Güney Afrika'da Eski Cumhurbaskani Zuma'nin Hapsedilmesi Ile Baslayan Siddet Olaylari 10. Gününde

Cumhurbaskani Ramaphposa, Johannesburg'da yagmalanan alisveris merkezlerini ziyaret etti Olaylari provoke ettikleri iddiasiyla 4 kisi tutuklandi.

Güney Afrika'da hapisteki eski Cumhurbaskani Jacob Zuma'nin serbest birakilmasi talebiyle baslayip, yagma ve siddet olaylarina dönüsen gösteriler 10. gününü doldurdu.

Alinan bilgiye göre, simdiye kadar en az 212 kisi hayatini kaybetti, 2 bin 500'den fazla kisi gözaltina alindi.

Ülkenin Kwazulu-Natal ve Gauteng eyaletlerinde 161 alisveris merkezi, 11 depo, 8 fabrika ve 161 içki satis noktasi yagmacilar tarafindan hedef alindi.

Olaylar nedeniyle ürün tedarik zincirinin durma noktasina gelmesi sonucu özellikle Kwazulu-Natal'da gida ve akaryakit kitligi tehlikesi bas gösterdi.

Bölgede yagmacilarin saldirisina maruz kalmamis az sayida marketin önünde ise yüzlerce metrelik kuyruklar gözlendi.

Polis, Kwazulu-Natal'da gida ve akaryakit konvoylarini koruma altina alirken, hükümet tarafindan bölgeye gida yardimi baslatildi.

Olaylarin baslangiç noktasi olan Kwazulu Natal eyaletinde gerilim devam ederken, Gauteng kismen sakin bir hafta sonu geçirdi.

- Cumhurbaskani, yagmalanan alisveris merkezlerini ziyaret etti

Güney Afrika Cumhurbaskani Cyril Ramaphosa, ülkenin en büyük kenti Johannesburg'un Soweto semtinde yagmalanan alisveris merkezlerini ziyaret ederek, temizlik çalismalarina katildi.

Ramaposa, "Jabulani" isimli yagmalanmis alisveris merkezinde yaptigi konusmada, "basarisiz bir ayaklanma girisimi" olarak tanimladigi olaylarin arkasindaki kisilerin yakalanarak hesap sorulacagini ifade etti.

Cumhurbaskani'nin ziyaretinde bölgede genis güvenlik önlemleri alindi.

- Kaosun arkasinda "provokasyon" iddiasi

Yasanan olaylari provoke ettikleri gerekçesiyle simdiye kadar 4 kisi gözaltina alinirken, bunlarin arasindan 3 kisi de yarin mahkeme karsisina çikacak.

Hükümet tarafindan daha önce yapilan açiklamada, olaylarin arkasinda parmagi oldugu iddia edilen 12 kisinin arandigi bildirilmisti.

- Olaylarin baslangiç noktasi: Jacob Zuma

Güney Afrika'yi 2009-2018 döneminde yöneten Jacob Zuma'nin, devlet bütçesinden sahsi harcamalar yaptigi öne sürülmüstü.

Zuma'nin, 1999'da Güney Afrika ile Fransiz Thales firmasi arasindaki milyar dolarlik silah anlasmasinin imzalanmasi için rüsvet aldigi da iddia edilmisti.

Ilk kez 2005'te savcilar tarafindan yolsuzlukla suçlanan Zuma hakkindaki suçlamalar, yillar içinde düsürülmüstü.

Zuma, yolsuzluk iddialari nedeniyle partisinden gelen yogun baskilar sonucu 2018'de devlet baskanligindan istifa etmisti.

Hakkinda yolsuzluk, haraç, dolandiricilik, vergi kaçakçiligi ve kara para aklama dahil 16 ayri suçlamadan davalari devam eden Zuma, 29 Haziran'da Anayasa Mahkemesince mahkemeye itaatsizlik suçundan 15 ay hapis cezasina çarptirilmisti.

Zuma, mahkemenin aldigi bu karara karsi dirense de 7 Temmuz'da Nkandla kentinde güvenlik güçlerine teslim olmustu.

79 yasindaki eski Cumhurbaskani, nakledildigi Estcourt Cezaevi'nde, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri kapsaminda 14 günlük karantinaya alinmisti.

9 Temmuz'da Zuma'nin serbest birakilmasi talebiyle gerçeklestirilen gösteriler, kisa sürede yagma ve siddet olaylarina dönüsmüstü.
Kaynak: AA