'nin ismini degistirmesi lazim. Bunun Adalet Divani'yla yakindan uzaktan alakasi yok. Bunlarin Adalet Divani olduklarini ispat edebilmeleri için önce inanç özgürlügü nedir, bunu ögrenmeleri lazim. Inanç özgürlügünden anlamayan bir Adalet Divani olamaz. Bunlarin bir defa bunu ögrenmeleri lazim. Bunlari anlamalari lazim. Bu lafi gitsinler aynen kipa takanlar için de söylesinler. Acaba kipayi takanlar için bu tür bir sey söyleyebilirler mi?" seklinde degerlendirdi.

Erdogan, Kibris Baris Harekati'nin 47'nci yil dönümü dolayisiyla Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) hareketinden önce Atatürk Havalimani Devlet Konuk Evi'nde düzenledigi basin toplantisinda gazetecilerin sorularini yanitladi.

KKTC'de verecegi müjdeyle ilgili soruya Erdogan, "Biraz sonra Kuzey Kibris Parlamentosu'nda yapacagim konusmada insallah orada açiklayacagim. Simdi burada bunu açiklarsam o zaman Kibris Parlamentosu'ndaki konusmam bosa geçer." karsiligini verdi.

Azerbaycan ve KKTC arasinda parlamentolar arasi çalisma karari alindigi hatirlatilarak, baska ülkelerden üst düzey temas olmasini bekleyip beklemedigine yönelik soru üzerine Erdogan, sunlari söyledi:

"Özellikle basta Azerbaycan olmak üzere dünyanin degisik ülkelerinden burayla bu tür temaslarin üst düzeyde kurulmasi, gelistirilmesi bu bizim gayretlerimiz, çalismamizdir. Bunlari devam ettirecegiz. Benzer bu noktadaki çalismalari, nerede magdur, mazlum ülkeler varsa hepsi için yapiyoruz. Örnegin bunlardan bir tanesi de Kosova'dir. Kosova için de dünyada Kosova'yi taniyan ülkelerin sayisini artirmak elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Su anda 114 olan sayiyi daha da artiralim istiyoruz. Bu noktada bu yil BM Genel Kurulu'nda Biden ile orada yapacagimiz görüsmelerde bu konulari tekrar ele alacagiz. 'Kosova'nin taninmasi konusunda müsterek bir çalismayi yürütelim.' bunu kendisine teklif edecegiz."

- "Biz esit, egemen iki devletli çözümden bahsediyoruz"

Yunanistan'dan adada çözüm önleyici açiklamalarin yapildigi ve Güney Kibris basininda bazi haberlerin yer aldigi iddiasiyla ilgili sorulan soruyu yanitlayan Erdogan, Milli Savunma Bakani Hulusi Akar'in öyle bir haber çiktigini ancak gerçekle alakasi olmadigini ilettigini söyledi.

Erdogan, "Bir yanlisin içine girmeleri onlari çok çok zora sokar. Bunlara bizim asla tahammülümüz olmaz, geregi neyse aninda geregini de yapariz. Su anda Cenevre'deki toplantilarda zaten Ersin Bey'in de orada çok açik söyledigi gibi, bizim Disisleri Bakanimizin da söyledigi gibi biz esit, egemen iki devletli çözümden bahsediyoruz, bundan yanayiz. Çünkü biz 40-50 senemizi onlarin söyledikleriyle geçirdik ve netice alamadik. O devir kapandi artik. Bundan sonra esit, egemen, iki devletli çözüm. Bir digeri de tabii azinlik felsefesini de kabul etmiyoruz, böyle bir sey de yok." diye konustu.

- AB Adalet Divani'nin basörtüsü karari

AB Adalet Divani'nin basörtüsü kararina iliskin soru üzerine, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in açik ve net bir açiklama yaptigini hatirlatan Erdogan, su degerlendirmede bulundu:

"Adalet Divani'nin ismini degistirmesi lazim. Bunun Adalet Divani'yla yakindan uzaktan alakasi yok. Bunlarin Adalet Divani olduklarini ispat edebilmeleri için önce inanç özgürlügü nedir bunu ögrenmeleri lazim. Inanç özgürlügünden anlamayan bir Adalet Divani olamaz. Bunlarin bir defa bunu ögrenmeleri lazim. Bunlari anlamalari lazim. Bu lafi gitsinler aynen kipa takanlar için de söylesinler. Acaba kipayi takanlar için bu tür bir sey söyleyebilirler mi? Inancinin geregi neyse inancinin geregini yerine getiren Müslümanlara böyle bir yakistirmayi yapmak ne Adalet Divani'nin veyahut da ne baska tür divanlarin hakki da degildir, yetkisinde de degildir.

- "Bir an önce Afganistan'in genelinde barisin egemen oldugunu dünyaya göstermek lazim"

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Türkiye'nin Afganistan'in baskenti Kabil'deki havalimaninin güvenligini saglamasi söz konusu. ABD ile yapilan görüsmeler var. Taliban'dan 'Türkiye'yi istemiyoruz.' seklinde bir açiklama geldi. Bu konudaki görüsmeler hangi asamada?" sorusunu söyle yanitladi:

"Taliban'in yapmis oldugu açiklamalarda 'Türkiye'yi istemiyoruz.' gibi ifadeler yok. Onlar kendilerine göre bazi açiklamalari yapmis durumdalar. Bu açiklamalariyla da güya bize yönelik bazi yaklasim türleri var. Bu konuda Türkiye'deki yönetimin ne konumda oldugunu Taliban gayet iyi biliyor. Bu adimlari atarken bizim Türkiye yönetimi olarak bazi planlarimiz var ve bu planlarimizin da geregini yerine getiriyoruz. Su an itibariyla gerek Disisleri nezdinde gerekse sahsim olarak bu adimlari atip insallah Taliban'la da ne gibi görüsmeler yapacagiz ve bu görüsmelerle de nereye ulasacagiz bunun gayreti içindeyiz. Tabii Taliban'in su anda Afganistan'daki bizce yaklasimi bir Müslümanin bir baska Müslüman'a yaklasimi degildir. Zira Afganistan halkinin kahir ekseriyeti Müslüman olan bir ülke. Burada Taliban'in adeta bir isgal hareketini devam ettirmesi dogru bir yaklasim degildir. Biz de Türkiye'den Taliban'a sesleniyoruz; Bu isgal hareketini, kardeslerinin topraklarini isgal etmeyi birakmasi lazim ve bir an önce Afganistan'in genelinde barisin egemen oldugunu dünyaya göstermek lazim."

- "Toplu bulundugumuz mekanlarda kesinlikle mesafeye ve maske kuralina çok çok dikkat etmemiz gerekiyor"

Bir soru üzerine maske ve mesafe kuralinin devam etmesi gerektiginin altini çizen Erdogan, su çagriyi yapti:

"Bundan taviz verilmesi dogru degil. 'Dükkanlar, açilsin lokantalar açilsin. Buralarda artik çalismalar baslasin.' denildi. Biz de bunlari kaale aldik ve açilmasi noktasinda bu adimi attik. Attik da ne oldu? Hemen rakamlar, oranlar yükselmeye basladi. Vefat sayilarinda bir düsüs oldu ama dün itibariyla tekrar vefat sayilari da ciddi manada artti, yanilmiyorsam 77'ye falan çikti. Öbür tarafta tabii çok daha önemlisi rakam 7 binleri tekrar yakaladi. Bu, bizim için bir tehdittir. Bu tehdide firsat vermemek gerekiyor. Öyleyse yapmamiz gereken nedir? Toplu bulundugumuz mekanlarda kesinlikle mesafeye ve maske kuralina çok çok dikkat etmemiz gerekiyor. Asi konusunda ise asinin önünü zaten su anda açmis bulunuyoruz. Asi olmayanlar asisini muhakkak yaptirmali. Kendi asimizi da insallah yil sonuna kadar üretmek suretiyle asida ihtiyaç veya 'Disaridan gelir mi gelmez mi?' böyle bir sikintiya girmeden çözmüs olacagiz. Sagdan soldan yapilan olumsuz propagandalara kanmadan asilarimizi da yaptirmaliyiz. O bizim için önemli bir teminattir, garantidir."

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, konusmasini Kurban Bayrami'ni tebrik ederek tamamladi.
Kaynak: AA